Sport

Hardlopen in stortbuien: 'De meeste regen valt er toch naast'

Hardlopen in de stromende regen
Hardlopen in de stromende regen © Omroep Gelderland
APELDOORN - Ondanks het slechte weer waren er zondag toch honderden lopers die zich waagden aan onderdelen van de Midwintermarathon in en rond Apeldoorn.
Het loopevenement zou eigenlijk zondag plaatsvinden, maar werd eind vorig jaar afgelast. Nu deden veel lopers mee via een virtueel evenement, georganiseerd door atleet Dennis Licht uit Beekbergen. En ook groepjes die al in voorbereiding waren, meldden zich daadwerkelijk aan de start.
Zo ook het loopclubje van Yvonne van Wamelen uit Apeldoorn, de loper van het jaar 2021. Zij kreeg die prijs onder meer omdat zij in coronatijd mensen aanzette tot hardlopen. "We hebben een week of zestien getraind en nu gaan we het in de praktijk brengen, ondanks de regen. We gaan het gewoon aan. De meeste regen valt toch naast je."
Bekijk hoe hardlopers nattigheid trotseren in Apeldoorn
Hardlopen in de regen tijdens 'afgelaste' Midwintermarathon

Lopen door een rivier

Alle deelnemers trotseerden de plensbuien, al klaagde iedereen vooral over natte voeten. Met name de klim vanaf de Apenheul was extreem, want daar stroomde een soort rivier naar beneden die de lopers niet konden ontwijken. Maar alle lopers van het groepje van Yvonne haalden de finish. Aart was de eerste. "Het was erg nat, dat zal je niet verbazen. Maar dit geeft juist een extra dimensie. Ik ben blij dat ik het heb gedaan. Het was heel inspirerend, zeker in coronatijd. Een kantoorbaan, je zit maar achter je bureau en ziet niemand. Mooi dat Yvonne ons heeft gemotiveerd om te gaan lopen."
Het team van Yvonne
Het team van Yvonne © Omroep Gelderland
De rest kwam enkele minuten later ook aan de meet. "We hebben het gered", juicht Albertine. "Als je eenmaal die bult over bent, dan gaat het vanzelf. Dat zei Yvonne ook al. Aan haar de eer. Superleuk om hieraan mee te doen, ook al was het niet officieel."