Sport

Vitesse is licht favoriet tegen Rapid Wien, vindt 'Oostenrijker' Frank Sturing

Frank Sturing in Wenen.
Frank Sturing in Wenen. © Instagram Frank Sturing
HORN - Nijmegenaar Frank Sturing voetbalt sinds afgelopen zomer in Oostenrijk bij SV Horn. Hij laat zijn licht schijnen over de kansen van Vitesse in de Conference League-wedstrijd tegen Rapid Wien.
"Ze hebben een lastig seizoen. Ze stonden in de eerste competitiehelft zelfs een tijdje onderin. Rapid draait niet echt goed. Vitesse maakt dit seizoen wel een steady indruk, alleen de laatste wedstrijden is het minder. Toch denk ik dat Vitesse wel een beetje de favoriet is. RB Salzburg is de beste club van Oostenrijk, maar Rapid is wel de grootste club hier qua historie en qua fans. Ik ben bij een wedstrijd geweest, dat was echt indrukwekkend qua sfeer."

Ferdi Druijff

De verdediger heeft goed contact met een speler van Rapid Wien. "Ja, Ferdy Druijf speelt daar sinds kort. Ik ken hem nog van NEC. We hebben afgesproken dat ik binnenkort een keer naar hem toe ga in Wenen. Hij is de opvolger van hun topscorer Kara. Die is naar Amerika vertrokken. Hij speelde twee jaar geleden nog voor mijn huidige club SV Horn."
De wedstrijd leeft wel in Oostenrijk. "Ja, omdat Rapid Wien toch een grote club is. De stadions mogen hier nog niet volledig vol, dus ik denk in de Conference League ook niet. Misschien zijn de spelers van Rapid niet zo bekend in Nederland. Maar ik denk dat de mensen hier ook geen spelers van Vitesse kunnen opnoemen. Het niveau hier is ongeveer hetzelfde als in Nederland. Er is misschien geen ploeg zoals Ajax, maar aan de andere kant zit RB Salzburg ook nog in de Champions League."

Heel mooi land

De 24-jarige Nijmegenaar heeft het uitstekend naar zijn zin in Oostenrijk. "Het was wel een grote stap, want ik heb altijd in Nijmegen gewoond. In het begin was het even lastig, want ik miste mijn familie en mijn vrienden. Maar inmiddels heb ik mijn plek hier wel gevonden. Ik woon op een uur van Wenen en daar ga ik regelmatig naartoe als ik vrij ben. Een geweldige stad. En Oostenrijk is heel mooi. Bij verre uitwedstrijden rijden we vaak door de bergen, dat is prachtig."

Vreemd accent

"De taal beheers ik redelijk, want ik heb nog eindexamen Duits gedaan op het VWO. Maar spreken is wat lastiger en ze hebben hier ook een vreemd accent. Maar over het algemeen lukt het wel."
Frank Sturing in actie voor SV Horn
Frank Sturing in actie voor SV Horn © Instagram Frank Sturing
Sportief bevalt het ook wel. "Het tweede niveau in Oostenrijk is een beetje vergelijkbaar met de eerste divisie. We draaien nog niet supergoed, de resultaten vallen wat tegen. We staan elfde nu. We hebben afgelopen weekend voor het eerst in twee maanden weer gespeeld, want ze hebben hier een lange winterstop. Ik speel zelf alles. In het begin mede door wat blessures op het middenveld, maar de laatste tijd centraal achterin. Dat is mijn favoriete positie."

WK-kansen

Sturing heeft ook nog kansen op deelname aan het WK eind dit jaar, want hij komt uit voor Canada. "Ja, dat ziet er goed uit, want we hebben nog één punt nodig voor kwalificatie. Ik ben zeker nog wel in beeld voor de nationale ploeg. We hadden ter voorbereiding op de WK-kwalificatiewedstrijd in januari een trainingskamp en daar ben ik voor opgeroepen. Maar vanwege de omikronvariant is dat een paar dagen van tevoren geschrapt. Ik had de vliegtickets al. Dus dat is jammer. Maar ik sta nog steeds op de stand-by lijst. Het zou fantastisch zijn als ik word geselecteerd voor het WK."
Frank Sturing bij de Waalbrug in Nijmegen.
Frank Sturing bij de Waalbrug in Nijmegen. © Omroep Gelderland
Zijn oude club NEC volgt hij ook met belangstelling. "Ik zie nog veel samenvattingen en het ziet er goed uit wat ze doen. Ik vind het geweldig om te zien hoe ze het nu doen in de eredivisie. En dat na toch een minder seizoen vorig jaar in de eerste divisie. De club en de stad verdienen dit ook en het is mooi voor de fans. Iedereen heeft het over Cambuur als verrassing, maar NEC is dat ook."