Sport

Wie is Michael van de Kuit, de multimiljonair die Vitesse wil kopen?

Vastgoedondernemer Michael van de Kuit heeft interesse in Vitesse.
Vastgoedondernemer Michael van de Kuit heeft interesse in Vitesse. © ANP
ARNHEM - Nu Valeriy Oyf heeft besloten zijn aandelen te verkopen, is het grote speculeren begonnen. Wie wordt de nieuwe eigenaar van Vitesse? De eerste kandidaat-koper heeft zijn interesse inmiddels bevestigd: vastgoedmagnaat Michael van de Kuit.
Van de Kuit kennen we nu vooral als eigenaar van GelreDome, het stadion waar Vitesse in speelt. Hij heeft zijn interesse zondag per brief kenbaar gemaakt bij algemeen directeur Pascal van Wijk.
Dat Van de Kuit zichzelf nu opwerpt als mogelijke koper van Vitesse, is opvallend. Supporters zien hem vooral als boeman in het conflict dat de voetbalclub al jaren heeft over de huurprijs van het stadion.

Rechtszaak

Twee jaar geleden stonden de twee partijen nog tegenover elkaar in een kort geding. Vitesse betaalt jaarlijks ruim 1,8 miljoen euro om in GelreDome te mogen spelen, meer dan welke club in de eredivisie ook. De club wilde een halvering van de huur afdwingen, toen de coronacrisis 'ongekend hard' toesloeg. Vitesse verloor de rechtszaak en bleef met een hoge huurprijs achter.
De club heeft het huurcontract, dat nog loopt tot 1 oktober 2023, al opgezegd. Niet omdat Vitesse per se weg wilde uit het stadion, maar om te voorkomen dat het contract (met die hoge huurprijs) automatisch werd verlengd. Een nieuwe overeenkomst ligt er nog altijd niet.
Van de Kuit toonde zich meermaals ongevoelig voor de schreeuw van Vitesse om huurkorting. De rijke eigenaar kon wel bijspringen, zei hij steeds. Bij hem hoefde de club niet aan te kloppen.

Bijspringen

De grote vraag is of hij straks wel bij wil en kan springen als eigenaar van Vitesse wanneer de situatie daarom vraagt. De club draaide over het seizoen 2020-2021 een verlies van 6,8 miljoen euro. In ruim tien jaar tijd was er zelfs sprake van een verlies van bijna 120 miljoen euro.
Oyf dekte de verliezen van Vitesse de laatste jaren steevast af. In totaal ging het volgens Van Wijk in vier jaar tijd om zo'n 20 miljoen euro. De nieuwe eigenaar zal daar rekening mee moeten houden.
Bovendien staat er nog een miljoenenschuld open: liefst 150 miljoen euro. Of de nieuwe eigenaar die moet overnemen? “Daar wordt over onderhandeld”, aldus de algemeen directeur tegenover de NOS.

In de Quote 500

Het vermogen van de 52-jarige Van de Kuit wordt door zakenblad Quote geschat op 210 miljoen euro. Daarmee stond hij vorig jaar op plek 243 op de ranglijst van 500 rijkste Nederlanders.
Het vermogen van Van de Kuit zit in stenen. Hij richtte in 1997 op 28-jarige leeftijd de Nedstede Groep op. Sinds september 2018 is hij eigenaar van stadion GelreDome. Zijn portefeuille bestaat verder vooral uit winkels, kroegen en kantoren. Denk aan het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam, maar ook de Holland Casino aan de Waalkade in Nijmegen en schaatsbaan De Vechtsebanen in Utrecht.

Conflicten

Als vastgoedeigenaar komt Van de Kuit regelmatig in het nieuws. Vaak gaat het dan om een conflict met een huurder, zoals Vitesse. Of met de gemeente, zoals in Naarden, waar Van de Kuit eigenaar is van golfbaan Naarderbos. Al moeten we tegenwoordig 'spookgolfbaan' zeggen, want gegolfd wordt er niet meer. De golfbaan werd namelijk ruim drie jaar geleden failliet verklaard na een langslepend conflict met de gemeente Gooise Meren.
Ook als eigenaar van kinderspeelpark Oud Valkeveen in Naarden lag Van de Kuit meermaals overhoop met de gemeente. En in coronatijd ageerde hij meermaals tegen het coronabeleid van de overheid. Zo wilde hij met de schaatsbaan in Utrecht niet meewerken aan de coronapas, waardoor de binnenbaan een tijd lang dicht bleef. Ook Oud Valkeveen ging op slot omdat Van de Kuit niet mee wilde werken aan een 'testsamenleving'.
'Hij lijkt er het liefst met een gestrekt been in te gaan', schreef Quote al eens in een profiel over de multimiljonair.

Stunten

De vastgoedmagnaat is bovendien niet vies van een stunt. Zo bood hij aan de verloederde golfbaan Naarderbos dan maar vol te leggen met zonnepanelen. En toen de gemeente een 'prettax' van 60 cent wilde doorvoeren voor iedere bezoeker van Oud Valkeveen, sloot Van de Kuit de deuren van het park en ontsloeg hij twaalf werknemers.
Ook kondigde hij vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen aan de lokale politiek in te gaan. Met 'Behoud Speelpark Oud Valkeveen' voerde hij fel campagne tegen de zogenoemde vermakelijkhedenretributie. De gemeente veegde die belasting uiteindelijk toch van tafel, waarna het park weer open ging.

Eeuwig speelrecht

Hoe serieus zijn interesse in Vitesse is, moet nog blijken. Van de Kuit heeft bij Pascal van Wijk een verzoek ingediend om alle beschikbare informatie te delen.
Het is volgens Van de Kuit niet een manier om inzage te krijgen in de financiële situatie van de club, net nu er een procedure loopt over een eeuwig speelrecht van Vitesse. "Nee, dat is niet zo", zegt hij lachend tegen de NOS. "Het is van belang dat het stadion en de club in één hand komen. Dat heb ik altijd al gezegd."
Het eeuwige speelrecht houdt in dat Vitesse verzekerd is van een speelveld, zoals is vastgelegd bij de bouw van het stadion. Volgens Van de Kuit is Vitesse dat recht al lang kwijt.

Meer interesse?

De vastgoedmagnaat is naar eigen zeggen niet de enige geïnteresseerde. "Wat ik begrepen heb uit de media: Paris Saint-Germain en Red Bull kijken naar Vitesse, misschien ook Amerikanen. Als het een ander is, is het voor mij ook prima." Hoe dan ook wil hij met Vitesse om tafel, omdat hij als eigenaar van stadion GelreDome belanghebbende zou zijn.
Vitesse wil niet reageren op de interesse van Van de Kuit. "Er is al interesse getoond, maar daar kunnen we verder niets over zeggen. Het gehele traject van de verkoop vindt achter de schermen plaats", aldus een woordvoerder.

Zie ook: