Sport

Langlaufster uit Nunspeet mist Olympische Spelen door zwaar auto-ongeluk

NUNSPEET - Een zwaar auto-ongeluk in de Italiaanse Alpen heeft de Olympische droom van de Braziliaanse Bruna Moura in één klap kapotgeslagen. Bruna woont sinds kort met haar vriend in Nunspeet, met wie ze al jaren een relatie heeft. Vanuit Italië was de langlaufster onderweg naar het vliegveld in München waar ze naar Peking zou vertrekken, maar onderweg ging het helemaal fout.
Het taxibusje waarin ze zat knalde op een vrachtwagen. De chauffeur van het busje kwam om het leven. Bruna overleefde het en ligt in het ziekenhuis.
Haar schoonvader, Rob Luiten, hangt net de Italiaanse Carabinieri op. "Het is even hectisch momenteel. Ik ben eigenlijk constant bezig met bellen."
Bruna maakt het naar omstandigheden goed. "Ze heeft fracturen in haar voet, ze heeft iets gebroken in haar arm en ze heeft één of meerdere gebroken ribben", beschrijft hij haar verwondingen. "Maar ze heeft geluk gehad dat ze achterin zat en haar gordel om had, anders was het een heel ander verhaal geweest." Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht.

Platgebeld door Braziliaanse media

Amper twee weken geleden was er juist enorme blijdschap bij haar en haar Nunspeetse familie, toen ze zich officieel kwalificeerde voor de Winterspelen in Peking. "Ze zou als tweede Braziliaanse deelneemster gaan en werd ook de hele dag gebeld door media uit Brazilië."
Bruna tijdens een training op het droge in Nederland
Bruna tijdens een training op het droge in Nederland © privéfoto
Een week voordat de Spelen beginnen kan het contrast haast niet groter. Ook bij het thuisfront in Nunspeet heeft het ongeluk grote impact. "Het is eigenlijk een beetje onze dochter, zo voelt het." Zijn zoon Pascal leerde Bruna in 2015 kennen en al snel ontstond er een relatie. "Ze heeft nu net een verblijfsvergunning, staat ook officieel ingeschreven in Nunspeet en ze gaan hier samen hun leven opbouwen."
Lastig om haar terug naar Nunspeet te halen
Samen met zijn vrouw en zoon Pascal probeert hij contact te houden met de autoriteiten, verzekering en het Italiaanse ziekenhuis om Bruna uiteindelijk weer terug naar Nunspeet te krijgen. "Dat valt nog niet mee. Het is een enorm gedoe met de verzekering omdat ze door een eerdere coronabesmetting pas later naar München kon en haar verzekering in Peking overgenomen zou worden door de Braziliaanse bond. Dat liep vertraging op en bleek haar verzekering dus net verlopen. Daardoor is het heel lastig om haar naar Nederland te halen."
De familie denkt er nu over om zelf maar naar Italië te rijden. "Maar daarbij moeten we eerst heel goed weten hoe ze er aan toe is en of ze al wel vervoerd kan worden."