Sport

De Graafschap teleurgesteld over transferperiode: 'Hadden op meer gehoopt'

Vrijdag staan Andries Jonker en Reinier Robbemond (rechts) opnieuw tegenover elkaar, nu in Velsen
Vrijdag staan Andries Jonker en Reinier Robbemond (rechts) opnieuw tegenover elkaar, nu in Velsen © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap kijkt met enige teleurstelling terug op de recente transferperiode. Die sloot maandagavond. Alleen Sam Hendriks kwam naar Doetinchem. "Het is supermoeilijk", zegt trainer Reinier Robbemond.
Scorende spitsen maken vaak het verschil, zeker in de eerste divisie of je wel of niet meespeelt om promotie. Maar makkelijk voor die clubs is het vaak niet om een doelpuntenmaker binnen te hengelen en al zeker niet in de winterse transferwindow. De Graafschap kan erover meepraten.
"De ambitie was er zeker, we hebben van alles geprobeerd en met meerdere spelers gesproken. Bryan Smeets koos voor Lommel, daar heb je mee te maken en kun je uiteindelijk niets aan doen. De speler beslist. Dus natuurlijk is het dan een teleurstelling", zegt trainer Reinier Robbemond.

Goalgetters

In de rijke historie van De Graafschap in de eerste divisie liep bijna altijd wel een echte goalgetter rond. Robbemond noemde de voorbeelden donderdagmiddag zelf. "Berry Powell, John van Beukering, Donny de Groot en de afgelopen jaren nog spelers als Daryl van Mieghem en Ralf Seuntjens."
"Op dit niveau zullen dat soort jongens altijd hun doelpunten maken. Op basis van hun eigen cijfers weet je dat ze altijd goed zijn voor minimaal tien goals in een seizoen en in een goed jaar maken ze er dertig voor je. Dat vergroot gewoon je kansen. In deze selectie kampen we dat betreft met een tekort. Daar liepen we in het begin al tegenaan."
Sam Hendriks kwam vorige week wel. De Graafschap huurt de geboren Doetinchemmer van SC Cambuur. "Daar zijn we ook heel blij mee, maar we hadden op meer gehoopt en het is ook niet zo dat we met Sam nu ineens de verlosser hebben binnengehaald. Ook hij zal eerst moeten wennen. Je moet wel reëel blijven, maar hij heeft het op dit niveau wel al laten zien."

Hectisch

Robbemond: "We waren op zoek naar doelpunten en dat hadden ook jongens kunnen zijn die aan de zijkanten spelen. Alleen is het ons op Sam na niet gelukt om nog iemand te halen. Zo'n laatste dag (maandag 31 januari, RvdM) is ook altijd hectisch. Een speler moet zelf ook graag willen. Tegenwoordig kunnen ze overal heen", aldus Robbemond.

Andere budgetten

"Veel clubs vissen in dezelfde vijver. FC Emmen heeft bijvoorbeeld een heel ander budget dan wij. Daar kunnen wij niet in mee. En ook clubs als VVV en ADO zijn erbij gekomen, die vorig jaar nog in de eredivisie uitkwamen. Maar de betrokkenheid bij De Graafschap is altijd groot hoor. Iedereen wil helpen, dat zal hier ook nooit veranderen. Maar het is echt supermoeilijk. Peter Hofstede heeft er alles aan gedaan."
Vrijdagavond speelt De Graafschap de uitwedstrijd bij Telstar. De club uit Velsen staat dertiende, De Graafschap is de nummer zeven met veertien punten meer. De Achterhoekers missen nog altijd Danny Verbeek. Robbemond verwacht hem deze maand nog terug in de selectie.

Rood

Zondag creëerde De Graafschap op bezoek bij ADO Den Haag weinig. Het bleef 0-0. Na de winterstop scoorde de club uit Doetinchem slechts twee maal. Eerder dit seizoen werd het op een lege Vijverberg tegen Telstar 1-1. Lelieveld kreeg in de slotfase rood na een zwakke tweede helft van De Graafschap. Uit de strafschop maakte Telstar toen nog gelijk.
Vermoedelijke opstelling: Jurjus, Lelieveld, Van Heertum, Van de Pavert, Baas; Fortes, Opoku, Schuurman, Konings, Hendriks, Korte