Sport

Miljoen mensen zien gymleraar Kuijk schitteren op EK zaalvoetbal

Manuel Kuijk uit Arnhem is op het EK futsal de doelman van Oranje.
Manuel Kuijk uit Arnhem is op het EK futsal de doelman van Oranje. © ANP
ARNHEM - Het EK zaalvoetbal is begonnen en op de allereerste dag was gelijk een glansrol weggelegd voor Manuel Kuijk. De 27-jarige Arnhemmer brak de ban voor Oranje met een puntgave assist. En dat als keeper.
We beginnen met een korte introductie voor wie niet direct een beeld heeft bij het EK zaalvoetbal, of futsal zoals de sport ook wordt genoemd. Aan het toernooi doen zestien landen mee, verdeeld over vier poules. Elk land begint met één keeper en vier veldspelers aan een wedstrijd, die bestaat uit twee helften van 20 minuten zuivere speeltijd.
De sport lijkt veel op veldvoetbal, met als groot verschil dat de velden en doelen veel kleiner zijn. Ook mag je onbeperkt en doorlopend wisselen en wordt er niet ingegooid, maar ingetrapt. En buitenspel bestaat niet.
Bijzonder eraan dit jaar is dat het toernooi gehouden wordt in Nederland en dat ‘wij’ dus ook weer een keer mee doen. Woensdagavond was de eerste poulewedstrijd in Amsterdam en Oranje zorgde al gelijk voor een stunt door het sterker geachte Oekraïne te verslaan met 3-2.

Assist breekt de wedstrijd open

Een droomstart dus. En dat terwijl Oranje na één minuut al op achterstand kwam. “Een beetje een frommelgoal waardoor zij scoren”, vertelt Kuijk. “Daarna hebben we ons team superknap bij elkaar weten te houden. Uiteindelijk komen we terug op een 3-1 voorsprong en geven we het niet meer weg.”
De gelijkmaker van Oranje:
Kuijk gaf zelf de assist op de gelijkmaker, een lange bal op het hoofd van Oualid Saadouni. “Dat brak de wedstrijd open voor ons. Het kwam precies op het goede moment. Dat kantelde de wedstrijd.”

Lege tribunes

De overwinning uitgebreid vieren, zat er volgens de Arnhemse doelman niet in. “We moeten voorzichtig zijn in deze tijd en niet te veel op elkaar zitten. We hebben het kort gevierd en daarna was het een kwestie van het gezonde verstand gebruiken.”
Door het coronavirus spelen Kuijk en zijn ploeggenoten voor lege tribunes. “Doodzonde”, vindt hij dat. “We hadden op een vol Ziggo Dome gehoopt, maar dat zit er nu helaas niet in. Ik heb wel begrepen dat er enorm veel mensen hebben gekeken naar de uitzending van de NOS, dus dat is wel mooi.” Volgens de laatste kijkcijfers stemden meer dan een miljoen mensen op de zaalvoetbalwedstrijd af.
In Nederland zijn we eigenlijk maar amateurs
Kuijk hoopt de sport met een succesvol EK op de kaart te zetten in Nederland. “Als recreatieve sport is zaalvoetbal heel groot, maar qua professionaliteit is het niet te vergelijken met landen als Spanje, Portugal en Brazilië. Daar zijn ze full-prof, hier in Nederland zijn we eigenlijk maar amateurs.”
Een geconcentreerde blik bij Manuel Kuijk tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne.
Een geconcentreerde blik bij Manuel Kuijk tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne. © ANP
Kuijk groeide op in Lichtenvoorde en voetbalde op het veld bij Longa’30, voordat hij de overstap maakte naar de zaal. Inmiddels keept hij al ruim drie jaar bij FC Eindhoven, dat hofleverancier is van de Oranjeselectie. Daarnaast is hij gymleraar bij Sportservice Ede. “Ik moet er gewoon bij werken. Eigenlijk alle jongens in ons team doen er wat naast.”

Laagst geklasseerd

Zondag staat een mooi affiche op het programma, dan treedt Oranje aan tegen regerend Europees en wereldkampioen Portugal. Dat belooft een drukke dag te worden voor Kuijk. “Ik denk dat ik een hoop te doen krijg, maar dat vind ik alleen maar mooi. Als je goed begint, zit je er vaak ook lekker in.”
Oranje is niet kansloos, als het aan de doelman ligt. Afgelopen november werd het tijdens twee oefenwedstrijden nog 3-0 en 5-3 voor Portugal, maar volgens Kuijk konden ze goed meekomen. “Na gisteren denk ik dat alles mogelijk is. Ons doelstelling is om in ieder geval de kwartfinale te halen. Dan hebben we op papier een topprestatie geleverd, aangezien we het laagst geklasseerde land zijn.”