Sport

Zes spraakmakende voetballers die ook voor Vitesse én NEC speelden

Patrick Pothuizen (links) speelde voor Vitesse en NEC.
Patrick Pothuizen (links) speelde voor Vitesse en NEC. © ANP
NIJMEGEN - Wilfried Bony, de oud-Vitesse-held, staat in de nadrukkelijke belangstelling van NEC. En dat ligt natuurlijk gevoelig. Maar hij zou absoluut niet de eerste spraakmakende voetballer zijn die zowel voor Vitesse als NEC uit zou komen. Daarom een selectie van voorgangers van Bony.

Patrick Pothuizen

Patrick Pothuizen is zo'n voorbeeld. De verdediger begon zijn carrière bij Vitesse. Maar staat toch vooral bekend als een echte NEC'er. In 1992 maakte Pothuizen zijn debuut in de eredivisie voor Vitesse. Na anderhalf seizoen vertrok de verdediger naar Dordrecht'90, maar in 1994 tekende hij een contract bij NEC. Daar speelde hij zes seizoenen lang.
Maar toen besloot Pothuizen in 2000 weer terug te keren naar Arnhem. Een fout, zo noemt hij dat ruim twintig jaar later. "Ik wilde helemaal niet naar Vitesse, maar de toenmalige voorzitter Hans van Delft had al een deal gemaakt. Voor NEC was die erg goed, dus Van Delft hield daar aan vast. Ik had het niet moeten doen", vertelde Pothuizen in oktober aan Omroep Gelderland.
Pothuizen hield het slechts een half jaar vol in GelreDome. Hij vertrok vervolgens naar FC Twente om daar in 2004 weer te vertrekken. En weer was Nijmegen zijn bestemming.

Jhon van Beukering

Jhon van Beukering debuteerde in 2000 voor Vitesse en speelde daar tot 2004, voordat hij naar De Graafschap vertrok. In 2007 ging het voormalig Vitesse-talent uiteindelijk wel naar Nijmegen. Dat lag behoorlijke gevoelig. "In het begin had ik ook ruzie met wat gasten van de harde kern van NEC. Maar ik liet ook even mijn tanden laten zien natuurlijk. Maar ik moet zeggen, toen de competitie begon, sloten ze mij wel in de armen. Ik werkte altijd hard, dat zien ze graag, en pikte ook mijn doelpuntjes mee."
In het seizoen 2009/2010 verkaste Van Beukering nog één keer binnen Gelderland. Hij werd verhuurd aan De Graafschap en vertrok daarna naar Go Ahead Eagles.
Een spandoek voor Jhonny van Beukering.
Een spandoek voor Jhonny van Beukering. © Broer van den Boom

Bart Latuheru

Iets langer geleden, maar ook een spraakmakende transfer, was die van Bart Latuheru. De rechtsbuiten kwam in 1989 bij Vitesse terecht en speelde met die club memorabele wedstrijden tegen Real Madrid, Derry City, Sporting Lissabon en Parma. En omdat hij zo uitblonk, haalde hij in 1989 ook het Nederlands elftal. Hij speelde uiteindelijk 191 wedstrijden voor de Arnhemse club en vertrok toen naar AZ.
Bij de Alkmaarders bleef hij niet lang. NEC nam hem namelijk in 1997 over. In Nijmegen speelde Latuheru ook nog 136 wedstrijden, waarin hij zeven doelpunten maakte.

Navarone Foor

Navarone Foor speelde juist zijn hele jeugd bij NEC. Daar maakte hij dan ook in 2011 zijn debuut tegen SC Heerenveen en Foor speelde nog zeker vijf jaar voor NEC, voordat hij naar de aartsrivaal aan de Rijn vertrok. In Arnhem speelde Foor meer dan drie jaar. En dat werd hem vooral in Nijmegen niet in dank afgenomen. Bij de derby in 2016 hingen in de hele Nijmeegse binnenstad stickers met de tekst 100 procent anti-Foor. Bij Vitesse scoorde hij uitgerekend tegen NEC zijn eerste treffer.
Hij juichte daarna niet te uitbundig. "Ik kan ook anders juichen, maar het respect van mij blijft natuurlijk. Ik ben hier begonnen", zei hij na afloop.

Frans Thijssen

Ook de 'Beste Gelders voetballer aller tijden', Frans Thijssen, debuteerde in 1971 voor de Nijmeegse club NEC. In dat seizoen kreeg de middenvelder ook meteen een basisplaats van trainer Wiel Coerver en werd hij een groot voetballer. Hij reikte tot het Nederlands elftal en speelde voor meerdere clubs in binnen- en buitenland. In 1989 verkaste hij voor het laatst binnen Nederland. Thijssen sloot zijn 21 jaar-durende carrière af in Arnhem.
Frans Thijssen met zijn prijs voor 'Beste Gelders voetballer aller tijden'
Frans Thijssen met zijn prijs voor 'Beste Gelders voetballer aller tijden' © Omroep Gelderland

Youssouf Hersi

En tot slot: Youssouf Hersi was ook een speler die vele transfers wist te maken. Zo speelde hij bij tien clubs, onder andere bij De Graafschap. En in dat rijtje zitten natuurlijk ook Vitesse en NEC. Hersi was misschien niet de meest spraakmakende naam, maar in Gelderland kwam de buitenspeler uit Ethiopië goed uit de verf.
In 2002 kwam Hersi naar NEC, waar hij twee seizoenen speelde. Hij maakte 19 doelpunten. Hij vertrok daarna niet meteen naar Vitesse, maar eerst naar SC Heerenveen. Daar kwam hij minder vaak in actie, waardoor hij al vrij snel besloot naar Arnhem te gaan. Daar speelde hij meer dan 65 wedstrijden en werd hij zelfs verkozen tot 'Speler van het Jaar' bij de supporters.