Sport

'Sinds opening Goffertstadion op een kleine bom geleefd'

De tribune zakte na de derby NEC - Vitesse in.
De tribune zakte na de derby NEC - Vitesse in. © ANP
NIJMEGEN - "Na de uitkomsten en conclusies van het onderzoek kunnen we toch wel zeggen dat we sinds het opengaan van dit stadion op een kleine bom hebben geleefd waar niemand zich van bewust was." Algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC was woensdag duidelijk na de presentatie van de onderzoeksresultaten van het instorten van een deel van de tribune in het Goffertstadion.
De tribune bezweek in oktober vorig jaar doordat de belasting op de voorste drie rijen veel hoger was dan waarop de tribune-elementen zijn ontworpen. Daarbij zat er ook te weinig wapening in het beton.
"De belangrijkste conclusie is dat als mensen heel dicht bij elkaar staan en springen, de belasting op de tribune aanzienlijk hoger kan worden dan waar stadions op ontworpen zijn", zegt Erik Middelkoop van Royal HaskoningDHV, het ingenieursbureau dat onderzoek deed naar het incident.

Gevolgen voor andere stadions

Het onderzoek dat Royal HaskoningDHV deed, heeft ook gevolgen voor andere stadions in het land. "Alle stadions zijn op ongeveer dezelfde normen ontworpen. Sommigen voldoen daar misschien ruimer aan dan anderen, maar zeker als stadions daar net aan voldoen dan is het noodzakelijk dat er maatregelen worden getroffen om dit soort excessieve belastingen te voorkomen", legt Middelkoop uit.
De norm voor de belasting van tribune-elementen voor stadions van voor 2012 is 400 kg/m² en voor nieuwere stadions 500 kg/m². Het onderzoek heeft aangetoond dat op een staantribune een belastingeffect van 900 kg/m² kan optreden.

'Gebeurt niet meer'

Algemeen directeur Van Schaik op de persconferentie: "Al die jaren bleek de constructie niet goed genoeg om bewegingen van grote aantallen mensen op bepaalde momenten te kunnen opvangen. Dat dit op een bepaald moment kon gebeuren, had niemand voor mogelijk kunnen houden."
De stalen strips die de tribunes weer stevigheid moeten geven.
De stalen strips die de tribunes weer stevigheid moeten geven. © NEC
In het hele Goffertstadion zijn al metalen strips aangebracht op de betonnen tribunes die voor extra versteviging zorgen. Het instorten van een tribune in de Goffert 'gaat nooit meer gebeuren', volgens Middelkoop.
De Graafschap laat weten een overleg met de KNVB van halverwege maart af te wachten voordat de club een besluit neemt over verder onderzoek. Uit een eerder onderzoek bleek dat stadion de Vijverberg in ieder geval aan de nu geldende eisen voldoet. Bij Vastgoedbedrijf Nedstede - eigenaar van GelreDome - was niemand voor commentaar bereikbaar.

Zie ook: