Sport

Kansloos Vitesse geslacht door oppermachtig Ajax, bekertoernooi zit erop

Bero ziet hoe Alvarez terrein wint, Vitesse is kansloos in de Arena
Bero ziet hoe Alvarez terrein wint, Vitesse is kansloos in de Arena © Orange Pictures
AMSTERDAM - Een pover Vitesse is op pijnlijke wijze uitgeschakeld in de beker. Een superieur Ajax was in de eigen Arena veel te sterk. De ploeg van Thomas Letsch kreeg met 5-0 een ongenadig pak slaag.
Vitesse kan één doel voor dit seizoen wegstrepen. De kortste weg naar Europees voetbal werd woensdagavond bruut afgesneden door een oppermachtig Ajax dat de Arnhemmers bij vlagen alle kanten opspeelde. Na een uur stond het in de Arena, met 18.000 toeschouwers gevuld, al 5-0. Voor Vitesse rest nu de competitie en het avontuur in de Conference League.

Kwaliteitsverschil

Natuurlijk had Vitesse het in de loting niet zwaarder kunnen treffen met de bekerhouder en koploper van de eredivisie. De affaire Marc Overmars houdt de Amsterdamse club al dagen in zijn greep, maar spelers en ook fans konden daar dankzij een zwak Vitesse even van loskomen.
Buitink reageert op de uitschakeling in de beker van Vitesse
De ploeg van Letsch had na een rustige en redelijke openingsfase niets te vertellen in Amsterdam. Geen moment kwamen de Arnhemmers in de wedstrijd, vooral niet meer toen de 1-0 was gevallen. Daarna werd het verschil in kwaliteit op het veld van de Arena schrijnend zichtbaar.
Pasveer keert een vrije trap, zijn Ajax staat inmiddels met 2-0 voor
Pasveer keert een vrije trap, zijn Ajax staat inmiddels met 2-0 voor © Orange Pictures
De eerste serieuze kans was raak. Vitesse viel aan, maar leed balverlies en Ajax schakelde snel om. Antony kon makkelijk meters maken en koos de verre hoek. Houwen was kansloos. Na een combinatie tussen Haller en Klaassen rondde de topscorer van de eredivisie vervolgens gedecideerd af in de korte hoek. Vitesse stond erbij en keek ernaar en deed niets.

Overal te laat

Het baltempo van Ajax lag niet eens heel hoog. Toch kwam Vitesse totaal niet in de duels en dus overal een stap te laat. Maar de manier waarop Vitesse zich naar de slachtbank liet leiden was pijnlijk. Het verschil in niveau was enorm toen Ajax na een kwartier helemaal los was.
Letsch had gekozen voor een terugkeer van Buitink en Baden Frederiksen in het elftal, maar voorin kwam Vitesse zelden. Het plan was om kort bij elkaar te spelen en Ajax er niet doorheen te laten combineren, maar dat mislukte. Na de 2-0 probeerde Baden Frederiksen het vanaf de middenstip ineens. Pasveer, die verder niets te doen had, voorkwam de aansluitingstreffer.
Tomas Hajek baalt na een doelpunt van Ajax.
Tomas Hajek baalt na een doelpunt van Ajax. © BSRAgency/OrangePictures
In de tweede helft denderde Ajax door. Na een minuut was het opnieuw prijs toen Berghuis simpel kon voorzetten op links en Haller als een echte goaltjesdief scherper was dan zijn tegenstanders. Een vrije trap van Tadic betekende 4-0. Houwen stond aan de grond genageld. Antony krulde daarna de 5-0 binnen waarbij Vitesse de Braziliaan wederom alle ruimte gaf om aan te leggen.

PSV

De gedachten van Letsch gingen in de tweede helft ongetwijfeld al snel uit naar de thuiswedstrijd van zaterdag tegen PSV. Met de terugkeer van Rasmussen en Openda zal het aangeslagen Vitesse er dan weer moeten staan.
De coach wisselde er daarom lustig op los. Onder meer vaste waarde Wittek ging naar de kant toen er geen enkele eer voor Vitesse meer viel te behalen. De uitgeschakeling in de beker door Ajax was alweer de derde nederlaag op rij voor de Arnhemmers.