Sport

Vitesse-supporters onbevreesd in Rome: 'Zeker niet de laatste Europese wedstrijd'

Vitesse-supporters proosten op de club in Rome.
Vitesse-supporters proosten op de club in Rome. © Omroep Gelderland
ROMA - 'Helemaal niks, de laatste wedstrijd in Europa', supporters van Vitesse reageren fel als die suggestie wordt gewekt. Doordat Vitesse in de verkoop staat, zou de club wel eens de ambities terug moeten schroeven. En als er vanavond in Rome verloren wordt, is het avontuur voor dit jaar sowieso voorbij. Maar er is dus nog alle vertrouwen.
In 2017 speelde Vitesse ook in Rome. Toen tegen Lazio Roma, nu tegen AS Roma. Beide in de hoogtijdagen van de Arnhemse club. Maar nu Valeri Oyf de club gaat verkopen, is de toekomst van Vitesse onzeker. En mocht de ploeg donderdagavond niet winnen, dan is dit misschien ook wel het allerlaatste Europese tripje voor de komende jaren. Al willen de fans niet wanhopen.
Vitesse-supporters onbevreesd in Rome: 'Zeker niet de laatste Europese wedstrijd'
"Nee, want we hebben vanavond gewoon een kans", vertelt supporter Bas. "Doekhi kopt er vanavond één in en dan komt het allemaal goed. Ja, ik ben optimistisch, maar dat komt omdat je hier toch een mooi feestje van wil maken met zijn allen. Misschien gaan we inderdaad wat mindere Europese jaren tegemoet, maar dat geeft niet."
Supporter Bas.
Supporter Bas. © Omroep Gelderland

'Onvergetelijk'

Een andere supporter vult aan. "Ja, het is natuurlijk onzeker wat er gaat gebeuren. "Vitesse is nu niet een investering die je graag wil doen met zoveel schuld. Maar laten we hopen dat we deze tripjes kunnen blijven houden. Dit soort avonden zijn onvergetelijk. Dit is niet de laatste. De laatste keer dat we hier in Rome waren, was vijf jaar geleden. Zo'n tijdsbestek kunnen we prima uithouden."
In de hoofdstad van Italië lopen zo'n 800 Vitesse-supporters verspreid door de binnenstad. Onderweg komen we ook uitgerekend Vitesse-boegbeeld Jan Snellenburg tegen. Hij ziet de toekomst van Vitesse in Europa wel somber in. "Als je 1 en 1 op kunt tellen, zou het best wel eens kunnen dat dit de laatste in Europa is voorlopig. We hebben er gelukkig al wel een heleboel gehad, meer dan 60. Daar ben ik heel gelukkig mee. Als we vanavond niet winnen, dan is dit voorlopig de laatste. Maar laten we eerst dan maar een stapje terugdoen. Dan moeten we zorgen dat we in de eredivisie blijven, op eigen kracht. Dat zou ik prettig vinden."
Jan Snellenburg in Rome.
Jan Snellenburg in Rome. © Omroep Gelderland

'We gaan stunten'

Even verderop, bij het Colosseum komen we ook drie supporters tegen, zij zijn een stuk positiever gestemd en één van hen is helemaal hyper. "Ik ben echt in alle staten. Ik sta helemaal te stuiteren. Dit is zo'n mooie beleving. En ik denk dat we gaan stunten vanavond. We gaan er met 750 supporters 90 minuten lang vol in. We maken 2-0 en onze keeper moet een topdag hebben. Ik heb daar veel vertrouwen in. Het Vitesse-zonnetje schijnt, het kan eigenlijk niet meer stuk. En dit is zeker niet onze laatste Europese wedstrijd, niks daarvan."
Colosseum in Rome.
Colosseum in Rome. © Omroep Gelderland