Sport

Biografie voetbaltrainer Eric Meijers is eerbetoon aan overleden journalist

Eric Meijers als trainer van Achilles'29
Eric Meijers als trainer van Achilles'29 © Broer van den Boom
NIJMEGEN - Er komt een biografie uit over de Nijmeegse voetbaltrainer Eric Meijers. Het boek is een eerbetoon aan de vorig jaar overleden journalist Danny van den Broek.
Meijers zei wel eens tegen de journalist van De Gelderlander dat hij wel een boek zou kunnen schrijven over wat hij allemaal had meegemaakt als trainer. Enkele jaren geleden besloot Van den Broek om de daad bij het woord te voegen en begonnen ze aan de biografie. Maar toen de schrijver ziek werd, stokte het proces. Hij overleed vorig jaar en Meijers besloot om het boek als eerbetoon aan de journalist toch af te maken.

Succes met Achilles'29

Het boek gaat over de carrière van Eric Meijers. Hij begon als trainer bij Hatert en via RKHVV uit Huissen kwam hij bij Achilles'29 terecht. Daar kende hij in de amateurtijd jarenlang successen met als klap op de vuurpijl zeven prijzen in zijn laatste jaar. Daarna stapte hij het betaald voetbal in bij Helmond Sport. In zijn eerste seizoen promoveerde hij bijna met de club, maar enkele maanden later moest hij het veld ruimen. Meijers verklaart in het boek dat dit nog altijd het grootste mysterie uit zijn carrière is, want naar de reden voor zijn ontslag moet hij nu nog gissen.
Eric Meijers fanatiek coachend
Eric Meijers fanatiek coachend © Broer van den Boom
Na een intermezzo bij JVC uit Cuijk keerde hij terug bij Achilles. De club uit Groesbeek speelde inmiddels eerste divisie. Het eerste seizoen verliep uitstekend, maar daarna kwam de klad erin, mede door financiële problemen. Uiteindelijk volgde er degradatie. Die dramatische periode is vastgelegd in een documentaire Voetbal is oorlog. De uitbarstingen van Meijers daarin waren spraakmakend. "Je komt liever anders in het nieuws, maar ik loop langer mee dan de trailer", zei hij destijds.

Pauke Meijers

De laatste hoofdstukken van het boek gaan over zijn periode bij VVSB en Spakenburg. Verder komt de familie Meijers uitgebreid aan bod. Zijn vader Pauke was ooit de duurste speler van Nederland en kwam uit voor onder meer NEC, De Graafschap en Feyenoord.
De vader van Eric Meijers als Feyenoorder
De vader van Eric Meijers als Feyenoorder © archief Eric Meijers
Ook beschrijft Meijers wat hij meemaakte tijdens de cursus betaald voetbal met Dennis Bergkamp, Phillip Cocu en ontmoetingen van Alex Ferguson en Cristiano Ronaldo.
Het boek verschijnt op 7 april, de sterfdag van Danny van den Broek. Rond die dag zal ook de officiële presentatie plaatsvinden.

Zie ook: