Sport

Directie De Graafschap: 'Deze actie zagen wij niet aankomen'

Hans Martijn Ostendorp met het statement van de fans in zijn hand
Hans Martijn Ostendorp met het statement van de fans in zijn hand © Orange Pictures
DOETINCHEM - Supporters van De Graafschap verrasten vrijdag met een actie tegen het kabinet dat de stadions voor publiek nog altijd gesloten houdt. Directeur Hans Martijn Ostendorp reageerde na de wedstrijd begripvol op het statement.
Met ongeveer dertig man werd bezit genomen van de Spinnenkop-tribune toen het duel met Almere City ongeveer een half uur onderweg was. "Ik had niets in de gaten en keek op dat moment ook net de andere kant op toen ze binnen kwamen", zegt Ostendorp. "Dit wisten wij niet als club en hebben we dus ook niet zien aankomen."

'Maat is vol'

Met spandoeken maakten de supporters voor het oog van de draaiende camera's, die het duel live uitzonden, een duidelijk statement. Ostendorp leest voor: 'Handel naar de feiten, het stadion is veilig. De maat is vol. Geef de supporters hun club terug.'
Kijk naar het interview met directeur Hans Martijn Ostendorp:
De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp over de onderbreking door de supporters
De directeur liep, toen het duel door de scheidsrechter ook werd stilgelegd, richting de tribune en ging kort in gesprek met de fans. "Ik heb het statement in ontvangst genomen, dat was ook de bedoeling. Ze wilden graag voor heel Nederland dit laten zien."

Noodkreet

"De actie is rustig verlopen", vervolgde Ostendorp zijn reactie. "Ze bleven op de tribune ook gewoon op afstand van elkaar. En het gaat ze niet alleen om De Graafschap. Ze willen ook het handbal en het hockey terug. Het is breder dan alleen het voetbal. Dit was een noodkreet en ik kan het wel begrijpen."

Snel ruimte

Ostendorp verwacht dat binnenkort weer publiek welkom is en dat de actie richting de politiek niet averechts werkt. "Nee, ik hoop niet dat dat het effect zal zijn. Als ik dit aan de voorkant had geweten, had ik het ze natuurlijk ook afgeraden. Dan had ik gehoopt dat ze zouden wachten. Ik ga er nu inderdaad vanuit dat er snel ruimte komt dat mensen ook weer het stadion in kunnen. En als ik de burgemeesters en de premier hoor, heb ik daar ook alle vertrouwen in."
De actie van de fans was een soort van 'hoogtepunt' in een slechte wedstrijd tegen Almere die De Graafschap toch nog won. De thuisploeg kreeg geen kansen, tot de laatste minuut aanbrak. "Normaal gesproken creëren we altijd wel kansen", wist trainer Robbemond. "Ook vorige week nog bij Excelsior. Nu was dat niet zo. De tweede helft was slecht tot matig, maar in de eerste helft vond ik ons wel goed spelen, alleen kregen we toen ook geen kansen en waren we alleen wat dreigend."