Sport

Gaat Bony NEC nog verder omhoog helpen? 'Dit is een gewaagd besluit'

Bony controleert de bal in het shirt van Swansea City
Bony controleert de bal in het shirt van Swansea City © Orange Pictures
NIJMEGEN - Wisselende reacties op de terugkeer van Wilfried Bony in Nederland. Niet bij Vitesse, maar in Nijmegen bij NEC mag de Ivoriaan laten zien of hij nog steeds zo makkelijk scoort. Twee kenners geven hun mening. Simon Cziommer speelde met hem, trainer Eric Meijers volgt NEC op de voet.
In twee seizoenen Vitesse, inmiddels zo'n tien jaar geleden, ontpopte Bony zich tot een ware goalgetter. In 77 duels voor de Arnhemse club liet de Afrikaan 58 keer het net trillen. Voor ongeveer 14 miljoen euro, dat naar de clubkas van Vitesse vloeide, tekende publiekslieveling Bony vervolgens bij Swansea City.

Ted en Fred

Nu is hij terug in Nederland, vanwege de band die hij altijd aanhield met Ted van Leeuwen en Fred Rutten. Het duo heeft tegenwoordig de technische leiding bij NEC in handen en werkte tussen 2011 en 2013 met Bony bij Vitesse. Woensdag tekende de inmiddels 33-jarige aanvaller een contract voor een half jaar met een optie voor nog een seizoen.
Simon Cziommer speelde een jaar met Bony en is lovend. "Kracht, techniek en professionaliteit", zijn de woorden die de voormalig middenvelder gebruikt als hem gevraagd wordt de Ivoriaan te typeren.
"Mijn eerste ontmoeting met hem was op een trainingskamp', vertelt Cziommer. "Ik kreeg daar een kans om me te laten zien bij Vitesse en kwam per toeval op de kamer van Bony waar nog een plaatsje vrij was."

Spieren

Lachend: "Bij het wassen zag ik zijn lichaam en toen dacht ik wel eventjes: Simon dan kun je nog tien jaar sporten, maar dit bereik je nooit. Zo afgetraind, zo breed, alleen maar spieren. Daar keek ik wel even van op. Die kracht en dat lichaam gebruikte hij ook nog eens op een fantastische manier op het veld. Daarmee hielp hij het team echt."
"Zijn techniek was ook geweldig. Als hij een bal heel hoog de lucht inschoot, lag hij even later panklaar voor zijn voet, zonder dat die bal nog bewoog. Hij had een soft touch, zijn aannames waren heel bijzonder. Daarnaast wist hij precies wanneer hij een bal wat langer bij zich moest houden, hoe hij het team tijdens een wedstrijd moest helpen. Dan kantelde een wedstrijd ook echt. Bony voelde dat aan zoals Theo Janssen en Guram Kashia die teamgeest ook in zich hadden."
De prangende vraag is of Bony vele jaren later nog zoveel waarde heeft voor een elftal. Wedstrijden spelen deed hij al meer dan een jaar niet meer. Eric Meijers ziet veel trainingen en wedstrijden van NEC en is nieuwsgierig.

Wintertransfers

"Ik ben benieuwd naar zijn fysieke gesteldheid. Wintertransfers pakken doorgaans niet goed uit. Vaak slagen spelers die in januari gehaald worden niet. Mocht dat ook hier het geval zijn, wordt het niks met Bony, dan verdwijnt hij na dit seizoen weer door de achterdeur."
Meijers: "Dan heeft het NEC een hoop geld gekost en weinig gebracht. NEC doet het dit seizoen goed en Ted van Leeuwen en Fred Rutten hebben bewezen dat ze een goed elftal neer kunnen zetten. Blijkbaar zijn de mogelijkheden er nu om Bony te halen, prima. Ik proef hier vooral ambitie uit. Het is een gewaagde beslissing van de clubleiding, en tegelijkertijd een keuze voor de korte termijn."

Persoonlijkheid

De overgang ligt gevoelig bij veel fanatieke fans van NEC. Bony speelde immers met veel succes voor de grote rivaal en scoorde in het geel-zwart ook tegen de Nijmegenaren.
"Het is heel begrijpelijk", zegt Cziommer daarover. "In potentie is hij een aanwinst, ook al speelt hij in het begin maar tien minuten. Als hij het goed doet, zullen de fans ontzettend blij zijn met hem. Ook qua persoonlijkheid, waarmee hij ook een meerwaarde kan zijn voor de spelers. In zijn tijd bij Vitesse was hij al heel volwassen, echt een man."

Opportunistisch

Eric Meijers: "Clubliefde bestaat al heel lang niet meer in de voetballerij. Ik snap best dat het gevoelig ligt, maar de voetballerij is een opportunistische wereld. Je kunt als speler voor verschillende Gelderse clubs uitkomen."
"Mijn oom speelde zelfs voor vier Gelderse clubs: Vitesse, De Graafschap, NEC en FC Wageningen. Speel je goed, dan is de rest echt bijzaak. Als Bony in een wedstrijd tegen Vitesse het winnende doelpunt maakt, zullen de NEC-supporters hem op handen dragen", voorspelt Meijers.

Zie ook: