Sport

De Graafschap liet trainer Robbemond buiten aanstelling nieuwe technisch manager

Peter Bijvelds wil met De Graafschap naar de eredivisie: "Geeft mij een wow gevoel"
Peter Bijvelds wil met De Graafschap naar de eredivisie: "Geeft mij een wow gevoel" © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Reinier Robbemond werkte bij Top Oss al eens een jaar lang met Peter Bijvelds. Volgend seizoen worden de trainer en de technisch manager weer met elkaar herenigd bij De Graafschap. Maar opvallend is dat Robbemond totaal niet in het proces rond de nieuwe technische baas werd betrokken.
Een hoofdtrainer werkt in het profvoetbal normaal gesproken nauw en intensief samen met een technisch manager, vooral als het gaat om de invulling van de selectie. Dat zal bij De Graafschap niet anders zijn. Een voordeel lijkt op voorhand dat Robbemond en Bijvelds elkaar kennen uit het verleden, maar de trainer moest in 2016 na een teleurstellend seizoen bij TOP Oss vertrekken.
"Eerst wilden ze verlengen, later is dat on hold gezet", zegt Robbemond. Bijvelds was in dat seizoen de directeur van TOP Oss. "We hadden het slechtste jaar uit de clubgeschiedenis. En ja, ik was inderdaad verantwoordelijk voor dat besluit. We zijn nu weer zes jaar verder. Nee, ik heb nu nog niet met Reinier gepraat, maar dat zal ik snel doen. We gaan ermee aan de slag."
Prangende vraag is vooral of er wel een gezonde basis ligt om weer een nieuwe (succesvolle) samenwerking aan te gaan bij De Graafschap. Robbemond lijkt niet direct heel enthousiast in zijn eerste reactie op de aanstelling van Bijvelds. "Ik neem aan dat de club er goed over heeft nagedacht. Op zich heb ik prima met hem gewerkt."

Niet op de hoogte

Bijvelds werd door De Graafschap gekozen uit een lijst van acht kandidaten die een uitgebreide presentatie mochten geven op De Vijverberg. Robbemond, die ook volgend seizoen nog een contract heeft bij De Graafschap en dus veel met Bijvelds te maken krijgt, was niet op de hoogte van de gesprekken met Bijvelds.
"Ik ben daar niet bij betrokken geweest", aldus Robbemond. "Ik weet niet of dat raar is. Ik ga niet over het beleid van De Graafschap. Een trainer is niet verantwoordelijk voor de toekomst, omdat hij vaak ook maar een paar jaar bij een club werkt." Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp bevestigt die lezing. "Het proces is inderdaad zonder gesprekken met Reinier gegaan. We hebben de procedure gevolgd die hier voor staat."

'Aardig en bevlogen'

Op de vraag of Robbemond Bijvelds een geschikte technisch manager vindt, zegt hij het volgende. "Ik vind het een aardige en bevlogen man met veel passie. Hij zal hier nog alles moeten ontdekken. Bij TOP Oss moest hij zo ongeveer de hele club runnen en bijna in zijn eentje overeind houden."
Bijvelds gaat de komende weken al aan de slag bij De Graafschap om een selectie voor volgend seizoen samen te stellen. "Ik ben nog niet in dienst, maar vanaf vandaag ben ik begonnen", zegt de aanstaande technisch manager. "En ik heb er heel veel zin en vertrouwen in."

Lopende zaken

Peter Hofstede, met wie de club na zeven jaar besloot niet meer verder te gaan, houdt zich de komende weken niet meer bezig met de selectie voor volgend seizoen. Zijn rol lijkt daarmee helemaal uitgespeeld. "Hij handelt alleen de lopende zaken nog af", aldus algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp.
Het is dus aan Bijvelds om de komende tijd al een nieuwe selectie samen te stellen bij De Graafschap. "Als het daar om gaat zal ik in eerste instantie vooral klankborden met de commissie die daarvoor bedoeld is. En natuurlijk betrek ik de trainer daar ook bij."

Lef

Als het aan Bijvelds ligt gaat De Graafschap snel met meer durf spelen. "Aanvallend voetbal met lef ontbreekt in de eerste divisie vind ik. Het lijkt steeds meer alsof er veel meer te verliezen is dan te winnen. Herkenbaarheid vind ik heel belangrijk. De mensen moeten zich kunnen identificeren met een team. De Graafschap heeft een prachtige trouwe achterban. Ik heb nog niet echt een goed beeld van de laatste wedstrijden, maar als je het spel van de laatste weken bekijkt, valt er hier nog wel iets te winnen."

Wow gevoel

Als stip op de horizon droomt Bijvelds van de eredivisie. "Ik heb nog één grote ambitie en dat is werken in de eredivisie. Dat geeft mij echt een 'wow' gevoel. Wat dat betreft begint dit werk nu pas voor mij, want bij deze club is dat mogelijk. Ik denk dat ik heel goed paste in de profielschets van De Graafschap. Ik ben van de menselijke benadering. Er is bij deze club nog een hele wereld te winnen, waarbij ik de scouting als voorbeeld noem. Met mijn verrassend grote netwerk, ik doe een beroep op iedereen, zie ik hier veel kansen om succesvol te zijn", besluit Bijvelds.