Sport

Historische winst brengt sterk Vitesse naar laatste zestien in Europa

Vitesse-supporters kunnen juichen, er volgt nog een ronde in Europa.
Vitesse-supporters kunnen juichen, er volgt nog een ronde in Europa. © BSRAgency/Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse heeft donderdagavond een historische prestatie geleverd. Voor het eerst weet de ploeg de achtste finales te bereiken van een Europees toernooi. Tegen Rapid Wien werd het 2-0 en dat was genoeg om de 2-1 nederlaag van vorige week in Wenen weg te poetsen.
Vitesse-Rapid Wien kende een onrustige aanloop. In de binnenstad van Arnhem moest de politie meerdere keren paraat staan. In het GelreDome was het een stuk sfeervoller. De Zuid-tribune van Vitesse zat bijna vol, al viel het totale aantal toeschouwers (iets meer dan 14.000) nog wel tegen voor een belangrijke wedstrijd tegen Rapid Wien.
Vitesse begon goed aan het duel in GelreDome. Het was al na 4 minuten raak in Arnhem toen Adrian Grbic zijn allereerste treffer maakte in Arnhemse dienst. Een steekpass van Dasa werd koel afgerond door de Oostenrijker. Dat was een opsteker voor de Arnhemse club.
Grbic wordt gefeliciteerd na de snelle 1-0
Grbic wordt gefeliciteerd na de snelle 1-0 © Omroep Gelderland

Cruciale redding

De openingsfase was dan ook fel van Vitesse. De thuisploeg probeerde te controleren en aanvallen van Rapid Wien meteen onschadelijk te maken. De Oostenrijkers kregen na iets meer dan een kwartier wel een uitstekende kans. Het was Robert Ljubicic die ineens vrij op kon duiken voor doelman Jeroen Houwen, maar laatstgenoemde redde uitstekend.
Vitesse-keeper Jeroen Houwen verrichte een belangrijke redding.
Vitesse-keeper Jeroen Houwen verrichte een belangrijke redding. © Omroep Gelderland

Bero met 2-0

Dat bleek een hele belangrijke redding te zijn, want Vitesse scoorde niet veel later. Eli Dasa gaf weer een uitstekende pass, nu op Matus Bero die was doorgelopen, de Slowaak kon uiteindelijk de bal prachtig controleren en n de korte hoek raak schieten. Met die tussenstand zou Vitesse meteen door zijn naar de volgende ronde.
De 2-0 van Matus Bero.
De 2-0 van Matus Bero. © Omroep Gelderland
Vitesse bleef daarna druk houden op Rapid Wien. De Arnhemmers leken alle slechte resultaten van de laatste weken van zich af te willen spelen en kregen meerdere kansen. Maar Baden Frederiksen en Grbic kregen de bal in de eerste helft niet meer tegen de touwen. De ruststand was daardoor 2-0.

Matig Rapid Wien

Na rust kreeg Vitesse wederom de eerste kans. Maximilian Wittek was weer eens mee naar voren geslopen en haalde hard uit. Maar doelamn Niklas Hedl bracht redding. Daarna leek de wedstrijd wat stil te vallen. Vitesse controleerde wel en had zo weinig te duchten van Rapid Wien, zo leek het. De ploeg uit Oostenrijk toonde dat het eigenlijk ook een middelmatige ploeg is.
Vitesse had na rust wel op 3-0 moeten komen toen Adrian Grbric vrij voor de keeper werd gezet door Eli Dasa, maar de Oostenrijker stuitte op de voet van Hedl. De rebound was voor Eli Dasa zelf, maar die kreeg de bal in kansrijke positie niet in het doel.
Grbic baalt van zijn gemiste kans op de 3-0.
Grbic baalt van zijn gemiste kans op de 3-0. © BSRAgency/Orange Pictures

Geen derde treffer

Vitesse leek een kwartier voor tijd op 3-0 te komen toen uit een hoekschop de bal voor de voeten kwam van Jacob Rasmussen. De Deense verdediger schoot de 3-0 tegen de touwen, maar dat was wel in buitenspelpositie en werd de goal dus afgekeurd. Het ontplofte GelreDome kon daardoor weer met samengeknepen billen op de tribune gaan zitten, want daardoor bleef de spanning.

AS Roma of Kopenhagen?

Het Vitesse-publiek bleef de thuisploeg steunen en trok de spelers mee in het enthousiasme. Rapid Wien kreeg eigenlijk geen enkele kans. Daardoor bleef het bij 2-0. En dat betekende een historische zege, want Vitesse staat daardoor voor het eerst bij de laatste zestien.