Sport

Gelderland 'wintersportland', recordaantal atleten naar Olympische Spelen

Kimberley Bos vertrok bepakt en bezakt richting Beijing.
Kimberley Bos vertrok bepakt en bezakt richting Beijing. © ANP
BEIJING - Of er nou medailles mee naar huis gaan of niet, het wordt hoe dan ook een historische Olympische Spelen voor onze provincie. Voor het eerst komen er zes Gelderse wintersporters in actie op het grootste sportevenement ter wereld.
Zes klinkt misschien niet als heel erg veel, maar als we dat vergelijken met vier jaar geleden is dat het wel. In 2018 ging namelijk alleen skeletonster Kimberley Bos namens Gelderland naar de Spelen. Ze werd toen achtste.
Dit jaar is ze er in China ook weer bij. De Edese gaat alleen nu proberen op het podium te belanden. En die kans is aanwezig, want ze werd onlangs Europees kampioen en wist het wereldbekerklassement te winnen.

Wie gaan er mee?

1. Kimberley Bos (Ede) doet aan skeleton.
2. Karlien Sleper (Epe) in de eenmansbobslee.
3. Xandra Velzeboer (Culemborg) doet aan shorttrack.
4. Melissa Peperkamp (Zelhem) doet aan snowboarden.
5. Sara Marita Kramer (Apeldoorn) doet aan schansspringen en komt uit voor Oostenrijk.
6. Niek van der Velden (Arnhem) doet aan snowboarden.

Historische successen

Met Kimberley Bos en Xandra Velzeboer zijn er ook reële kansen op eremetaal. Dat zou een prachtige prestatie zijn. In het verleden konden we in onze provincie wel al eens eerder juichen voor Gelderse medailles.
Stefan Groothuis uit Voorst veroverde bijvoorbeeld in 2014 goud op de Olympische Spelen in Sochi. Hij was toen op de 1000 meter schaatsen de allerbeste. En ook Gerard van Velde uit Wapenveld was in het verleden succesvol op de 1000 meter. Hij wist in Salt Lake City, in het jaar 2002, ook de gouden medaille te winnen.

Wanneer komen onze helden in actie?

De winterspelen beginnen op 4 februari en duren tot en met 20 februari. De Gelderlanders komen bijna elke dag in actie. Alleen op donderdag 10 februari zal er namens onze provincie niemand te zien zijn.
Na woensdag 16 februari is het toernooi voor de deelnemers uit onze provincie voorbij.