Sport

Vitesse-verdediger Oroz steelt show met omhaal: 'Hoe ik het deed, weet ik niet helemaal'

Oroz scoorde twee keer voor Vitesse tegen NEC.
Oroz scoorde twee keer voor Vitesse tegen NEC. © OrangePictures
ARNHEM - Uitgerekend Dominik Oroz besliste zondagmiddag namens Vitesse met twee doelpunten de derby tegen NEC. De verdediger, die nog geen beste indruk maakte als vervanger van Riechedly Bazoer, was zelfs trefzeker met een omhaal. "Ik weet ook niet helemaal hoe ik het deed."
Na een heel matige eerste helft van beide kanten, brandde de derby in de tweede helft los. NEC kwam via invaller Mikkel Duelund nog op voorsprong, maar daarna nam Vitesse het heft snel in handen. Nadat Danilho Doekhi de gelijkmaker binnenkopte, was het twee keer de beurt aan Oroz.
Vooral zijn tweede doelpunt was van grote schoonheid:
“Om de derby te spelen en dan ook nog te scoren voor de supporters, dat is geweldig”, glundert Oroz na afloop. “De bal ging omhoog en zonder nadenken zette ik mijn voet eronder. Ik weet ook niet helemaal precies hoe het gebeurde”, lacht hij.

'Moeilijke maand'

Voor de Kroatische Oostenrijker viel er de afgelopen weken weinig te lachen. Hij mocht als vervanger van Bazoer weliswaar veel minuten maken, maar overtuigde daarin allerminst. Ook reeg Vitesse de nederlagen aaneen. “De laatste maand was moeilijk voor ons”, zegt hij. “Ik ben nog jong. Om zulke wedstrijden te spelen, dat is fantastisch. Niet alleen tegen NEC, maar ook tegen Rapid Wien in de Conference League.”
Bekijk de reacties na afloop van Vitesse-NEC:
Interviews na afloop van de Gelderse derby
Ook Eli Dasa speelde een hoofdrol voor Vitesse. De Israëlische rechtsback was net als donderdag goed voor twee assists. Of eigenlijk drie, want hij kopte de bal bij de openingstreffer in de voeten van Duelund. “Ik had een beetje schuld aan de tegentreffer, dus ik ben blij dat ik daarna belangrijk kon zijn. Maar ik ben vooral blij voor de fans, want we weten hoe belangrijk het is voor hen.”

Trainen op standaardsituaties

Donderdag gaf Dasa twee keer een beslissende pass in het veld. “Ik had het nu moeilijker tijdens de wedstrijd, dus ik ben blij dat het nu vanuit de standaardsituaties kon.”
Drie van de vier Vitesse-treffers vielen uit een hoekschop, twee rechtstreeks van de voet van Dasa. “We trainen daar samen met Marink Reedijk veel op, dus dan is het mooi dat er ook gescoord wordt."

Aflopend contract

Voor de rechtsback breken belangrijke weken aan, want zijn contract in Arnhem loopt af. Of hij zijn verblijf bij Vitesse nog gaat verlengen? “Daar heb ik nu niets over te zeggen. Zeker niet in de media.”
Met alle assists speelt hij zich wel nadrukkelijk in de kijker van andere clubs. “Maar het is niet dat ik nu extra mijn best doe”, aldus Dasa. “Het is onderdeel van mijn speelstijl. Ik probeer elke wedstrijd assists te even, maar ik ben nu vooral blij voor jongens als Dominik die het doelpunt maken.”