Sport

Europees voetbal voor dapper Vitesse zit erop na dramatisch gelijkspel in Rome

Tammy Abraham dompelt Vitesse in diepe rouw
Tammy Abraham dompelt Vitesse in diepe rouw © Orange Pictures
ARNHEM - Het Europees voetbalsprookje voor Vitesse is voorbij. In Rome strandde een bijzonder avontuur op uiterst schlemielige wijze. Pas in blessuretijd maakten de Italianen de bevrijdende gelijkmaker.
"Roma Roma Roma", schalde uit tienduizenden kelen vlak voor de aftrap van de beslissende kraker in het immense Stadio Olimpico. Het was een sfeer om kippenvel van te krijgen en klaarblijkelijk ook een extra motivatie voor het elftal van Vitesse dat scherp opende. Met een vroege zwabberende vrije trap van spits Grbic had Rui Patricio het behoorlijk lastig. De bal schampte behalve de vingertoppen van de Portugese doelman ook de Romeinse lat.

Bazoer belangrijk

Vitesse zocht brutaal de aanval zonder al te veel risico te nemen. Het favoriete AS Roma wachtte geduldig af. De weer fitte Bazoer zat als libero bijna overal tussen en ook Tronstad won veel duels en was belangrijk in de opbouw.
Zonder serieuze kansen te krijgen controleerde Vitesse het duel met een licht veldoverwicht. Na een sterk eerste kwartier, kreeg AS Roma de zaakjes echter beter op orde. Steeds meer ging Vitesse de lange bal spelen, die bijna altijd een prooi was voor de sterke verdedigers van Roma.
Mourinho begrijpt er niets van
Mourinho begrijpt er niets van © Orange Pictures

Tactisch schaakspel

Roma liet zich niet lokken, maar hetzelfde gold voor Vitesse waardoor er een tactisch schaakspel ontstond zonder spectaculaire momenten. Na een klein half uur wat meer op de helft van de Arnhemmers. Met twee afstandsschoten was de ploeg van Mourinho gevaarlijk, maar ook de Italianen kwamen er met positiespel niet doorheen.
Omdat Vitesse een goal nodig had, ging het na rust langzaam maar zeker wat meer risico nemen waardoor ook de ruimtes op het veld groter werden. Met Eli Dasa weer in een rol in de as, waardoor Doekhi meer de rechterzone moest verdedigen, zocht Vitesse naar openingen.
Dat bleek ook in de tweede helft schier onmogelijk tegen het stugge en defensief sterke AS Roma. Totdat Maximillian Wittek een bekeken pass van Dasa ineens uit de lucht volleerde. De bal verdween met effect in de hoek, buiten bereik van Patricio en Vitesse had op sensationele wijze zijn voorsprong te pakken.

Bijzonder

Het was de derde goal van de Duitser vanaf de groepsfase in de Conference League. Ook heeft hij al drie assists achter zijn naam in Europa. In de play-offs tegen Anderlecht verraste de linksback ook al met twee wonderschone doelpunten.
Tronstad blinkt uit bij Vitesse
Tronstad blinkt uit bij Vitesse © Orange Pictures
Mourinho wisselde direct drie spelers tegelijk. Ook na de waanzinnige goal bleef het een wedstrijd zonder kansen, maar de spanning kroop naar het kookpunt. Vitesse, met middenvelder Tronstad in een uitblinkende rol, gaf geen krimp en ging na de 1-0 alleen maar beter spelen. Met nog ruim een kwartier op de klok hield keeper Houwen Vitesse in leven met een sterke save op een schot uit de draai van Cristante.

Misser Grbic

Na de 0-1 in Arnhem kwam een verlenging in Rome steeds dichterbij, want Vitesse gaf nagenoeg niets weg en hield de bal uitstekend in de ploeg. Grbic verzuimde de score vervolgens te verdubbelen na een snelle omschakeling met goed werk van Openda. Die misser bleek uiterst duur, want de lepe Italianen sloegen in de extra tijd van de reguliere speeltijd toch nog toe.

Diepe rouw

Wittek liet zijn man uit de rug lopen, Houwen kwam uit zijn doel en Tammy Abraham kopte raak. De Nederlander Rick Karsdorp speelde ook een cruciale rol bij de gelijkmaker. AS Roma dompelde het dappere Vitesse zo alsnog in diepe rouw. De strijdende spelers vielen na het laatste fluitsignaal verslagen en ontredderd op het Italiaanse gras. Een enorme deceptie voor Vitesse dat zich nu dus volledig kan richten op de play-offs in de Nederlandse eredivisie.