Sport

Langlaufster Moura, die Spelen mist door zwaar ongeluk, mag naar huis

NUNSPEET - Langlaufster Bruna Moura uit Nunspeet komt donderdag terug naar Nederland. De van oorsprong Braziliaanse was vorige week onderweg met de taxi naar het vliegveld van München om naar de Olympische Winterspelen te vliegen, maar het busje waarin ze zat botste in de Italiaanse Alpen frontaal op een vrachtwagen. De bestuurder van het busje kwam daarbij om het leven. Moura belandde in een Italiaans ziekenhuis.
"Het is een grote opluchting dat ze weer terugkomt, maar we zijn ons er ook van bewust dat er een familie is die zijn geliefde niet meer thuis ziet komen", zegt schoonvader Rob Luiten die samen met zijn zoon Pascal en zijn vrouw de afgelopen dagen alleen maar bezig is geweest om ervoor te zorgen dat Moura weer terug kan keren naar Nederland.
Dat was nog niet eenvoudig. "Maar we zijn de hele week heel veel aan het bellen geweest, aan het regelen, organiseren en het is goed gekomen nu."
Bruna, die al meer dan vier jaar een relatie heeft met Robs zoon Pascal, is maandag in Italië geopereerd. "Dat is allemaal goed gegaan. Naar omstandigheden gaat het eigenlijk gewoon goed. Donderdag wordt ze via een Oostenrijkse ambulancedienst naar Nunspeet gebracht."
De familie had haar eigenlijk zelf willen begeleiden met de repatriëring vanuit Italië, maar door een coronabesmetting binnen het gezin was het geen optie om af te reizen.

Dankbaar voor steunbetuigingen

Het bericht over het ongeluk, en daarmee het uiteenspatten van haar olympische droom, werd massaal gedeeld. Er kwamen honderden steunbetuigingen.
"Dat hadden we echt niet verwacht, maar het doet ons wel goed", reageert Luiten. "Ze heeft vanmiddag de eerste stappen buiten het bed gezet, heel voorzichtig nog. En gelukkig is er iemand van de Braziliaanse bond bij haar, dat is prettig."
In Nunspeet zal zijn schoondochter verder werken aan haar herstel. "We kunnen niet wachten tot ze weer hier is."