Sport

Olympische droom Hanssen aan diggelen: skiester verliest kort geding

Micah Mathis © Micah Mathis
NIJMEGEN - Freestyle halfpipe skiester Isabelle Hanssen (27) uit Nijmegen heeft het kort geding tegen de Nederlandse Skivereniging (NSkiV) verloren. Dat betekent dat de Nijmeegse haar plannen voor de Olympische Spelen definitief moet laten varen.
Hanssen heeft deze winter drie keer voldaan aan de internationale eisen van het IOC voor deelname aan de Spelen, maar de NSkiV weigerde haar voor te dragen bij het NOC*NSF. Ze zou niet voldoen aan de aanvullende eisen van NOC*NSF, terwijl voor andere wintersporters wel een uitzondering werd gemaakt. Reden voor Isabelle Hanssen om een kort geding aan te spannen tegen de NSkiV.

'Scorebord-beoordeling'

In het kort geding oordeelde de rechter vandaag dat er geen gerechtvaardigde reden is om in te grijpen tegen het besluit van de bond om haar niet voor te dragen bij NOC*NSF, schrijft NOS. Ze noemde het besluit van de NSkiV om haar niet voor te dragen een 'scorebord-beoordeling' en wilde alsnog een voordracht afdwingen op basis van het gelijkheidsbeginsel. Als er voor anderen een uitzondering wordt gemaakt, vindt ze dat die voor haar ook gemaakt moeten worden.

Extra resultaten

Hanssen eindigde dit seizoen bij wereldbekerwedstrijden op de halfpipe als 31e, 15e, 21e en 18e. Ze staat daarmee 22e in het klassement. Daarmee voldeed ze net aan de internationale eis, maar NOC*NSF vraagt vanwege haar klassering buiten de top 12 om extra resultaten: in dit geval een klassering in een wereldbekerwedstrijd bij de beste vier of twee keer bij de beste acht.
Luister naar de reactie van Hanssen op Radio Gelderland:
De NSkiV en NOC*NSF houden vast aan de regel dat een olympische sporter bij de beste 50 procent van het deelnemersveld moet horen om uitgezonden te worden. Daarbij benadrukte de NSkiV dat Hanssen - die uitkomt in de halfpipe - niet wordt vergeleken met de alpineskiërs, maar met sporters die uitkomen op andere freestyle-onderdelen.

'We kijken naar perspectieven'

"We hebben Isabelle goed gevolgd. We kijken naar de perspectieven voor de sportieve successen. Daarnaast vergelijken we haar met haar collega's uit de andere freestyle disciplines, dus snowboard freestyle. Wij hebben op dat onderdeel potentiële finalekandidaten, met Melissa Peperkamp en Niek van der Velden. Dat is ons vergelijk. We kijken niet te veel naar wat anderen hebben gedaan", verduidelijkte Wopke de Vegt, technisch directeur van de NSkiV, bij de rechtbank tegenover de NOS.