Sport

Mourinho deelt complimenten uit aan Vitesse: 'Ze hebben het goed gedaan'

Jose Mourinho was positief over Vitesse, maar andermaal negatief over het veld
Jose Mourinho was positief over Vitesse, maar andermaal negatief over het veld © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse verzuimde een resultaat neer te zetten tegen het favoriete AS Roma. José Mourinho, die twee maal de Champions League won, was positief over de Arnhemse ploeg. "Ik heb de trainer gecomplimenteerd."
Het was een zure avond voor Vitesse in GelreDome in deel 1 van het tweeluik. De Italianen vroegen voor rust om een dik verdiende tegentreffer, maar die kwam er niet. Vlak voor de pauze sloeg Roma wel toe en bij die goal bleef het ook.
Kijk hier de reacties van Thomas Letsch en Eli Dasa:
Strijdvaardig Vitesse ongelukkig onderuit tegen AS Roma
De flamboyante Mourinho was tijdens de persconferentie niet te spreken over de eerste helft van zijn ploeg. "Ik zag geen intensiteit, er was geen tempo en het ontbrak mijn elftal ook aan de juiste instelling. Dat is ons vaker overkomen in de Conference League. Hun rechtsback Dasa bracht ons regelmatig in de problemen. Wittek is ook een goede speler", complimenteerde de Portugees beide backs van Vitesse.

'Shit veld'

De grootste kans voor Vitesse werd om zeep geholpen door Openda die van dichtbij over schoot. Letsch reageerde daar als volgt op. "Toen dat gebeurde dacht ik eerst...'shit veld'. "Zo'n grote kans moet je natuurlijk maken. Ik heb op beelden nog niet gezien of het veld ermee te maken had en de bal daardoor opsprong. Maar als je van twee meter die kans hebt, moet hij erin. Een aanvaller wordt afgerekend op het maken van doelpunten en nu maakt hij een fout."
Vitesse verliest thuis  van AS Roma, Eli Dasa viel op met een sterk optreden
Vitesse verliest thuis van AS Roma, Eli Dasa viel op met een sterk optreden © Orange Pictures
Mourinho deelde, net als woensdagavond, weer een sneer uit naar het veld. "We hebben ons niet goed aangepast aan de omstandigheden, aan het vreselijke veld hier. Hierop kun je ook geen kwaliteit leveren. We hebben geluk gehad en in de eerste helft zelf helemaal niets gecreëerd behalve de goal op het eind."

Compliment voor Letsch

AS Roma sloeg vlak voor rust genadeloos toe via Oliviera. In de tweede helft kwamen de Italianen nauwelijks nog in de problemen. Mourinho wisselde in de rust drie keer. "We hebben genoeg spelers met kwaliteit op de bank dus we konden anderen brengen. We hadden controle, maar het bleef moeilijk om te spelen op dit helft. We hebben er toen wel meer een strijd van gemaakt. Ik heb de trainer van Vitesse een compliment gemaakt. Maar onze uitgangspositie voor volgende week is met dit resultaat nu goed."
Letsch benadrukte andermaal dat zijn ploeg zich in Europa kon meten met tegenstanders van een hoger niveau. "Wij hebben het spel zeker in de eerste helft gecontroleerd. Dat is knap. En dan is het tegen een ploeg als AS Roma teleurstellend als je uit zoveel kansen niet scoort. Alleen heb je dat te accepteren."

Dasa overal

De Duitse coach had een andere rol voor Dasa bedacht. Dat pakte goed uit. "Hij speelde wat meer vanuit het midden dan vanaf de rechterkant. Eli was een soort verdedigende middenvelder die overal op het veld te vinden was."

Verdedigende Italianen

Ook Letsch reageerde nog even op de kritiek van Mourinho op het veld. "Ik wil daarvan niemand de schuld geven. Natuurlijk was het niet in ons voordeel, maar we hebben ondanks dat goed voetbal gespeeld. In de tweede helft vond ik ook dat we controle hadden, maar zij verdedigden toen vooral beter en dan weet je tegen Italianen dat het moeilijk is. Uiteindelijk kunnen we niet tevreden zijn, want het resultaat is negatief."
Voor Vitesse lijken de kansen op de kwartfinales klein met het vooruitzicht op de return in Italië. "Maar we gaan niet naar Rome volgende week om die mooie stad te bekijken. We willen doorkomen, dat is ons enige doel en daar zullen we voor strijden. Zoals Eli Dasa zegt, daar moeten ook in geloven en vol voor gaan."