Sport

Zelfvertrouwen ver te zoeken bij Vitesse, maar er is nog hoop

Thomas Letsch tijdens Rapid Wien-Vitesse.
Thomas Letsch tijdens Rapid Wien-Vitesse. © BSRAgency/Orange Pictures
WENEN - Vitesse verloor donderdagavond met 2-1 bij Rapid Wien. Een hele slechte eerste helft werd opgevolgd met een goede tweede helft. En daardoor is er nog alle kans om bij de laatste zestien in Europa te komen. Maar het zelfvertrouwen bij de Arnhemse ploeg is ver te zoeken, constateerden trainer Thomas Letsch en Danilho Doekhi na afloop.
De 2-1 nederlaag bij Rapid Wien betekende namelijk de vijfde nederlaag op rij. En als je naar de eerste helft van de Arnhemse ploeg kijkt, was dat abominabel slecht. Vitesse speelde doelloos, zonder vertrouwen en was geen schim van een subtopper uit de eredivisie. Na 35 seconden lag het eerste doelpunt alweer in het net van doelman Jeroen Houwen.
Kijk hier hoe Doekhi en Letsch spraken over het zelfvertrouwen van Vitesse:
Doekhi en Letsch zien zelfvertrouwen wegvallen.

'In de kopjes'

"De eerste grote kans in de wedstrijd is dan misschien nog voor ons, maar daarna scoren zij meteen. Dat is echt niet lekker als je een paar wedstrijden op rij verloren hebt. Dat gaat in de kopjes zitten", vertelt aanvoerder Danilho Doekhi. "Als je in zo'n flow zit dan is het nooit lekker als je zo'n goal meteen tegen krijgt."
En ook trainer Thomas Letsch ziet weinig zelfvertrouwen in zijn ploeg. "Slechter kun je ook niet starten in een wedstrijd natuurlijk. Maar we bleven veel fouten maken. Dan wordt het ook nog 2-0 en dan blijven wij slecht voetballen. Het was echt alles behalve goed. Hoe dat komt, dat we zo starten? Dat weet ik niet. Het mag niet gebeuren, maar het gebeurt wel. Zo'n serie met nederlagen gaat natuurlijk ook in je hoofd zitten."

Sterkere tweede helft

De tweede helft was van Arnhemse zijde een stuk beter. Loïs Openda scoorde, kreeg nog twee enorme kansen en ook Frederiksen, Domgjoni, Rasmussen en Wittek waren dichtbij een doelpunt. "Gelukkig herpakten we ons in de tweede helft. We hebben in de rust ook tegen elkaar gezegd dat we rustig moesten blijven. We hebben de tweede helft laten zien dat we het nog in ons hebben", zegt aanvoerder Doekhi enigszins opgelucht.
Letsch wil niet teveel naar de tweede helft kijken. "Nee, we moeten nu juist naar de eerste helft blijven kijken. We moeten elkaar intern aan blijven spreken op elkaars fouten. Dat doen we niet alleen hier in de media, maar ook intern. Natuurlijk hadden we in de tweede helft misschien meer verdiend, maar ik erger me veel meer over de eerste helft."

Uitgangspositie

Door de 2-1 nederlaag heeft Vitesse nog wel kans en hoop op een volgende ronde in Europa. Want thuis moet er met 1-0 gewonnen worden voor een verlenging en met 2-0 is de ploeg er helemaal. "De situatie is dus dat we nog altijd moeten winnen. Maar wat dit resultaat precies zegt, weet ik nu nog niet. Vraag me dat volgende week na afloop nog een keer", besluit de Duitse trainer.