Sport

Experts geven Letsch hun tips: 'Twee man achterin, de rest naar voren!'

Vitesse krijgt advies voor de laatste minuten tegen Sparta.
Vitesse krijgt advies voor de laatste minuten tegen Sparta. © ANP/bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse speelt dinsdag het restant van zes minuten van de op 4 maart gestaakte wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De tussenstand is 0-1 in het voordeel van de bezoekers. Hoe gaat Vitesse die score nog kantelen? De experts geven advies.

De toptrainer

Vanzelfsprekend heeft Pieter de Jongh uit Asperen nagedacht over de hervatting. Hij mag tegenwoordig dan bondscoach van Somalië zijn, hij volgt het Nederlandse voetbal nog op de voet. Vooropgesteld: hij vindt het van de zotte dat Vitesse en Sparta elkaar dinsdag weer treffen. Met name voor Sparta vindt hij het ronduit sneu.
"Ik vind dat de KNVB had moeten beslissen dat het bij 0-1 bleef. Dat die wedstrijd gestaakt werd, was niet de schuld van Sparta, hè? De man die de wedstrijd verstierde zat in een Vitesse-vak, dus je moet die verantwoordelijkheid bij Vitesse leggen", vindt The Champ. "Ik vind het een belachelijke beslissing dat er nu nog zes minuten worden gespeeld. De KNVB moet niet alles volgens het boekje willen doen, maar zelf ook nadenken."
Wat gebeurde er ook alweer?
Vlak voor het einde van de wedstrijd op 4 maart ging het mis. Een toeschouwer, volgens Vitesse een 'verdwaalde Duitser met een verloren weddenschap', bestormde het veld en zocht de confrontatie met Sparta-keeper Maduka Okoye. De doelman werd bovendien geraakt door een voorwerp dat vanaf de tribune richting het veld werd gegooid. Ook ontplofte er een vuurwerkbom, vlak naast een cameraman. Scheidsrechter Rob Dieperink staakte daarop de wedstrijd.
Maar goed, of het nu logisch is of niet: Vitesse staat voor de opgave de 0-1 tussenstand nog te doen kantelen. Hoe doe je dat? "Vitesse heeft niets te verliezen", vindt De Jongh. "Alle druk ligt bij Sparta. Ik zou als trainer tegen mijn jongens zeggen: gelijk erop klappen, jongens. Jagen op die 1-1 en misschien zelfs gaan voor die victory. Sparta gaat natuurlijk heel compact staan, ontregelen en verdedigen. Misschien spelen ze met één spits, maar voor Vitesse geldt gewoon: gelijk erop klappen. Je hebt toch die goal nodig."

De topscorer

Eén, of liever nog twee doelpunten maken in zes minuten, dat is dus het advies. Jesse ter Beek is wat dat betreft de specialist in de regio. De aanvaller van SV De Paasberg scoorde onlangs vier keer tegen Quick 1888 en krikte daarmee zijn seizoenstotaal op tot 21 doelpunten. Hij raadt trainer Thomas Letsch aan om Sparta met een fantasie-opstelling te lijf te gaan.
"De keeper en één verdediger blijven achterin, de rest gaat naar voren", raadt Jesse lachend aan. "En het dan maar gewoon blijven proberen met lange ballen. Je moet gewoon hopen dat-ie dan een keer goed voor iemands voeten valt, in die zes minuten. Ik bedoel: achter sta je toch al. Je hebt gewoon een beetje mazzel nodig."
Jesse legde er dit seizoen namens SV De Paasberg al meer in dan Vitesse-topscorer Loïs Openda. De Belg staat op dertien goals. "Ik ben niet echt een fan van hem, om eerlijk te zijn. Al heb ik hem vooral in de Europese wedstrijden aan het werk gezien, hoor", moet Jesse bekennen. "Maximillian Wittek vond ik wel goed, laat die tegen Sparta maar lekker van afstand schieten. Zo'n speler is echt een wapen in je ploeg."

De underdog

Tom Konings vindt dat Vitesse er hoe dan ook in moet blijven geloven. Hij is trainer van SVBV 5 uit Barchem. Zijn team speelt in de zevende klasse oost, het laagste amateurniveau van Nederland. Het vijfde elftal doorbrak onlangs de grens van honderd tegendoelpunten, toen de wedstrijd tegen SP Lochem met 18-0 verloren ging.
De trainer drukt Vitesse op het hart er hoe dan ook in te blijven geloven. "Hoop houden, altijd hoop houden", zegt Tom optimistisch. "Het kan nog altijd. Gewoon de kop omhoog en lekker blijven voetballen. Het kan nog makkelijk."
Tom raadt Vitesse aan om in de vertrouwde 4-3-3 opstelling te blijven spelen en vertrouwen te houden in eigen kunnen. Dat is ook wat hij altijd tegen de jongens en meiden van SVBV 5 zegt, die dit seizoen al een paar pittige nederlagen te verwerken kregen. "We zijn een vriendenteam, waarvan de helft nog nooit heeft gevoetbald", nuanceert de trainer. "In het begin ging het echt slecht, maar nu wat beter. Ik heb er vertrouwen in dat het steeds beter zal gaan."

Vreemde gewaarwording

Dat het een vreemde gewaarwording zal zijn, dinsdag in Arnhem, staat voor iedereen vast. "Zes minuten voetballen, plus eventueel wat blessuretijd. Dat is maar weinig voetbal", zegt Pieter de Jongh nuchter. "Of ik ga kijken? Nee hoor. Ik hou er niet van, dit soort beslissingen. De KNVB heeft gewoon gefaald in dit verhaal."