Sport

Druk neemt toe bij De Graafschap, dat vooral thuis ondermaats presteert

Reinier Robbemond is even niet te benijden als coach van De Graafschap
Reinier Robbemond is even niet te benijden als coach van De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - Gewapend met een zaag kwam Reinier Robbemond de perskamer van De Graafschap binnen. Het was een ludieke actie van de coach, maar tegelijkertijd met een serieuze ondertoon.
Dagblad De Gelderlander had in de ogen van Robbemond een kritisch stukje over het voetbal van De Graafschap geschreven met naar de mening van de coach ook een aantal onwaarheden. Het zagen aan de stoelpoten van de trainer was volgens hem begonnen. "Wat niet klopt, zal ik met de journalist zelf bespreken. Ik vind dat ik er op deze manier wel een geintje over mag maken als dingen niet kloppen."
Robbemond is even niet te benijden. De Graafschap is geen makkelijke club als het tegenzit en dat doet het op De Vijverberg al een tijdje. Vooral in eigen stadion worden opvallend veel punten gemorst. Op dit moment zijn dat er dit seizoen al 25, een enorm contrast met de afgelopen jaren.

Vlak

Het voetbal van De Graafschap is ook al weken veel minder fris en energiek dan in het begin van het seizoen. Vaak is het vrij vlakke spel gebasseerd op 'controle houden' zonder al teveel risico en spektakel in het strafschopgebied. Robbemond is het daar echter grotendeels niet mee eens.
"De kern van dit seizoen is dat we onszelf veel te vaak niet belonen. Maar we creëren ongelooflijk veel. Niets minder dan FC Emmen of Volendam. Het zit in fases van wedstrijden waarin we het laten liggen", vindt Robbemond. "Als we 30 procent meer ballen erin schieten, hebben we het hier niet over."
Toch zwelt de kritiek aan. Vorige week na de sof tegen FC Den Bosch (0-0) kwam er zelfs een supporter het veld op om de spelers op agressieve wijze toe te spreken. "Kritiek is prima en normaal. Dat er mensen het veld opkomen niet. Maar die kritiek is vooral het gevolg van de resultaten", meent Robbemond.

Emotie

"Dat de druk intern toeneemt voel ik totaal niet. Maar dit is wel een volksclub net als NAC, FC Utrecht of FC Groningen. Met emotie dus en dat maakt het ook mooi. Daarom kies ik ook voor deze club. Maar je moet wel wedstrijden winnen, daar gaat het uiteindelijk om. Ja, het publiek fluit. Maar dat is omdat we van Den Bosch niet winnen."
Tegen Jong AZ vrijdag krijgt De Graafschap een nieuwe kans op verbetering. Behalve winnen wordt ook aantrekkelijk voetbal verwacht, desnoods met wat meer opportunistisch spel zo vindt bijvoorbeeld ook aanvoerder Ted van de Pavert.

Herkennen

"Daar heeft hij gelijk in, ook dat laten we af en toe in momenten van wedstrijden liggen. Maar het zit ook in het type spelers dat je hebt en onze speelwijze. Op het veld moet je het alleen wel herkennen waneer het nodig is. Het heeft ook wel te maken met het niveau waarop we werken."

Rentree Verbeek

De verwachting is dat Robbemond wijzigingen doorvoert in zijn opstelling. Danny Verbeek staat voor zijn rentree in de basis. De afgelopen weken viel hij in na zijn herstel van een zware schouderblessure. Ook Rick Dekker lonkt weer naar een plek aan de aftrap.
Elmo Lieftink is nog geblesseerd aan zijn knie. Hij is de enige speler die tegen Jong AZ in de selectie ontbreekt. In de zomer verloor De Graafschap in Wijdewormer van AZ. Verbeek raakte toen in de eerste minuten al geblesseerd.
Vermoedelijke opstelling: Jurjus, Lelieveld, Van Heertum, Van de Pavert, Baas; Dekker, Fortes, Opoku; Verbeek, Hendriks, Korte