Sport

'Vitesse moet een stap terug zetten, Roma-uit is voorlopig de laatste Europese wedstrijd'

Jan Snellenburg.
Jan Snellenburg. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Russische eigenaar Valeriy Oyf verkoopt Vitesse. "Het was te verwachten", reageert boegbeeld Jan Snellenburg, die realistisch is over de toekomst. "Donderdag zal waarschijnlijk onze laatste Europese wedstrijd voor de komende jaren zijn." Ook andere supporters, zoals Bjorn Courbois en de voorzitter van de supportersvereniging, Roderik van Veelen, zagen het vertrek wel aankomen.

'Anderen moeten nu opstaan'

Jan Snellenburg zit net het nieuws te kijken als we hem bellen. "Nee, dit is geen onverwacht nieuws. Ik denk dat we nu een nieuwe fase van ons bestaan ingaan. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er meteen iemand opstaat die dezelfde rol gaat vervullen bij Vitesse als Oyf dat nu deed." Daarmee doelt de clubman op de jarenlange financiële ondersteuning van Vitesse die Oyf op zich nam.
Vitesse zal dus een flinke stap terug moeten gaan zetten in de financiën, voorspelt de Velpenaar. "Ik ga donderdag naar Rome en ik denk dat wij daar voorlopig onze laatste Europese wedstrijd spelen. Ik denk niet dat wij volgend jaar nog mee kunnen doen in de top. Dit is een stap terug, dat kan niet anders. Er zijn wel meer clubs te koop in Europa. En als je als koper dan kan kiezen, dan denk ik dat bijvoorbeeld Chelsea een stuk interessanter is dan Vitesse."
Valeriy Oyf is nu nog eigenaar van Vitesse, maar wil zijn aandelen verkopen.
Valeriy Oyf is nu nog eigenaar van Vitesse, maar wil zijn aandelen verkopen. © ANP
Vitesse moet gaan nadenken hoe het de komende tijd gaat overleven zónder Valeriy Oyf, weet Snellenburg. "Er moeten nu andere mensen opstaan. Ik denk dat er binnen Vitesse genoeg mensen zijn met ervaring. Herman Veenendaal en Cor Guijt, maar ook directeur Pascal van Wijk, Henk Parren en Bert Roetert zijn mensen met ervaring en die hebben kennis waar we uit kunnen putten. Maar waarom zouden we bijvoorbeeld ook Paul van der Kraan niet bellen? Ik denk dat we snel bij elkaar moeten gaan met een hoop mensen bij elkaar, om alle opties te bekijken. Ik ben er daar ook één van. Als ik daarvoor niet uitgenodigd word, zou ik ernstig teleurgesteld zijn. Ik sta altijd klaar."

Geen financiële bijdrage

Naast Herman Veenendaal en Cor Guijt was Snellenburg het bekendste lid van de zogeheten Vrienden van Vitesse. Zelfs met privégeld, het ging om miljoenen, redde hij de eredivisieclub meerdere keren van de ondergang. Maar deze keer zal hij niet financieel bijspringen. "Ik ben 83 jaar en ik heb geen verdienmodel meer. Het geld dat ik heb, daar moet ik nu van leven. Vitesse heeft me genoeg geld gekost."
Dus wil Snellenburg vooral met anderen de hersenen breken over hoe nu verder. "Zolang ik al bij Vitesse zit, heeft de club nooit in een financieel riante positie gezeten. Dus twee of drie jaar een pas op de plaats maken en investeren in de jeugd, daar zou ik voor staan. We kunnen niet meer streven naar het succes van de laatste jaren, maar als we niet degraderen kun je iets opbouwen, want we hebben een goede jeugdopleiding."
Somber ziet de Velpenaar het dus niet in. "Behalve als Oyf Vitesse failliet laat verklaren. Maar dan heeft hij zelf ook niets. Dus ik kan me niet voorstellen dat hij zegt: betaal maar terug." Oyf is nu geen eigenaar meer, dus is de vraag wat hij met de schuld wil doen. En GelreDome is ook een blok aan het been. Voor een club die lager in de eredivisie speelt, is de huur niet op te brengen. We moeten nu gaan roeien met de riemen die we hebben en als die riemen kort zijn, zijn ze maar kort. Het wordt moeilijk, maar als het makkelijk zou zijn, zou iedereen het kunnen."

