Sport

Met kleinzoon naar Vitesse-Sparta: 'Dat was eens, maar nooit weer'

Spelers van Vitesse en Sparta druipen af na ongeregeldheden op de Zuid-tribune.
Spelers van Vitesse en Sparta druipen af na ongeregeldheden op de Zuid-tribune. © ANP
ARNHEM - Vitesse-supporters zijn klaar met de ongeregeldheden van de eigen supporters bij de club. Ze willen een andere plek in het stadion of overwegen zelfs om helemaal niet meer te komen. Vrijdagavond tegen Sparta ging het opnieuw mis en werd de wedstrijd na meerdere incidenten definitief gestaakt. De 71-jarige Johannes uit Duiven zat met zijn 10-jarige kleinzoon op de tribune: "Ja, dat was eens, maar nooit weer!"
Tijdens de wedstrijd in GelreDome kwam een supporter het veld op en liep hij dreigend op de keeper van Sparta af. Ook werd doelman Maduka Okoye op zijn hoofd geraakt door een bierbeker die vanaf de tribune werd gegooid. Een 25-jarige Arnhemmer is opgepakt op verdenking van het mishandelen van een vrouwelijke steward.

Zwaar vuurwerk

Vanaf diezelfde Zuid-tribune werd er ook zwaar vuurwerk op het veld gegooid. Dit ontplofte vlakbij een cameraman van sportzender ESPN. Hij kon niet verder met zijn werk, omdat hij druk op zijn hoofd voelde. De KNVB laat nu weten dat niet alle cameraposities van tv-ploegen meer bemand worden bij duels in de eredivisie komend weekend. Aanleiding is het incident tijdens Vitesse - Sparta.
"Zit nu serieus na al die jaren 'Zuid' aan een tribune-switch te denken. Heel veel andere supporters zitten aan een switch van tribune naar een ESPN-abonnement te denken", zegt een supporter na afloop van de wedstrijd op Twitter. En zijn idee dat er veel supporters zijn die overwegen om helemaal niet meer te komen, wordt onderstreept door meerdere reacties op sociale mediakanalen.

Stoppen met seizoenskaart

Ook bij Omroep Gelderland komen meerdere reacties binnen van supporters die helemaal klaar zijn met de ongeregeldheden. "Ik moet bekennen dat ik steeds meer overweeg mijn fankaart weg te doen, want ik heb er in toenemende mate genoeg van met dit volk te worden geconfronteerd", is een van de reacties.
Er zijn verschillende ongeregeldheden geweest dit seizoen, rondom wedstrijden en in stadions. Eerder dit jaar raakten Vitesse-supporters in Londen slaags met supporters van tegenstander Tottenham Hutspur en ze misdroegen zich in het Franse Rennes. Tegen het Oostenrijkse Rapid Wien dreigde het uit de hand te lopen in de binnenstad van Arnhem en twee weken geleden werd Utrecht - Vitesse nog tijdelijk gestaakt nadat er vanuit het uitvak vuurwerk op het veld was gegooid.

Agressie en vechtpartijen

De fanatieke aanhang van Vitesse zit bij thuiswedstrijden achter het doel op Zuid-tribune. Supporters laten weten dat hier de nodige agressie is en dat er ook onderlinge vechtpartijen zijn. Tegen Sparta richtte de agressie zich op het veld.
Je gaat met een kleinzoon naar huis die helemaal overstuur is
"Ik ging vroeger altijd naar Vitesse en toen had ik ook een seizoenskaart", vertelt Johannes aan Omroep Gelderland. "Ik was al een tijd niet meer geweest en ging nu voor het eerst weer, eigenlijk vooral omdat ik met mijn zoon en kleinzoon van 10 jaar naar de wedstrijd kon. Ook met het idee dat we dit in de toekomst misschien vaker konden gaan doen. Je hebt een leuke avond voor ogen, maar je gaat met een kleinzoon naar huis die helemaal overstuur is."

Gevoelige jongen

En dan zat Johannes met zijn zoon en kleinzoon nog niet eens op de Zuid-tribune: "Mijn kleinzoon is een heel gevoelige jongen. Toen dat vuurwerk afging was het helemaal mis. De sfeer was totaal verpest. En die was ook al niet best meer nadat er daarvoor al van alles op het veld werd gegooid en er zo'n idioot het veld op kwam rennen."
De supportersvereniging van Vitesse stelt ook dat het gevoel van onvrede en woede overheerst na de wedstrijd tegen Sparta. "Niet voor het eerst dit seizoen is een kleine groep erin geslaagd onze club, ons team en onze supporters in diskrediet te brengen", zo schrijven ze in een statement. "Ook wij zien en horen de woede en afkeer van vele Vitesse-supporters en delen die volledig."
Het bestuur van SV Vitesse hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen van de incidenten. "De komende tijd zullen wij actief op zoek gaan naar de juiste manier."
Vitesse benadrukte op vrijdagavond dat het om individuen gaat die het voor anderen verpesten. Omroep Gelderland heeft de club voorgelegd of het probleem niet groter en structureler is en of de aanpak hier ook niet naar zou moeten zijn. "Wij geloven dat een dadergerichte aanpak", laat een woordvoerder van de club weten. "Hetgeen in lijn ligt met de landelijke protocollen en maatregelen, nog steeds de meest efficiënte werking heeft. Als individuen over de schreef gaan, is het lastig om groepen te straffen. Voor incidenten in groepsverband kunnen uiteraard wel bredere maatregelen worden getroffen."

'Lastig te voorkomen'

De club vindt het lastig om de ongeregeldheden op de tribune tegen te gaan. "Bepaalde vormen van wangedrag zijn lastig of vrijwel onmogelijk te voorkomen. Ook wij lopen daar als club tegenaan, bijvoorbeeld bij een veldbetreding of het gooien van objecten."
Vitesse vraagt supporters die zich onveilig voelen zich te melden. "Indien supporters zich niet (meer) comfortabel en/of veilig genoeg voelen op hun plek, dan kunnen zij dat bij ons aangeven. Wij denken en kijken dan mee naar een passende oplossing."
Zie ook: