Sport

Vitesse hoopt om nog meer succes in Europa: 'Maar Rapid is de favoriet'

© Omroep Gelderland
WENEN - Tottenham Hotspur en Stade Rennais hadden het heel erg lastig met Vitesse in de groepsfase van de Conference League. En nu, donderdagavond in de tussenronde tegen Rapid Wien, moet weer een ploeg gaan worstelen met de Arnhemse ploeg. Maar Vitesse verkeert niet in de beste vorm. En dat zet trainer Thomas Letsch aan het denken.
In de laatste vier wedstrijden pakte Vitesse geen enkel punt. Daarnaast kreeg de ploeg zestien doelpunten tegen en scoorde de Arnhemse ploeg er maar één. En dat zet trainer Thomas Letsch aan het denken, helemaal omdat hij Matus Bero mist met een schorsing.
Bekijk hier hoe Thomas Letsch en Adrian Grbic Rapid denken te verslaan:
Kan Europa Vitesse uit vormdip halen?
"Matus Bero is heel belangrijk voor ons. Hij is een agressieve leider op het veld. Maar we moeten nu een oplossing vinden. Het is niet zo dat één speler hem zomaar even kan vervangen. We moeten het als team doen. Domgjoni en Vroegh zijn opties om hem te vervangen, maar het is ook een idee om iets anders te gaan spelen. We kregen namelijk zestien doelpunten tegen, dus misschien is het een optie om hem te vervangen door twee andere spelers." Dan zou Letsch mogelijk kiezen voor een middenveld met Tronstad, Domgjoni en Vroegh.
Daarmee kiest de coach dan voor iets meer defensieve zekerheid. Want de laatste weken speelde hij meer met drie aanvallers en maar twee controlerende middenvelders. "Maar niks is nog zeker", zo stelde Letsch ook om zijn Oostenrijkse tegenstander niks wijs te maken.

'Europese gevoel is terug'

Europees daarentegen deed Vitesse het hele seizoen geweldig mee. Tegen het grote Tottenham Hotspur werd thuis gewonnen, bij topclub Stade Rennais werd een punt gepakt. Daarnaast werd ook de Belgische grootmacht Anderlecht uitgeschakeld in de voorronde. De Arnhemse ploeg weet dus iets extra's te geven in de Conference League. Daardoor staat de ploeg nu ook in de tussenronde tegen Rapid Wien."
Natuurlijk, als we terugkijken waren de Europese wedstrijden allemaal speciaal. En ook nu voel ik de Europse spirit weer terugkomen. Dat krijg je alleen al van de rit n aar de luchthaven, de aankomst in een hotel. Het is ook de eerste keer dat Vitesse ooit in de play-offs staat van een Europees toernooi. Dat is heel speciaal, dat voelen wij als team en trainers ook."
Het stadion in Wenen.
Het stadion in Wenen. © Omroep Gelderland

Extra praatsessies

Maar om het juiste gevoel in het team weer terug te krijgen, gooit de Duitse trainer het wel over een iets andere boeg. "Natuurlijk hebben we video's laten zien, helaas geen goede. Maar we moesten eerst de vinger op de wond leggen. Daarna zijn we heel snel gestart met de voorbereiding op deze wedstrijd. We hebben wat teamsessies gehad en gaan in het hotel daarmee door. Er zullen ook wat meer 'face to face-gesprekken' zijn."
Daarmee hoopt Letsch het tij te keren tegen Rapid Wien. "Maar Rapid is een grote club in Oostenrijk. Ze worden altijd tweede in de competitie en zijn de beste van de rest. Het is echt een zware tegenstander en zij zijn duidelijk de favoriet. Ook vanwege de supporters, want die maken echt veel geluid. Ze zijn een beetje te vergelijken met Feyenoord. Daar is het ook nooit leuk om te spelen als het stadion vol is."

Ook geen Cornelisse

Vitesse mist in Wenen dus Matus Bero, al is hij wel met de groep meegereisd naar Wenen. Ook Enzo Cornelisse is er niet bij na enkele dagen ziekte. Daardoor is ervoor gekozen hem in Nederland te laten trainen.
Vermoedelijke opstelling Vitesse: Houwen, Doekhi, Bazoer, Rasmussen; Dasa, Tronstad, Vroegh, Domgjoni, Wittek; Grbic, Openda.