Sport

Intriges, roddels en achterklap bij De Graafschap: 'Dit is een waardeloze situatie'

De Graafschap - MVV, afgelopen vrijdag. Aan het aantal toeschouwers ligt het niet.
De Graafschap - MVV, afgelopen vrijdag. Aan het aantal toeschouwers ligt het niet. © Orange Pictures
DOETINCHEM - Het rommelt bij De Graafschap. Binnen het bolwerk van de Superboeren wordt amper nog over voetbal gepraat. Tweets van een uitgesproken voorzitter, een hoofd opleidingen die door spelers niet geaccepteerd wordt en kritiek op de directeur. Ingewijden luiden de noodklok.
Het seizoen begon nog positief. Reinier Robbemond liet De Graafschap met een minder sterke selectie dan voorgaande jaren weer aantrekkelijk voetballen en het publiek was enthousiast. Het niveau zakte echter al snel naar een bedenkelijk niveau, met geklaag van de achterban tot gevolg. Op veel fronten groeide de onvrede. Steeds meer mensen deden hun beklag, bijna altijd off the record.
Ruzies in de technische staf, boze supporters die zich afzetten, ontevreden sponsoren en gefluister in achterkamertjes zijn dit seizoen schering en inslag. En toen trainer Robbemond, die grotendeels zijn eigen ging bij de club, tweemaal achter elkaar verloor na een rits gelijke spelen had de fanatieke aanhang er genoeg van. Op social media en in de stadions was de kritiek meedogenloos.

Bom onder selectie

Martin Mos wil altijd wel praten, ook publiekelijk en doet dat nu opnieuw. De markante voorzitter zegt 'al het gezeik' over De Graafschap even helemaal zat te zijn. Hij was echter ook degene die in Kerkrade zelf een bom plaatste onder de selectie en de stoel van Robbemond.
Toen het bij Roda JC opnieuw mis ging, slingerde Mos een tweet de wereld in die de toch al wankele positie van Robbemond verder ondermijnde. Mos sprak van 'nul beleving'. Een dag later stond de coach op straat. "Soms moet je hard optreden als het niet meer gaat en dat hebben we gedaan", zegt directeur Hans Martijn Ostendorp.

Verwarrende tweet

In plaats van rust te prediken, zorgde Mos maandagavond wederom voor rumoer met een nieuwe, maar nu meer verwarrende tweet. Veel volgers maakten uit het bericht van Mos op dat hij het beleid hekelt bij De Graafschap.
Een dag later zei de voorzitter dat hij het niet zo bedoelde. "Ik word juist moe van het gelul dat er geen beleid is, want dat is er wel. Anders zou ik mezelf toch ook diskwalificeren? Je verliest een paar keer en dan worden dit soort dingen gezegd, maar het is kul", aldus Mos.
Hij bevestigt wel dat 'dingen soms sneller zouden moeten bij De Graafschap'. Hij doelt daarmee bijvoorbeeld op een beleidsplan voor de lange termijn dat al jaren op zich laat wachten. "Er is inmiddels een plan, maar het heeft zeker te lang geduurd. Nu ligt er een blauwdruk waarvan we de laatste puntjes aan het invullen zijn. Vanwege de coronacrisis konden we lang niet bij elkaar komen."

Gebrek aan leiderschap

De problemen bij De Graafschap zitten echter dieper dan Mos doet voorkomen. Er hangt een negatief sentiment rondom de club. Intriges vinden plaats in alle geledingen. Niet voor niets organiseerde de aangeslagen selectie maandag een uitje om de zinnen even te verzetten.
Hans Martijn Ostendorp ligt onder vuur.
Hans Martijn Ostendorp ligt onder vuur. © Orange Pictures

Harde kern

Veel giftige pijlen richten zich opvallend genoeg op algemeen directeur Ostendorp, die beschuldigd wordt van gebrek aan daadkracht en leiderschap. Ook op kantoor is er weerstand tegen de voormalig CDA-burgemeester. Ostendorp (52) staat bekend als een 'sterke verbinder' die maatschappelijke projecten koppelt aan het voetbalbedrijf De Graafschap en daarin ook resultaten bereikt.
Maar op de werkvloer zou hij geen duidelijke beslissingen durven te nemen, irritaties lang laten doorsudderen, uit angst te veel luisteren naar de invloedrijke harde kern (SpinSide) en niet in staat zijn een fatsoenlijk beleidsplan te schrijven. Ingewijden spreken over een 'gebrek aan visie en leiderschap' en vrezen dat de Achterhoekse trots ten onder gaat.
Mos: "De kritiek hoor ik natuurlijk ook. Hans Martijn is erg betrokken en emotioneel. Hij trekt zich opmerkingen persoonlijk aan. Mij interesseert het geen fluit als ze kritiek hebben. Er gaat ook veel wel goed, als je bijvoorbeeld kijkt naar onze verbeterde jeugdopleiding en hoe we het de afgelopen jaren financieel op orde hebben gekregen."

Geen blad voor de mond

De onvrede voert echter de boventoon. Supporters maken zich zorgen, roeren zich meer dan ooit op social media en voelen geen perspectief en ambitie. "Ik ben tegenwoordig op vrijdagavond na een wedstrijd om 22.30 uur alweer in Wehl", zegt Mos. "Dat is niet voor niks. Het is een waardeloze situatie. De mensen nemen geen blad voor de mond. Je mag inderdaad zeggen dat het behoorlijk rommelt."
Martin Mos, voorzitter van De Graafschap.
Martin Mos, voorzitter van De Graafschap. © Orange Pictures
"Ik merk het ook met boodschappen doen", vervolgt de voorzitter. "Normaal gesproken ben ik in vijf minuten klaar. Nu ben ik een half uur bezig om iedereen in de supermarkt te woord te staan. En ik snap ze volledig. Het is begrijpelijk en er spelen zeker ook een hoop persoonlijke toestanden, maar ik denk vooral dat het te maken heeft met de slechte resultaten dit seizoen. Dat werkt altijd door."

