Sport

Spits Hendriks ineens reserve bij De Graafschap door merkwaardige clausule

Sam Hendriks is slachtoffer van een opmerkelijke clausule in zijn contract
Sam Hendriks is slachtoffer van een opmerkelijke clausule in zijn contract © Orange Pictures
DOETINCHEM - Sam Hendriks wordt door De Graafschap, vanwege een clausule in zijn contract, voorlopig niet opgesteld bij de Doetinchemse club. Alle partijen gaan binnenkort wel om tafel om een oplossing te vinden. "Ik hoop dat er een achterdeurtje is", stelt de spits.
Hendriks (27) werd in januari door De Graafschap gehuurd van SC Cambuur. Zijn contract in Leeuwarden loopt volgend seizoen nog door. Met Cambuur en de zaakwaarnemer van Hendriks werd afgesproken dat als de aanvaller bij De Graafschap meer dan tien wedstrijden in de basis zou spelen, hij er ook een nieuw contract zou krijgen.
Vertrekkend technisch manager Peter Hofstede stemde daar namens De Graafschap ook mee in. Aan het aantal van tien duels zit Hendriks al als hij vrijdag zou spelen tegen FC Emmen. Dat zou hem dus een verbintenis bij De Graafschap opleveren voor het komend seizoen.

Nieuwe technisch manager

De Graafschap zegt echter nu, met de nieuwe manager Peter Bijvelds aan het roer, dat het voor volgend seizoen al twee spitsen onder contract heeft. Hij trapt daarom bij Hendriks op de rem. De speler zelf baalt behoorlijk. "Dit had ik niet verwacht. Twee maanden geleden was dit immers ook al bekend", zegt de geboren Doetinchemmer die sinds zijn komst direct in de basis stond bij De Graafschap. "Dit hele verhaal was ook een duidelijke voorwaarde van Cambuur."

Begrip

Jan Vreman volgt nu noodgedwongen het standpunt van de nieuwe technisch manager Peter Bijvelds bij De Graafschap die onlangs op de clausule stuitte. "Die heeft er een bepaalde kijk op en vanuit de club snap ik dat wel. Voor Sam is het heel vervelend, maar als ik hem opstel zit ook hij vast", reageert Vreman op de situatie. De trainer had Hendriks overigens wel opgesteld tegen FC Emmen. "Sam had gespeeld. Nu kies ik voor Joey Konings." Hendriks mag volgens de clausule overigens wel invallen tijdens de tweede helft.

Play-offs

Een vraag is waarom ook Cambuur de clausule als voorwaarde zag om Hendriks te verhuren. Waarschijnlijk zit de eredivisieclub uit Friesland volgend seizoen niet meer te wachten op de spits. De Graafschap heeft met Danzel Gravenberch en Devin Haen zelf ook al twee centrumspitsen vastliggen voor het nieuwe seizoen. Maar omdat Hendriks basisspeler is bij De Graafschap, hopen ze in Doetinchem op een snelle oplossing, ook met het oog op de play-offs om promotie. Een eerste poging van Bijvelds om de clausule uit het contract te krijgen, mislukte tot nu toe.
"We moeten gaan onderzoeken wat voor iedereen het beste is", stelt Vreman. "Daarvoor zal je in gesprek moeten om dan eventueel onder bepaalde afspraken uit te komen." Hendriks hoopt daar ook op, anders wacht hem tot het einde van dit seizoen een rol bij de reserves. "Ik vind dat er nu alleen verliezers zijn. Dit is niet wenselijk", aldus de aanvaller.

Realistisch

Hendriks: "We moeten alleen niet vergeten dat Cambuur hierin ook een partij is. Misschien is dat niet bij iedereen goed bekend. De insteek van de afspraken was dat ik hier zou gaan spelen. Het was ook realistisch dat ik wel tot die tien wedstrijden zou komen bij De Graafschap."

Transfervrij

Alleen als de clausule uit het contract wordt gehaald, zal Hendriks de komende weken nog in de basis kunnen spelen. De spits hoopt op een gesprek met alle partijen. "Mijn contract loopt door bij Cambuur. Als ik transfervrij was geweest, had ik die clausule wel laten vallen. Maar nogmaals, het was ook een voorwaarde van Cambuur om deze afspraak te maken."
Bij De Graafschap speelt Joey Konings dus vrijdag tegen koploper FC Emmen als spits. Verder voert Vreman geen wijzigingen door in zijn elftal. De Graafschap won vorige week knap bij FC Eindhoven, maar staat nu voor een zware periode. Na Emmen volgt volgende week een uitduel bij de nummer twee FC Volendam.
Ted van de Pavert viel met een hoofdblessure uit tegen Eindhoven, maar de aanvoerder van De Graafschap is weer fit verklaard en zal dus spelen.
Opstelling: Jurjus, Lelieveld, van Heertum, Van de Pavert, Fortes; Schuurman, Neghli, Brittijn; Kaandorp, Konings, Korte