'Hopelijk worden we er beter van'

De voorzitter van de supportersvereniging, Roderik van Veelen, neemt rond 17.30 uur zijn telefoon op. Hij heeft het nieuws net tot zich genomen en reageert niet verbaasd. Hij denkt dat de meeste Vitesse-supporters het nieuws gelaten ontvangen. "Velen waren vóór de aanwezigheid van de Russen bij de club. Ik heb er een beetje moeite mee dat alles wat Russisch is, verbannen lijkt te moeten worden. Er zijn ook genoeg Russen tégen de oorlog in Oekraïne. In Nederland hebben velen snel hun oordeel klaar en generaliseren we snel."
Hoe de komende jaren er voor Vitesse uit zullen zien, is nog onzeker.
Hoe de komende jaren er voor Vitesse uit zullen zien, is nog onzeker. © ANP
"Het is triest waar we ons met z'n allen in begeven", vindt Van Veelen. "Ook voor Oyf. Want wat kan die man er precies aan doen? Ik vind het lastig. Ik begrijp dat mensen zeggen: we slaan nu echt door. En ik begrijp ook dat anderen zeggen: zijn vertrek is goed, want het geld dat hij verdient komt uit Rusland. Echt, ik begrijp het allemaal. Het enige dat we als voor- en tegenstanders gemeen hebben, is Vitesse."
De voorzitter van de supportersvereniging hoopt dat Vitesse er op termijn beter van wordt. "Als iemand een organisatie verlaat of wanneer er in een organisatie iets aan de hand is dat voor grote veranderingen zorgt, biedt dat je de kans om te verbeteren. Ik hoop dat de directie van Vitesse er ook zo over denkt, dat er iemand of iets voor Oyf in de plaats komt die het beter doet."

'Wat wil Oyf?'

Bjorn Courbois is één van de makers van de Vitesse-podcast Studio Langs de Rijn en fanatiek supporter. Hij weet dat Vitesse in het verleden eerder voor hete vuren gestaan. "Na de eeuwwisseling, toen Karel Aalbers vertrok, is het geëmmer over geld eigenlijk ontstaan. Dat blijft op de één of andere manier altijd dooretteren en dit is daarin de volgende episode. Wat dat betreft zijn we wel wat gewend."
Er zal ergens in de wereld altijd wel iemand zijn die in Vitesse wil stappen
Bjorn Courbois
Courbois is benieuwd waar het nu heengaat met Vitesse. "Het is echt de vraag wat Oyf wil: het bedrag van 132 miljoen euro zien als lening of als geïnvesteerd bedrag in de club. Neemt hij het als zijn verlies bij verkoop, of moet de nieuwe eigenaar of koper ook dát bedrag meenemen bij aankoop van Vitesse? Dat is een heel grote vraag, en misschien wel de allergrootste op dit moment."
De supporters koesteren hoop dat Vitesse in het tijdperk na Oyf zal blijven bestaan. "Er zal ergens in de wereld altijd wel iemand zijn die er in wil stappen, is de positieve gedachte", aldus Courbois. "Ik hoop het van harte, je kunt je niet voorstellen dat al die duizenden mensen met een geelzwart hart niet meer naar Vitesse kunnen gaan."
Hoe de wereld van de Vitesse-achterban er over een tijdje uitziet, is niet te zeggen. Courbois blijft de club hoe dan ook steunen. "Voor mij maakt het niet uit of Vitesse in de eredivisie speelt, of in de eerste divisie. De eredivisie is leuker, natuurlijk, maar het niveau is ondergeschikt, het gaat erom dat de club blijft bestaan. Dat geldt denk ik voor alle supporters."