Sport

Geplaagd Vitesse kijkt uit naar clash met AS Roma en Mourinho: 'Een eer en een groot plezier'

Thomas Letsch woensdag over het AS Roma van Mourinho: "We moeten realistisch zijn"
Thomas Letsch woensdag over het AS Roma van Mourinho: "We moeten realistisch zijn" © Vitesse media
ARNHEM - Het ging bij Vitesse woensdag eindelijk weer eens vooral over voetbal. Donderdag stuit de Arnhemse club in GelreDome op AS Roma. De wantoestanden met hooligans en de onzekere situatie rond de Russische eigenaar zijn voor even naar de achtergrond verdreven. Vitesse maakt zich op voor een 'voetbalfeest.'
De wedstrijden in de nieuwe Conference League zijn dit seizoen, op een enkel duel na, stuk voor stuk hoogtepunten bij Vitesse. Anderlecht, Stade Rennes en Tottenham Hotspur waren enerverende krakers om de vingers bij af te likken. De Arnhemse club stootte na het uitschakelen van Rapid Wien door tot de achtste finales, een historische prestatie.
Geplaagd Vitesse kijkt uit naar clash met AS Roma en Mourinho
Donderdagavond in een uitverkocht stadion moet op de fraaie voetbalreis door Europa weer een vervolg komen. Het geplaagde Vitesse kijkt er uiteraard reikhalzend naar uit en hoopt ook tegen de Italiaanse grootmacht AS Roma weer op een uitzinnig 'feest.'

Toeristen

"Het doel is de laatste acht halen", zegt trainer Thomas Letsch strijdvaardig. "We willen in deze speciale wedstrijden geen toerist zijn, al past ons tegelijkertijd nederigheid en realisme. Vitesse is tegen AS Roma natuurlijk de underdog. Zij hebben een ander niveau dan wij. Vorig seizoen stonden ze nog in de halve finales van de Europa League. maar alles is mogelijk. Dat hebben de wedstrijden tegen Tottenham en Stade Rennes wel bewezen."

Eer

Vitesse stuit met AS Roma ook op topcoach José Mourinho. "Toen hij de Champions League won met Inter en Bayern München versloeg, zat ik voor de televisie. Nooit gedacht dat ik hem zou treffen in een Europese topwedstrijd. Het is voor mij een eer en een groot plezier. Een coach die het voetbal heeft veranderd. Nee, angst heb ik niet. Dan zou ik ook niet geschikt zijn voor deze baan", aldus Letsch.
De Duitse coach van Vitesse heeft de tactiek van de Portugees de afgelopen weken uitgebreid geanalyseerd. "Ook in het spel van Roma zie je zeker de hand van Mourinho. Hij speelt altijd met een sterk defensief blok. Het is moeilijk kansen creëeren tegen zijn teams. Het is niet helemaal mijn manier van voetballen, maar dat is niet belangrijk."
"Voorin zie je altijd veel snelheid voor de counter", vervolgt Letsch. "Dat is typerend voor de elftallen van Mourinho. Ik heb ze zaterdag live gezien in het Stadio Olimpico in Rome tegen Atalanta. Het zal een uitdaging worden om de juiste oplossingen te vinden."

Nul houden

Ook aanvoerder Danilho Doekhi heeft uitgebreid studie gemaakt van de Italianen. "Als ploeg zijn ze taai. Achterin vind ik ze fysiek heel sterk. Italianen worden opgeleid om de nul te houden, daar is veel aandacht voor. Maar het is belangrijk dat we onze eigen wedstrijd spelen zoals we dat altijd doen." Letsch: "Alleen dan kunnen we succesvol zijn. Zo hebben we het immers ook tegen Stade Rennes en Tottenham gedaan."
Danilho Doekhi: "Voetballen zoals we altijd doen tegen Roma"
Danilho Doekhi: "Voetballen zoals we altijd doen tegen Roma" © Vitesse media
Doekhi realiseert zich dat het Europese podium, zeker in de achtste finales, interessant is. "Het zijn mooie wedstrijden om jezelf te bewijzen. Daar ben ik me van bewust", zegt de centrumverdediger die aan het eind van dit seizoen Vitesse waarschijnlijk gaat verlaten.
Na de wantoestanden van vrijdag tegen Sparta, en de eerdere supportersrellen in het uitvak van Vitesse bij FC Utrecht, ligt de wedstrijd tegen de Italianen nog eens extra onder een vergrootglas. Extra beveiliging en speciale vuurwerkhonden worden donderdagavond door Vitesse ingezet. "Het leidt de aandacht van het voetbal allemaal wel af", was Doekhi eerlijk. "We moeten gefocust zijn."

Onacceptabel

Ook tijdens de persconferentie woensdag kwam het gevoelige onderwerp rond de hooligans dus weer op tafel. "Het zijn er maar een paar die het voor de rest verstieren", weet Letsch. "Het is onacceptabel. Vuurwerk gooien kan gewoon niet in een stadion. Maar hoe vaak hebben we ook niet gezien dat er sprake was van een geweldige sfeer dit seizoen. Dat willen we nu weer bereiken. Ik wil er nu verder ook niet over praten. Wij moeten ons goed voorbereiden. We zitten bij de laatste zestien in Europa. Daar zijn we druk genoeg mee. Het is nu aan ons."