Sport

Zitskiër Niels kan oorlog 'onmogelijk' negeren in bubbel van Paralympische Spelen

Niels de Langen.
Niels de Langen. © ANP
HETEREN - Hoewel hij zich vier jaar geleden nog volledig kon afsluiten voor alles wat er buiten de Paralympische Spelen gebeurde, is dat dit jaar wel anders. Dat vertelt zitskiër Niels de Langen uit Heteren. "Het nieuws uit Oekraïne bereikt ons natuurlijk wel."
De Langen is net afgedaald op de piste in Beijing, als hij ons te woord staat op Radio Gelderland. "Het was onze tweede training op de wedstrijdbaan. We mogen in totaal drie keer naar beneden om ons voor te bereiden op de wedstrijd van zaterdag."
Vier jaar geleden werd Niels de Langen in Pyeongchang achtste op het onderdeel 'supercombinatie'. Hij voorspelde toen dat een top vijf klassering moest lukken. En nu, wil hij die top vijf weer bereiken. Of stiekem wel meer. "Die top vijf zit er sowieso wel in, misschien wel de top drie. Ik wil het podium halen, want ik voel me goed."
Al is de wedstrijdbaan wel wat raar. "Het is allemaal kunstsneeuw. De sneeuw die viel tijdens de Olympische Spelen is alweer weggewaaid, niks van terug te vinden. Het is ook vrij droge sneeuw."

Omstandigheden

Voor de paralympiërs geldt in Beijing nog altijd een strak coronaprotocol. "We worden elke dag getest en moeten altijd een mondkapje dragen, buiten het sporten om. We leven dus echt in een bubbel."
En in die bubbel is De Langen vooral bezig met zijn eigen prestaties, maar het nieuws van de oorlog in Oekraïne kan hij niet negeren. "Vier jaar geleden kon ik mij volledig afsluiten voor het nieuws buiten de Spelen. Maar dit bereikt ons wel. Je probeert je er wel voor af te sluiten, maar het is onmogelijk om er niks van mee te krijgen."
De wedstrijd van Niels de Langen is zaterdag om 03.00 uur 's nachts.