Sport

Vitesse is duidelijk maatje te groot voor tegenvallend NEC

Veel duels zoals altijd tijdens Vitesse - NEC, de meeste werden gewonnen door de thuisploeg
Veel duels zoals altijd tijdens Vitesse - NEC, de meeste werden gewonnen door de thuisploeg © Orange Pictures
ARNHEM - Na een afwezigheid van vijf jaar keerde de Gelderse derby ook in Arnhem weer terug. Met een groot spandoek op de zuid-tribune, waarbij met een knipoog werd verwezen naar de instorting van de uittribune in De Goffert, ging het altijd beladen duel onder leiding van scheidsrechter Makkelie van start.
Kijk en luister naar de reacties na afloop van de wedstrijd:
Interviews na afloop van de Gelderse derby

Defensief

NEC opende brutaal en stichtte met een kopbal van Barreto ruim over het doel van Houwen het eerste gevaar. Ook Tavsan schoot twee minuten later over. Trainer Meijer had ervoor gekozen om met vijf verdedigers te spelen en twee controlerende middenvelders. Proper speelde op de plek van de geschorste Schöne. Mattson was voorop de spits geflankeerd door de snelle Okita en Tavsan.
Bij Vitesse nam Manhoef de positie over van de geschorste Wittek als linksback. En Openda keerde weer terug op de plek van de geschorste Grbic. Verder liet Thomas Letsch zijn elftal intact in vergelijking met de Europese wedstrijd tegen Rapid Wien waar Vitesse sterk voor de dag kwam en zich schaarde bij de laatste zestien.

Zwak NEC

Naarmate de eerste helft vorderde nam Vitesse het heft steeds meer in handen. Het duel kenmerkte zich, zoals zo vaak, door veel strijd en duels die meestal door de fysiek sterke thuisploeg werden gewonnen. Het zwakke NEC leunde achterover en hanteerde vooral de lange bal. Op het middenveld had Barreto moeite om het spel te verdelen. NEC kwam amper in zijn spel.
De ervaren Barreto had het lastig op het middenveld van NEC
De ervaren Barreto had het lastig op het middenveld van NEC © Orange Pictures
De beste kans voor rust was ook voor de thuisploeg. Bero kopte na een voorzet van Baden Frederiksen rakelings over. Daarvoor waren er ook al een paar mogelijkheden geweest voor Vitesse met kopballen van Doekhi en een vlammend schot van Openda.

Vlam in de pan

Hoe anders was de tweede helft in het toch matig gevulde GelreDome. Ineens barstte de derby in zijn volle omvang los met nog meer intensiteit aan beide kanten. Meijer had Duelund gebracht voor Mattson en dat bleek een gouden wissel. De aanvallende middenvelder schoot laag raak in de lange hoek buiten bereik van Houwen. Daar ging een flinke fout aan vooraf van Eli Dasa die de bal zomaar in de voeten kopte van de Deen.

Assists Dasa

Maar het degelijke Vitesse richtte zich snel op en repareerde de schade binnen vijf minuten. Eerst kopte aanvoerder Doekhi raak uit een standaardsituatie, vervolgens maakte Oroz uit een corner zelfs de 2-1. Beide keren zorgde Dasa voor de assist. Opvallend, want de rechtsback was donderdag tegen Rapid Wien ook al verantwoordelijk voor beide assists bij Vitesse.
De thuisploeg nam het initiatief weer volledig over en joeg op de beslissende goal. Een prima aanval door de as belandde bij Bero in de zestien, maar de Slowaak miste de controle. Even later was Okita dicht bij de gelijkmaker namens NEC, waarbij Houwen goed en op tijd uit zijn doel kwam.

Knock-out

Van vermoeidheid bij Vitesse was weinig te merken. De ploeg van Letsch toonde karakter na de slijtageslag van donderdag en liet zich weer eens zien als een echte vechtmachine. NEC bleef aanvallend vrij machteloos tegen het goed georganiseerde Vitesse dat de weg naar boven duidelijk weer heeft ingezet.
Een kwartier voor tijd deelden de Arnhemmers alsnog de knock-out uit. Een vrije trap van Dasa bleef hangen in de zestien, Barreto kreeg de bal ongelukkig tegen het lichaam en Oroz zorgde vervolgens met een prachtige omhaal voor de 3-1. Daarmee was het duel gespeeld.

Buitink

Meijer bracht Akman nog in de hoop op de aansluitingstreffer, maar NEC kon geen vuist meer maken. In de slotfase kwam Rasmussen nog in botsing met invaller Vet waarbij de sterk spelende Deen geblesseerd raakte aan zijn hoofd. Dat leidde nog tot een licht opstootje. Rasmussen kon de wedstrijd echter uitspelen en zag dat Vitesse zelfs nog uitliep naar een eclatante 4-1 door invaller Buitink.
De kersverser vader zorgde zo voor een passend slotakkoord voor de thuisploeg. Zo boekte Vitesse net als in Nijmegen weer een belangrijke en ook verdiende driepunter in de Gelderse derby. Voor het aangeslagen NEC is er vooral aan de bal de komende tijd werk aan de winkel om nog de nodige punten bij elkaar te sprokkelen.