Sport

'Vitesse heeft tot einde van dit seizoen hulp nodig', zegt deze deskundige

Vitessesupporters met vuurwerk tijdens de Conference League-wedstrijd tegen AS Roma in het GelreDome van afgelopen donderdag.
Vitessesupporters met vuurwerk tijdens de Conference League-wedstrijd tegen AS Roma in het GelreDome van afgelopen donderdag. © ANP
ARNHEM - Moet voetbalclub Vitesse vrezen voor zijn voortbestaan, nu de Russische eigenaar Valeriy Oyf de club vanwege de oorlog in Oekraïne in de etalage heeft gezet? En wat betekent het negatieve vermogen van 132 miljoen euro van Oyfs BV voor de club? Sportmarketeer Frank van den Wall Bake pleit voor een hulpfonds voor Vitesse. 'In ieder geval tot het einde van het seizoen'.
De oorlog die Poetin heeft ontketend, brengt alle clubs in verlegenheid die een Russische eigenaar hebben. De Britse overheid plaatste Chelsea-eigenaar Roman Abramovich al op de sanctielijst.
Vitesse had jarenlang spelers van Chelsea op het veld staan onder wie Bertrand Traoré, Mason Mount en Lewis Baker. Door de Britse sancties mogen Chelsea en Abramovich niks doen. Abramovich wil van de club af maar kan dat niet. Chelsea mag alleen eten en drinken verkopen aan de seizoenkaarthouders, die wel welkom blijven in het stadion. Chelsea kan door een speciale licentie door blijven voetballen en de salarissen van het personeel blijven uitbetalen.
Ik zou me zorgen maken als ik in de directie van Vitesse zat
“Ik zou in de boeken moeten kijken om te zien hoeveel Vitesse waard is”, zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. Hij schat een bedrag dat schommelt tussen 25 en 50 miljoen euro. Vitesse heeft niet om de oorlog in Oekraïne gevraagd en de situatie rond de club 'bestaat indirect doordat de Russische president Poetin gek is geworden', haast Van den Wall Bake zich te zeggen.
Frank van den Wall Bake.
Frank van den Wall Bake. © ANP
De tegoeden van Vitesse-eigenaar Oyf zijn niet bevroren, in tegenstelling tot die van zijn landgenoot bij Chelsea Abramovich die geen kant op kan. “Maar ik zou me zorgen maken als ik in de directie van Vitesse zat, of in de raad van commissarissen en als ik speler was.”
Vitesse sloot het voetbaljaar 2020-2021 af met een verlies van 6,8 miljoen euro. De BV van de Russische clubeigenaar Valeriy Oyf heeft een negatief eigen vermogen van 132 miljoen euro. De in Oekraïne geboren Rus staat tot en met 30 juni 2023 garant voor (de verliezen van) de club. Hij heeft tot nu toe meer dan 150 miljoen euro in Vitesse gestoken.
Sportverslaggever Jan Sommerdijk van Omroep Gelderland denkt dat er vooralsnog niet veel voor de Arnhemse club aan de hand is: "Oyf staat niet op de lijst van sancties tegen de Russen. Zijn tegoeden zijn nog steeds niet bevroren."
Jan Sommerdijk over de situatie bij Vitesse op Radio Gelderland

'Lening wordt molensteen'

Oyfs feitelijke schuld van 132 miljoen euro zal niemand afbetalen, schat Sommerdijk in. "Wordt het een lening, dan wordt dat een molensteen. En Vitesse heeft al een molensteen om de nek met de huur van het stadion. Vitesse maakt nooit winst, lijdt al verlies sinds ik de ploeg volg. Dat moet in balans komen en het liefst heel snel. Het is een gigantisch probleem. Een rijke sjeik uit het Midden-Oosten? Wil je dat, zo afhankelijk worden?"
Wie biedt de helpende hand? “Je komt dan al snel bij de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland terecht", zegt Van den Wall Bake. "Voetbal heeft een sociale functie voor een gemeenschap. Als ik als sportwethouder de club niet zou willen helpen, dan moet ik me realiseren dat ik vanavond een baksteen door de ruit heb.”
Vitesse-eigenaar Valeriy Oyf (links)
Vitesse-eigenaar Valeriy Oyf (links) © Omroep Gelderland
Veel hangt af van de coulance van de licentiecommissie van de KNVB, zegt hij. Deze commissie bewaakt onder meer de financiën van voetbalclubs in het betaalde voetbal. "Ik vermoed dat die heel streng is in het geval van Vitesse en een voorbeeld wil stellen. In het voetbal gaan geldstromen rond die niet door de beugel kunnen. De Europese voetbalbond UEFA zocht uit dat, van de 10 miljard euro in 10 jaar voetbaltransfers in ons land, maar de helft in de boeken is beland. Een behoorlijk deel van de andere helft zit in de zakken van voetbalmakelaars.”
Wil een betaalde voetbalorganisatie een stevige financiële basis, dan moet je zorgen dat het stadion van jou is, zegt de sportmarketeer. “Dan bezit je stenen.” Vitesse huurt stadion GelreDome voor bijna 2 miljoen euro per jaar. Vitesse probeert sinds 2017 het GelreDome in handen te krijgen; Nedstede Leisure Participaties in Amsterdam heeft het sinds 2018 in handen en betaalde er 14 miljoen euro voor.
Geef niet meer uit dan je binnen krijgt
De provincie Gelderland heeft een verkoopverbod op het stadion liggen, met als doel dat de voetbaltempel ook voor andere evenementen wordt gebruikt. Wil Nedstede van het stadion af, dan staat provinciebestuurder Jan Markink dat toe tegen een 'marktconforme vergoeding'. Drie jaar geleden bedroeg dat boetebeding ruim 11 miljoen euro.
Misschien moet Vitesse gewoon pas op de plaats maken, zegt sportverslaggever Sommerdijk. "Zorg voor een gezonde begroting en geef niet meer uit dan je binnen krijgt. Vitesse heeft al jaren hulp nodig gehad: Nuon, de club van Snellenburg, Aleksandr Tsjigirinski, de provincie, Merab Jordania, Maasbert Schouten. Pas als je een sluitende begroting hebt, ben je makkelijker te verkopen."
Als de schuld op korte termijn moet worden afgelost, dan is het met Vitesse afgelopen, denkt Sommerdijk. "Dan krijg je een doorstart. Vitesse verdwijnt niet, maar het is heel pijnlijk voor de club als dit gebeurt."
Van den Wall Bake: "De grote Europese voetbalcompetities worden wereldwijd op televisieschermen getoond. Ooit zal het grote geld ook de Nederlandse voetbalvelden bereiken, daarvan ben ik overtuigd. De Premier League, de hoogste Engelse competitie, levert per jaar 5 miljard euro op. Alle clubs profiteren daarvan. De ploeg die daar onderaan staat verdient meer aan tv-rechten dan alle 18 clubs in onze eredivisie samen.”

Zie ook: