Sport

'Nederland wordt een wintersportland', zeggen kenners na olympisch succes

Kimberley Bos met haar bronzen medaille
Kimberley Bos met haar bronzen medaille © ANP
BEIJING - Gelderse successen op de Winterspelen waren voorheen zonder uitzondering bij het langebaanschaatsen. Maar deze Spelen doen 'we' het ook goed in andere sporten.
Annie Borckink uit Eibergen, Gerard van Velde uit Heerde, Stefan Groothuis uit Voorst en Jan Bos uit Hierden haalden in het verleden medailles op de 1500 en 1000 meter langebaanschaatsen.
Maar nu is het de beurt aan de Culemborgse Xandra Velzeboer (shorttrack, goud) en Kimberley Bos uit Ede (skeleton, brons). Karlien Sleper uit Epe werd als debutant zestiende in de monobobslee. Bovendien doen de snowboarders Melissa Peperkamp (17) uit Zelhem en Niek van der Velden (21) uit Arnhem het goed met finaleplaatsen.

'Programma dat al jaren loopt'

"Dat zijn producten van een programma dat al jaren loopt", legt Herbert Cool van de Nederlandse Ski Vereniging uit. "Ze hebben zelf het fysieke talent, maar door de skibond lukt het beter om dat talent zo optimaal mogelijk te ontwikkelen."
"Nederland is echt een wintersportland aan het worden. Er zijn rolbanen, borstelbanen en sneeuwbanen. Er kan steeds meer in Nederland. Het is niet alleen een weekje wintersport in Oostenrijk", weet Cool.

'Meer verstand van zaken'

"We hebben veel meer verstand van zaken en meer contacten met toplanden. We kunnen talenten ook in internationale programma's plaatsen. Eén en één is drie."
De eerste 'sneeuwmedaille' was toen snowboardster Nicolien Sauerbreij in 2010 goud won op de reuzenslalom. "Dat was ongelooflijk knap. Maar voor ons zijn dit ook succesvolle Spelen. Meerdere atleten in meerdere sporten. Het is veel breder."
"Aan goud gaat een traject van acht tot zestien jaar vooraf. We hebben nu meerdere atleten in finales. Dat geeft hoop voor de komende vier tot acht jaar", kijkt Cool vooruit. "Steeds meer jeugd is geïnteresseerd. De drempel is laag."

Meer faciliteiten

"Dat is heel belangrijk voor Nederland. Er zit een groot verschil in accommodaties, faciliteiten en middelen. Dat is goed voor de sneeuwsporten, al blijven sponsoren van groot belang", benadrukt Cool. "Misschien raken die door de successen meer geïnteresseerd. Vier jaar geleden zeiden mensen 'leuk dat Kimberley Bos meedoet', maar nu haalt ze een medaille."

'Schaatsbril'

"In Nederland wordt nog te vaak met een schaatsbril gekeken. Dat het ook in andere sporten relatief eenvoudig is om een medaille te halen. Maar als je Nederland uit het schaatsen haalt, is de sport onthoofd. Gebeurt dat bij het alpineskiën, dan merk je het niet", stelt de woordvoerder van de skibond.

Jarenlange inspanningen

Ook Tim Boersma van de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) benadrukt dat de huidige successen te danken zijn aan jarenlange inspanningen. "Ivo de Bruin die nu in de bob aan de Spelen meedoet, is al 12 jaar bezig. Ook Karlien Sleper (uit Epe, red.) deed nu mee in de monobob."
Ook Kimberley Bos, brons in het skeleton, begon in het talentontwikkelingsprogramma in de bobslee. "Maar na de jeugd-Olympische Spelen is ze op aandringen van de bond zich gaan richten op skeleton."

Geen skeletonbaan

In Nederland is geen skeletonbaan. "Maar ze traint veel op Papendal. Ze heeft ook een slee op wieltjes ontwikkeld, zodat de start kan oefenen", vertelt Boersma. "Maar ze traint natuurlijk ook veel in het buitenland."
Wat ook helpt, is dat de bobsleebond vorig jaar een nieuwe hoofdsponsor heeft weten te strikken, NewCold, een logistiek bedrijf voor gekoelde opslag. "En die gaat nog vier jaar door."
"Daardoor kunnen we het talentontwikkelingsprogramma nog meer op poten zetten en vormgeven. Zo zijn we onlangs op trainingskamp geweest met vier skeletonners en een bobsleeteam.
"Wat dat op termijn oplevert, is koffiedik kijken. Kimberley heeft laten zien dat Nederland zich ook in deze sporten kan manifesteren. Nadeel is dat we niet de faciliteiten hebben om continu te trainen, maar we kunnen wel naar het buitenland", stelt Boersma.

Kimberley Bos-effect

Hij hoopt stiekem op een Kimberley Bos-effect. "We krijgen veel meer media-aandacht dan andere jaren. Ook voor bobslee en monobob. Vorige week hebben we een oproep gedaan voor nieuw talent. En er zijn ook al aanmeldingen binnengekomen. En Kimberley deed pas ook om een oproep. Hopelijk heeft dat resultaat."
"Na de Winterspelen van PyeongChang (in 2018, red.) hebben we een programma opgestart met als doel een medaille in Beijing. Dat is gelukt. Nu willen we doorpakken. Maar je moet er wel rekening mee houden dat het budget van bijvoorbeeld Duitsland vele malen groter is", relativeert Boersma.

Zie ook: