Sport

NEC na instorting tribune: inspectie Goffertstadion 'kennelijk tekortgeschoten'

De ingestorte tribune in het Goffertstadion
De ingestorte tribune in het Goffertstadion © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het instorten van een tribune van het Nijmeegse Goffertstadion leidde in november vorig jaar tot gerommel achter de schermen. Dat is te lezen in stukken die Omroep Gelderland opvroeg. Naar buiten toe leken de gemeente Nijmegen en NEC samen op te trekken, maar binnen was er onenigheid.
De tribune van het Goffertstadion kwam vorig jaar oktober tijdens een wedstrijd tegen Vitesse plots naar beneden. Als door een wonder raakte niemand gewond. De gemeente Nijmegen, eigenaar van het stadion, en NEC, als huurder verantwoordelijk voor het onderhoud, vroegen ingenieurs van Royal Haskoning DHV om onderzoek te doen naar het voorval.
Maar nog voordat er conclusies waren, stuurde NEC al een brief naar de gemeente Nijmegen. Daarin schreef de club dat de Nijmeegse omgevingsdienst (ODRN) ‘kennelijk tekortgeschoten’ was in de jaarlijkse inspectie die ze in opdracht van de gemeente Nijmegen deden, ‘en waarop NEC heeft vertrouwd’. NEC verzocht de gemeente tevergeefs om de huur op te schorten totdat het stadion weer open kon.

‘Verstoring’

De brief zorgde voor wrevel bij de gemeente Nijmegen, die juist met NEC wilde optrekken en de vraag wie schuldig was nog even wilde parkeren. Maar na de brief werd in een bestuurlijk overleg gesproken van een ‘kleine verstoring’ van dat plan om ‘samen te blijven optrekken’.
De gemeente was 'geschokt' over de brief en vond het vingerwijzen van NEC naar de ODRN vooral veel te kort door de bocht. De gemeente was in 2003 dan wel eigenaar geworden van het stadion, NEC zou opdraaien voor de onderhoudskosten. Dat was de afspraak. De ODRN zou de jaarlijkse veiligheidsinspectie doen die nodig was voor de KNVB.
Daarmee heeft zowel de voetbalclub, de gemeente als de ODRN een rol bij het stadion, en is het nog de vraag wie juridisch aansprakelijk is. Het instorten kon ook te maken hebben met de bouw en het gebruik van het stadion, meende de gemeente.

Grote haast en financiële strop

Uit de stukken die in handen zijn van Omroep Gelderland, blijkt dat NEC grote haast had om het stadion weer open te krijgen. De voetbalclub vreesde een miljoenenschade doordat andere tribunedelen wellicht ook niet veilig waren. Daarnaast miste de club inkomsten van kaartverkoop en horeca zolang het stadion dicht was.
NEC wilde daarom snel herstelwerkzaamheden starten, ook al was Royal Haskoning nog niet helemaal klaar met de conclusies. In gesprek met de gemeente zei NEC: “De stalen strips lijken de beste en snelste oplossing. Dat zou zelfs zo snel kunnen dat er 15 januari weer (...) publiek in het stadion zou mogen.”
De voetbalclub wil ‘graag al de bestelling plaatsen’ voor de strips, ‘waarbij later bekeken moet worden wie verantwoordelijk is voor de betaling of hoe de club dit kan verrekenen met de eigenaar van het stadion'.
Voor de Nijmeegse wethouder was het ondertussen juist belangrijk dat er ‘in de buitenwereld’ niet met modder zou worden gegooid over de schuldvraag. “Dat komt niet ten goede van de oplossing en daarbij heeft niemand belang.”

Grote belangen

In een reactie op de stukken die Omroep Gelderland inzag, zegt algemeen directeur van NEC, Wilco van Schaik, dat de verhoudingen met de gemeente en de ODRN al snel weer goed waren. "In het begin van zo'n crisis neem je stelling in. De belangen zijn groot, de emotie hoog." Al snel daarna was het gesprek weer 'constructief', zegt hij. Nu prijst hij juist de ‘professionele houding’ van zowel de gemeente Nijmegen als de Omgevingsdienst.
Het Goffertstadion is inmiddels weer open. De tribunes zijn verstevigd met 700 stalen strips en tienduizend schroeven. Eén ding is volgens Van Schaik zeker: “Er is mij verteld dat wij nu een van de veiligste stadions in Nederland zijn.” Maar dat had een prijskaartje: zo'n acht ton heeft de club voorgeschoten. Daarnaast miste NEC zo’n 2,5 ton inkomsten per gemiste wedstrijd, aldus Van Schaik.
NEC en de gemeente gaan binnenkort om tafel om te praten over het verdelen van de kosten.