Sport

Skeletonster Bos over historisch brons: 'Kroon op het seizoen'

Bos toont trots haar bronzen medaille.
Bos toont trots haar bronzen medaille. © ANP
BEIJING - "Het vierjarenplan is gelukt", zo reageert Kimberley Bos na haar succes op de Olympische Spelen. De skeletonster uit Ede wist zaterdag een bronzen medaille te pakken en is zo de eerste Nederlander ooit die olympisch eremetaal wint op dit onderdeel.
Bos (28) werd op de spelen van vier jaar geleden nog achtste. "Het was een vierjarenplan om nu dat podium te pakken", vertelt ze tegen de NOS. "Het was hard werken maar het is gelukt."

'Iedere run een stukje beter'

"Het ging vandaag alweer beter dan gisteren", legt Bos uit. "In het begin van het toernooi ging het niet lekker. Maar iedere run ging een stukje beter. Ik verloor in de laatste run wel tijd. In bocht dertien ging ik bijna van 'n slee, maar ik bleef zitten. En het was genoeg. Ik ben heel blij, dit is echt iets wat ik nog miste dit seizoen."
Bos won al de wereldbeker en het Europees Kampioenschap. "Ik had echt wel last van die druk", zegt ze daarover. Maar nu heeft ze toch die historische medaille binnen. "Dit is de kroon op het werk van dit seizoen. En het is een keer een andere sport dan schaatsen. Dat is ook wel eens leuk, toch?"

Zie ook: