Sport

Jurryt vangt bot bij KNVB: 'Boycot van WK werkt tegengesteld'

Oranje-supporters tijdens het EK vorig jaar
Oranje-supporters tijdens het EK vorig jaar © ANP
ZEIST - Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar boycotten of het toernooi verplaatsen naar een ander land is volgens de KNVB geen goed plan. Dat zei Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de voetbalbond, dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar nam ze een petitie van de Dierense sporthistoricus Jurryt van de Vooren in ontvangst van het comité Cancel Qatar 2022.
Jurryt van de Vooren hoopte dat de KNVB, die deze week voor de loting van het WK met een delegatie afreist naar het land, zich gaat uitspreken over de verplaatsing van het evenement. De KNVB reageert nu op de petitie, die vandaag werd overhandigd. Ongeveer 20.000 Nederlanders ondertekenden de petitie.

'Niet alleen sportieve inzet'

"In Qatar is onze inzet meer dan de sportieve inzet", zei Van Leeuwen. "We vragen aandacht voor belangrijke ontwikkelingen. Voor de arbeidsomstandigheden van de arbeidsmigranten, voor de mensenrechten, voor vrouwenrechten, voor vrijheid, voor gelijkheid. Amnesty International en andere partijen koppelen terug dat er beweging en impact is. Ze zijn ook heel duidelijk dat er nog een wereld te winnen is en we er nog lang niet zijn. Een boycot of het toernooi verplaatsen zou tegengesteld werken en er niet aan bijdragen. Het zou zelfs schadelijk zijn voor de arbeidsmigranten die hun werk kwijt zouden raken, terwijl we hen juist zouden moeten steunen."
Bij de aanleg van de infrastructuur van het WK zijn minimaal 6500 doden gevallen, aldus Van de Vooren. Het WK is volgens hem puur een middel om het imago van het land op te krikken.

'Niet voor WK in Qatar'

De KNVB wijst erop dat de bond destijds niet voor een WK in Qatar was. "Maar dat het eindtoernooi daar in 2022 plaatsvindt, zien we nu als een gegeven", laat de voetbalbond weten. "Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel WK-eindtoernooi door een land om politieke redenen geboycot. Een boycot is dus geen gangbaar middel."