Sport

Vitesse nog zonder Tronstad tegen Groningen, Bero keert wel terug

Vitesse-trainer Thomas Letsch.
Vitesse-trainer Thomas Letsch. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Tien wedstrijden op rij heeft Vitesse al niet verloren. Daar kan zaterdag tegen FC Groningen de elfde aan toegevoegd worden. Maar de Arnhemmers doen dat wel zonder Sondre Tronstad. De Noor is nog altijd geblesseerd, zegt coach Thomas Letsch.
De stemming in Arnhem is opperbest na de winst vorige week tegen Feyenoord en de bekerwinst tegen DVS. "Maar uiteraard blijven we ook kritisch genoeg, hoor. Het moet veel beter dan de laatste bekerwedstrijd. Maar we moeten wel winnen tegen Groningen. Van de laatste 10 wedstrijden verloren we er geen één. Als we nu verliezen gaat het niet per se slecht, maar het is natuurlijk altijd goed om weer te winnen. Elf wedstrijden niet verliezen is nog veel beter", aldus de Duitse coach.
Maar dat is niet zomaar gedaan tegen Groningen, dat dit seizoen matig presteert. De noorderlingen staan op dit moment 13e met 19 punten. "Maar het blijft een sterk team", vertelt trainer Letsch. "Suslov, Duarte, Strand Larsen en De Leeuw zijn gewoon ook hele goede spelers. En ze maken het ons altijd lastig. Al heb ik vorig seizoen ook gewoon gewonnen hier thuis van Groningen, dat doe ik nu graag weer."
Kijk hier hoe Letsch en Dasa vooruitkijken naar het duel tegen FC Groningen:
Letsch en Dasa kijken vooruit op Vitesse-Groningen

Complimenten aan Dasa en Wittek

Dat Vitesse zo goed draait heeft mede te maken met het 3-5-2 systeem waarin Eli Dasa en Maxi Wittek uitblinken. Afgelopen maandag vertelde trainer Thomas Letsch dat Vitesse alleen maar van Feyenoord won omdat de Rotterdammers niet wisten om te gaan met hun krachten op de flanken. "Een mooi compliment", vertelt Dasa. "Dit systeem is inderdaad goed voor bijvoorbeeld Bazoer, Wittek en mezelf, maar ook voor onze spitsen bijvoorbeeld. Zij zijn snel en geven ons ook weer extra kracht. We gebruiken dit systeem goed."
De Israëliër wil niets over zijn eigen prestaties zeggen. "Ik beantwoord niets over mijzelf. Ik wil nederig blijven. Ik laat jou maar vertellen hoe ik speel."
Het is in ieder geval opvallend om te zien dat Dasa en Wittek elke wedstrijd vele meters maken en amper uitvallen met blessures. En dat heeft Dasa toch wel aan zichzelf te danken, vertelt hij. "Mijn carrière bestaat uit het fit houden van mijn lichaam. Mijn lichaam is mijn gereedschap. Op het veld zie ik of ik goed omga met mijn lichaam. En dat is tot nu toe zo, want ik werk er elke dag hard aan. Er komt natuurlijk ook geluk bij kijken dat ik niet zo snel geblesseerd raak, maar ik ben blij dat ik mezelf zo fit houd."

Aflopend contract

Het lijkt er sterk op dat Vitesse na dit seizoen niet meer kan beschikken over de Israëliër. Zijn contract loopt namelijk af en is nog niet verlengd. "Maar ik ben nog wel in gesprek met Vitesse, hoor. Wat er precies besproken is, ga ik niet vertellen uit respect naar de club. Maar voor mij liggen alle opties nog open. Ik kan hier blijven, maar ook vertrekken. Tot de laatste dag van dit contract, of het volgende contract zal ik alles geven. Tot die tijd praat ik er niet over."

Geen Tronstad

Tegen FC Groningen zal Eli Dasa gewoon weer in de basis staan. Dat geldt ook voor Matus Bero, die de afgelopen wedstrijden ontbrak. Sondre Tronstad is nog niet fit genoeg om te spelen. "Daarnaast hebben we nog twee of drie vraagtekens, maar ik kan niet zeggen wie dat zijn", besluit trainer Letsch.
Vermoedelijke opstelling: Houwen, Doekhi, Bazoer, Rasmussen; Dasa, Domgjoni, Buitink, Bero, Wittek; Openda en Grbic