Sport

Vitesse haalt opnieuw een Duitse technisch directeur naar Arnhem

Benjamin Schmedes poseert op Papendal bij Vitesse
Benjamin Schmedes poseert op Papendal bij Vitesse © Vitesse media
ARNHEM - Vitesse gaat door op de Duitse toer. De Arnhemse club heeft Benjamin Schmedes aangesteld als de nieuwe technisch directeur. Hij volgt zijn landgenoot Johannes Spors op die in december vertrok naar Genoa CFC.
De 36-jarige Schmedes tekent een contract tot de zomer van 2024 bij Vitesse Hij begint zijn werkzaamheden deze week al. Na het vertrek van Spors handelde zijn voormalige assistent Marcel Klos de transfers in de winterperiode af. Daarna vertrok ook hij naar het Italiaanse Genoa.
De in Hannover geboren Schmedes maakte als verdediger deel uit van de jeugdacademie en het tweede elftal van zowel Hannover 96 als Werder Bremen. Hij behaalde een academische graad in bewegingswetenschappen, politicologie, bedrijfskunde en sportmanagement.

Promotie en degradatie

In januari 2009 ging hij als bestuursassistent aan de slag bij Hamburger SV, waar hij in oktober 2014 doorgroeide tot hoofdscout. Drie jaar later werd hij eind 2017 door VfL Osnabrück aangesteld als de technische baas. Bij die club vierde hij in 2019 promotie naar de Tweede Bundesliga. Twee jaar later volgde ook weer degradatie. Hij leverde toen zijn contract in.

Europees voetbal

“Na mijn vertrek bij VfL Osnabrück heb ik bewust de tijd genomen om na te denken over mijn volgende stap. Toen Vitesse op mijn pad kwam, was mijn interesse direct groot", zegt Schmedes. "Dat goede gevoel werd bevestigd tijdens de prettige gesprekken met de clubleiding. Ik voel me aangetrokken tot de voetbalfilosofie en het potentieel van de club. Met de ambitie om structureel mee te spelen om Europees voetbal, maar ook met een focus op de eigen academie.

Talent opleiden

Algemeen directeur Pascal van Wijk is uiteraard blij met de komst van de jonge Duitser. "Benjamin staat voor een sterke visie, een moderne en innovatieve aanpak. Hij beschikt over een breed netwerk, kent de Nederlandse markt goed en heeft het opleiden en ontwikkelen van talent hoog in het vaandel staan.

Leegloop

De Duitser heeft een zware klus te klaren bij de Arnhemse club. Bij Vitesse dreigt een leegloop met een vertrek van bepalende spelers zoals Bazoer, Doekhi, Openda en Rasmussen. Ook het contract van Eli Dasa loopt af. Vitesse hoopt de rechtsback te behouden.
Schmedes zal waarschijnlijk ook op zoek gaan naar een nieuwe keeper. Markus Schubert viel door de mand en ook zijn vervanger Jeroen Houwen maakt de laatste tijd geen betrouwbare indruk. Daarnaast ontbeert Vitesse dit seizoen een echte centrumspits die garant staat voor doelpunten.

Crisis

Schmedes reist woensdag met Vitesse mee naar Wenen voor de Europese wedstrijd tegen Rapid Wien in de Conference League. Een week later volgt de return in Arnhem voor de ploeg van Thomas Letsch. Vitesse verkeert in een sportieve crisis. De laatste vier wedstrijden na de winterstop gingen verloren. Vitesse kreeg zestien goals tegen en scoorde zelf één keer.