Sport

Eclatante zege voor effectief De Graafschap, Superboeren stijgen naar plek vijf

De Graafschap poseert en wint vervolgens simpel met 3-0 bij Telstar
De Graafschap poseert en wint vervolgens simpel met 3-0 bij Telstar © Orange Pictures
VELSEN-ZUID - Het was een beetje de wereld op zijn kop voor De Graafschap bij Telstar. Na moeizame weken met amper goals sloegen de Achterhoekers genadeloos toe in Velsen. Bij rust was de klus al geklaard (0-3).
Tijdens het wekelijkse perspraatje donderdag op De Vijverberg waren doelpunten, spitsen en systemen de gespreksonderwerpen met trainer Reinier Robbemond. De Graafschap scoorde na de winterstop namelijk nog maar mondjesmaat en had met Sam Hendriks ineens een vierde centrumspits in de selectie.
De van SC Cambuur gehuurde Doetinchemmer is gehaald voor de goals. Hij mocht vorige week een uur wennen aan zijn medespelers en het spel van De Graafschap. Bij ADO Den Haag stond Hendriks echter vooral op een eiland en kwam hij nauwelijks aan de bal.
Maar dat de ene de andere wedstrijd niet is, werd vrijdagavond in een koud IJmuiden maar weer eens duidelijk. Hendriks maakte tegen Telstar zijn eerste twee goals en groeide uit tot de held van de Superboeren. De Doetinchemmer was de aanvalsleider van De Graafschap.

Beheerst

Na 45 minuten zocht het elftal van trainer Robbemond, met Mees Kaandorp in de basis, de kleedkamers op met een verrassende 3-0 voorsprong. De Graafschap toonde zich dit keer eens razend effectief en voetbalde bij vlagen ook heel behoorlijk. Uit een corner van Roland Baas nam Johnatan Opoku de bal beheerst en ineens uit de lucht. Daarmee kende De Graafschap, dat veel ruimte kreeg om te voetballen, een heerlijke start in het stadion van Telstar dat voor ongeveer een derde was gevuld en waarbij de spelers vooraf een statement maakten om de tribunes weer vol te krijgen.
Opoku scoort de 0-1, beheerst uit een corner van Baas.
Opoku scoort de 0-1, beheerst uit een corner van Baas. © Orange Pictures
Telstar zette net als De Graafschap druk en wilde voetballen. Daardoor ontstond dus ruimte voor de Achterhoekers die daar gretig raad mee misten. Terwijl Telstar een aantal aardige kansen om zeep hield, sloeg De Graafschap wel genadeloos toe. Hendriks scoorde met het hoofd en zorgde daarmee voor 0-2.

Kiezelhard

Direct daarna werd duidelijk dat De Graafschap nog wel eens veel plezier aan de nieuweling kan beleven dit seizoen. Met flair en vertrouwen joeg Hendriks op meer. Van zeker 25 meter joeg hij de bal ineens keizelhard op doel. De lat trilde en Telstar kwam goed weg. Uit dezelfde aanval kwam Hendriks nu ineens heel dicht bij keeper El Ouazzane, die werd uitgekapt en gepoort (0-3).

Consolideren

Daarmee zat de wedstrijd op slot. Telstar kwam die mokerslag ook na rust niet meer te boven en De Graafschap consolideerde vooral. Korte probeerde het nog van afstand en aan de andere kant liet Jurjus weer eens zien een betrouwbare doelman te zijn. Hij redde andermaal op een vlammend schot van Van Doorn.
Robbemond bracht Konings voor Hendriks na ruim een uur. Veel gebeurde er niet meer in de vlakke tweede helft, waar een klein opstootje misschien nog wel het 'hoogtepunt' was waarbij het publiek weer even opveerde.
Ook Dekker, Lieftink en Brittijn kwamen nog binnen de lijnen. Een paar mogelijkheden leverde dat nog op, maar het bleef bij 0-3, waarmee De Graafschap goede zaken doet en terugkeert in de subtop van de eerste divisie.