Invloed

Een van die persoonlijke conflicten betrof de relatie tussen hoofd opleidingen Jefta Bresser aan de ene kant en scheidend technisch manager Peter Hofstede en Robbemond aan de andere kant. Vooral tussen de solistische Robbemond en Bresser was nauwelijks contact over spelers, beschikbaarheid van velden of andere technische zaken.
Die afstand is illustratief voor de twee kampen die zijn ontstaan bij De Graafschap met enerzijds de jeugdopleiding op trainingscomplex De Bezelhorst en anderzijds de staf en eerste selectie op stadion De Vijverberg aan de Lijsterbeslaan.
Bresser reageert veelzeggend: "Ik betreur dat mij nu een conflictsituatie wordt toegedicht die er niet was. Robbemond en ik hebben namelijk twee keer contact gehad dit seizoen. Dan kan er ook geen conflict zijn."
Reinier Robbemond werd ontslagen bij De Graafschap.
Reinier Robbemond werd ontslagen bij De Graafschap. © Orange Pictures
Bresser onderhoudt ook een moeizame band met Hofstede die vaak met elkaar botsten. Naar verluidt zou Bresser, die wel een vertrouwensband heeft met Ostendorp, azen op meer zeggenschap. Maar een poging daartoe mislukte vorige week jammerlijk.
Kort na het ontslag van Robbemond volgde een vertrouwelijk gesprek tussen de spelersraad en de technische staf inclusief de nieuwe interim-trainer Jan Vreman, waarbij ineens ook Bresser aanschoof. Hij stelde een rol voor zichzelf voor bij het eerste, maar de boze spelers blokkeerden dat, waardoor er voor Bresser geen ingang meer was.
De voormalig speler van De Graafschap bevestigt dat ook. "Ik dacht echt dat ik iets kon toevoegen in een coachende rol. Als sparringpartner zodat mensen zich in een veilige omgeving kunnen uitspreken en ze meer in hun kracht komen."

Uitbarsting

Bresser (51) ontkent dat hij uit was op een rol als assistent van Vreman of zelfs meer. "Die ambitie heb ik niet. Dan had ik bij NAC moeten blijven met mijn contract voor onbepaalde tijd." In het gesprek ving Bresser dus bot en kreeg hij ook niet de steun van de assistent-trainers Mees Siers en Richard Roelofsen die hij wel had verwacht.
Een dag later volgde een emotionele uitbarsting op De Bezelhorst. "Ik voel me inderdaad door hen in de steek gelaten en heb mijn gevoel daarover uitgesproken. Ik was teleurgesteld dat wat ik had verwacht niet is gebeurd. Ik weet nu niet wat ik ga doen."
Ostendorp probeert ondertussen het hoofd koel te houden. "Ik probeer als directeur de rust te bewaren in deze spanningen. Over het gesprek met Jefta Bresser en de spelersraad wil ik niets zeggen. Die worden onderling gevoerd. Ik oordeel ook niet over anderen."

Dichter op de staf

"Wel ben ik te weinig dominant geweest in de gesprekken tussen trainer, technisch manager en hoofd opleidingen. Die samenwerking is niet goed van de grond gekomen. Maar een technisch manager is daar in eerste instantie voor verantwoordelijk, die is er voor het voetbal. Peter Bijvelds (nieuwe technisch manager, RvdM) zal straks dichter op de staf gaan zitten en ik zal me ook beter moeten laten informeren."
"Wat betreft het beleidsplan, is dat inderdaad te laat opgepakt. In de andere kritiekpunten die ik nu hoor herken ik me totaal niet", countert Ostendorp. "Ik ben gevraagd om hier het boegbeeld te worden. De rol van verbinder op me nemen, een soort burgemeester van de club te zijn en commercieel resultaten te boeken. Daar heb ik me op gericht."
Bang dat de druk op Ostendorp serieus toeneemt, zegt hij niet te zijn. "Als mijn positie in het geding komt en het is beter voor De Graafschap dat ik vertrek, dan is dat zo."
Hofstede wil niet reageren op de huidige onrust bij de club. "Ik hoop alleen dat we het seizoen sportief goed kunnen afsluiten. Verder is het aan de mensen voor de toekomst", zegt de Oosterbeker die moet vertrekken.

Acceptatie

De vraag is hoe het nu verder moet op De Vijverberg. Veel betrokkenen zeggen dat De Graafschap behoefte heeft aan een sterke, charismatische en onafhankelijke voetbalman die in alle geledingen geaccepteerd wordt en een duidelijke koers voor de lange termijn vaart. De Graafschap denkt die persoon gevonden te hebben in Peter Bijvelds. Hij staat bekend als een people manager pur sang.

Lange weg

De 56-jarige Bijvelds, die volgende week begint en overkomt van het bescheiden TOP Oss, heeft grote plannen met de scouting ('daar valt nog heel veel winst te halen') en de jeugdopleiding. Ook wil hij dolgraag naar de eredivisie. "Dat geeft mij echt een wow-gevoel. Ik ben een verrassende technisch manager met een groot netwerk. We gaan bouwen aan iets moois, maar er is hier een lange weg te gaan. Dat is me al duidelijk."