Sport

Schoenaker zit tijdens EK zes dagen op Hongaarse hotelkamer: 'Ik ben compleet futloos'

Schoenaker is een belangrijke speler in de dekking van Oranje
Schoenaker is een belangrijke speler in de dekking van Oranje © Orange Pictures
ARNHEM - Voor de Nederlandse handbalmannen is het EK een bizarre rollercoaster geworden. In een achtbaan vol emoties valt het team van de ene coronabesmetting in de andere. "Het is continu wachten op de volgende", zegt Robin Schoenaker uit Arnhem. Een wonderlijk verhaal vanuit Hongarije.
Je zou het bijna vergeten, maar de nationale ploeg schreef geschiedenis op het EK. Nooit eerder behaalden de heren de laatste twaalf van een groot toernooi. Met flitsend spel, en strijdend voor iedere centimeter knokte Nederland zich een weg door de poulefase met overwinningen op het gastland en Portugal.
Zaterdag kwam daar in de tweede ronde (poule met zes landen) nog een fraaie zege op het eveneens hoger geklasseerde Montenegro bij. "Het is voor ons een schitterend toernooi", weet Schoenaker. "Maar tegelijkertijd zijn al die besmettingen klote."

Rijke ervaringen

De kans dat Oranje de halve finales haalt is klein. Een plek bij de eerste twee in de groep is dan een vereiste. Maar de doelstelling, het bereiken van de hoofdronde, is binnen en daarin is het spelen van iedere wedstrijd een rijke ervaring.
Het getalenteerde team speelde al tegen Olympisch kampioen Frankrijk en treft ook nog wereldkampioen Denemarken en Kroatië. Ondertussen waart het coronaspook overal rond in Boedapest. Alle teams kampen met het probleem en ook Nederland blijft weinig bespaard. Verschillende spelers spreken van een 'chaos.'

Lijdzaam

Schoenaker, een dekkingsspecialist, was een van de eersten die in isolatie moest. Hij maakte de indrukwekkende overwinning op Hongarije voor het oog van 20.000 toeschouwers nog mee net als de nipte nederlaag tegen IJsland, maar een dag later kreeg de Arnhemmer plotseling een positieve test onder ogen. "Je bent ineens vol ongeloof."
Daarna volgden veel meer spelers. Zelfs beide keepers werden getroffen door het virus en moesten in afzondering. In allerijl vlogen nieuwe krachten in, terwijl de selectie ook zondag weer lijdzaam toezag hoe opnieuw drie spelers een positieve uitslag ontvingen.
Schoenaker stapt uit in het duel met Hongarije
Schoenaker stapt uit in het duel met Hongarije © Orange Pictures
Ondertussen speelde een nieuwe keeper, Thijs van Leeuwen, de wedstrijd van zijn leven tegen Montenegro. Schoenaker lacht: "We hebben een tafel tegen de deur op de gang gezet en met alle jongens die positief waren gekeken. Het was fantastisch. Thijs is ook nog eens een ploeggenoot van mij bij Sporting Pelt. We hebben staan schreeuwen, het was helemaal te gek."

Stress

Maar terug naar de mokerslag die Schoenaker na het duel met IJsland kreeg te verwerken. "Jeffrey Boomhouwer en ik waren de eersten", vertelt de voormalig speler van DFS Arnhem vanuit zijn eenzame hotelkamertje. "Alles leek goed te gaan. Het is heel bizar als het je dan toch overkomt. Niemand binnen onze ploeg heeft hier invloed op of schuld aan. We zijn super voorzichtig."

Geen mondkapjes

Dat geldt echter niet voor iedereen. Ook de Gelderse handballer weet ervan. "Er zitten hier echt nog veel andere gasten in het hotel, dat is wel raar. Je zou verwachten dat een hotel alleen wordt afgehuurd voor de handballers van dit EK. We zien overal mensen in badjassen zonder mondkapjes naar de wellness lopen. En ook in de hal dragen de meesten niets. Maar goed, het is wel geweldig dat er publiek bij is hoor. Alles beter dan lege tribunes. De sfeer in de hal is echt super."
Hij erkent dat corona enorm afleidt en geen bijzaak maar hoofdzaak is geworden. De spanning is iedere dag gigantisch. "Al dat testen en de angst op besmettingen zorgen voor stress, want je wacht eigenlijk op de volgende die aan de beurt is. We moeten het EK proberen af te maken, want anders heeft dat misschien nog gevolgen voor je ranking. Iederen leeft van test naar test. Hopelijk kunnen we het toernooi nog uitspelen."

Zak eten voor de deur

Schoenaker moet er een beetje om lachen. Hij schetst nuchter de actuele situatie, maar oogt allesbehalve aangeslagen. "Ik heb nu zes dagen op mijn kamer gezeten. Drie keer per dag wordt er een zak eten voor je deur gezet en dat is het. Af en toe kom je elkaar even tegen in badjassen op de gang, maar dat is het dan ook wel."
"Je bent op de eerste dag wat zoekende. Ik ging maar een serietje kijken en in bad zitten om een beetje te ontspannen. Voor mij was het ook wel even goed om mijn pols en duim wat te laten herstellen. Daar was ik aan geblesseerd geraakt. En verder doe je wat oefeningen zoals een beetje opdrukken en wat workouts, maar veel meer kun je niet doen."

Ouwehoeren op de gang

"Toen heb ik maar contact gezocht met mijn werk", vervolgt Schoenmaker zijn verhaal vanuit Hongarije. "Ik doe de online marketing voor een autobedrijf dat onder meer in Nijmegen en Arnhem zit. Ik heb mijn laptop gepakt en maar een soort van kantoortje hier ingericht. In de middag ga je dan wat slapen en af en toe is het een beetje ouwehoeren op de gang met de andere spelers die positief zijn getest."
Tegen Denemarken hoopt hij maandagavond weer te kunnen spelen. Die kans is groot. Essentieel is dat de zogenaamde CT waarden boven de dertig moeten liggen. Bij Schoenaker is dat nu het geval. Hij moet nog wachten op een laatste uitslag. Als die negatief is, staat Schoenaker om 18.00 uur op de vloer tegen de wereldkampioen.
Oranje viert feest na weer een overwinning
Oranje viert feest na weer een overwinning © Orange Pictures

Futloos

"Na zes dagen op een hotelkamer voel ik me nu echt futloos", erkent Schoenaker die geen bal meer heeft aangeraakt. "Dat ga je in je lichaam natuurlijk wel voelen. Alle energie is uit je spieren verdwenen. Ik heb in het midden van de dekking inderdaad een pittige taak, dus dat wordt knokken tegen die Denen. We waren bijna al die jongens op die positie kwijt. Je houdt je hart vast."

Altijd onthouden

Dat het Nederlands team kan vechten en aantrekkelijk handbal speelt, is allang bewezen. Zaterdagavond klopte de ploeg na een ware slijtageslag Montenegro met 34-30, de derde overwinning op het EK. "We hebben de hoofdronde bereikt, dat was de doelstelling. Dit Europees Kampioenschap zullen we altijd blijven onthouden. Wat hier is gebeurd weet iedereen over dertig jaar nog precies, in alle opzichten."