Sport

Vitesse treft met Rapid Wien een gevallen grootmacht

Aangeslagen spelers van Rapid Wien na weer een nederlaag
Aangeslagen spelers van Rapid Wien na weer een nederlaag © ANP
ARNHEM - Vitesse speelt donderdag in de Conference League uit tegen Rapid Wien, ooit de topclub van Oostenrijk. Maar daar is weinig meer van over.
De voormalige grootmacht is verworden tot een subtopper in eigen land. In de huidige competitie staat Rapid vijfde op een straatlengte (24 punten) achter koploper Red Bull Salzburg. Van die ploeg werd vrijdag in eigen huis nog met 2-1 verloren. De laatste twee seizoenen eindigde Rapid nog wel als tweede, maar dit jaar is de klad er echt weer ingekomen. In de eerste seizoenshelft bungelde de ploeg zelfs onderin de ranglijst.

Recordkampioen

En dat terwijl Rapid Wien decennialang samen met stadgenoot Austria de dienst uitmaakte in Oostenrijk. Rapid is met 32 landstitels de recordkampioen. Maar het laatste kampioenschap dateert al uit 2008. Europees deed de club ook al lang niet meer van zich spreken. Terwijl Rapid twee keer een Europacup 2-finale speelde. In 1985 werd in De Kuip met 3-1 verloren van Everton. En in 1996 verloor de ploeg met 1-0 van Paris Saint Germain.

Happel, Krankl en Panenka

Rapid Wien was ook hofleverancier van de succeselftallen van Oostenrijk in het verleden. Toen het land derde werd op het WK van 1954, waren Gerhard Hannapi en Ernst Happel de dragende spelers. En op het WK van 1978 en 1982 overleefde Oostenrijk de poulefase met spits Hans Krankl als absolute vedette. Een andere internationale topspeler in het shirt van Rapid Wien was Antonin Panenka, de Tsjech naar wie een strafschop is vernoemd. En de Joegoslavische vedette Dejan Savicevic sloot zijn carrière af bij de club.

Ex-NEC'er

De huidige selectie herbergt weinig grote namen. De vedette was spits Ercan Kara, de clubtopscorer met negen doelpunten, maar hij vertrok in de winterstop naar het Amerikaanse Orlando City. Als vervanger werd de Nederlander Ferdy Druijff binnengehaald. Die werd gehuurd van AZ. Eerder kwam hij op huurbasis een half jaar uit voor NEC.
Ferdy Druijf in zijn tijd bij NEC
Ferdy Druijf in zijn tijd bij NEC © Broer van den Boom
Verder werd Yusuf Demir gehuurd van Barcelona. De pas 18-jarige middenvelder geldt als één van de grootste talenten van Oostenrijk. Demir was vorig seizoen al een belangrijke speler voor Rapid met zes doelpunten en maakte afgelopen zomer een transfer naar Barcelona, waar hij al zes keer meedeed.
Verder is aanvaller Marco Grüll international voor Oostenrijk. Jeugdinternational Emanuel Aiwu geldt als een groot talent. En de Griekse spits Taxiarchas Fountas is na het vertrek van Kara met zeven doelpunten de topscorer van de huidige selectie. Maar echte grote namen zoals in het verleden, spelen er niet bij de club uit Wenen.

Begonnen in Champions League

Europees begon Rapid Wien als nummer twee van vorig seizoen nog in de Champions League, waar Sparta Praag te sterk was. Vervolgens kwam de ploeg na twee voorrondes terecht in de Europa League. Daar eindigde Rapid achter West Ham United en Dinamo Zagreb als derde, wat een plek in de Conference League opleverde.

Historie geschreven

En daar is Vitesse nu de opponent. De Arnhemmers overwinterden voor het eerst in de historie na een knappe reeks in Europa. Nadat Dundalk werd uitgeschakeld, stuntte Vitesse tegen Anderlecht. De 3-3 in Brussel werd thuis afgemaakt met 2-1.
In de poulefase werd zoals verwacht twee keer afgerekend met het Sloveense Mura. En door een 1-0 overwinning thuis tegen Tottenham Hotspur en een 3-3 gelijkspel in Rennes werd de tweede plaats binnengesleept.
De elf van Vitesse
De elf van Vitesse © Omroep Gelderland
Beide ploegen zijn bepaald niet in goeden doen. Rapid Wien werd deze maand net als Vitesse uitgeschakeld in de beker na een 2-1 nederlaag thuis tegen Hartberg en verloor dus ook van Salzburg.
Vitesse leed al vier nederlagen op rij, waarin de ploeg zestien tegentreffers incasseerde. In de laatste drie wedstrijden werd niet meer gescoord. Donderdag krijgen beide ploegen dus de gelegenheid om het geschonden blazoen wat op te poetsen in de Conference League.