Sport

Skiester Hanssen wil naar de Spelen en stapt naar de rechter

Isabelle Hanssen in de sneeuw.
Isabelle Hanssen in de sneeuw. © Isabelle Hanssen.
NIJMEGEN - Freestyle halfpipe skiester Isabelle Hanssen uit Nijmegen spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). Ze heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Beijing, maar de Ski Vereniging wil haar niet bij sportkoepel NOC*NSF voordragen voor de winterspelen.
Hanssen heeft deze winter drie keer voldaan aan de internationale eisen van het IOC voor deelname aan de Spelen, maar de NSkiV weigert haar voor te dragen bij het NOC*NSF. Voor Hanssen was dat een bittere pil, vooral omdat ze zich voor de derde editie op rij kwalificeerde volgens de eisen van het IOC, maar door aanvullende eisen van het NOC*NSF wordt ze er niet naartoe gestuurd. Terwijl voor andere sporters, zoals alpineskiër Maarten Meiners en snowboardster Michelle Dekker wel een uitzondering werd gemaakt.
“Wat mij nu vooral steekt is de ongelijkheid in dit proces”, laat Hanssen in een verklaring weten. “Ik ben me er volledig van bewust dat regels en limieten er niet voor niets zijn. Daarbij gun ik Maarten en Michelle hun deelname aan de Spelen ontzettend. Maar niet alleen is die droom bij mij net zo groot, ik werk er ook al ruim tien jaar net zo hard voor én ben van mening dat ik minstens zoveel aan de eisen voldoe als zij en ook zeker zoveel problemen heb ondervonden met Covid. Ik wil dus op een gelijke manier behandeld worden.”
Isabelle Hanssen in actie.
Isabelle Hanssen in actie. © Halux Visions.
De Nijmeegse probeerde al met een brief de skibond te overtuigen om haar ook voor te dragen, maar ze kreeg nul op het rekest. Ze ziet daarom geen andere weg dan een kort geding. "In tegenstelling tot andere wintersporten, en daarbij zelfs sporten die onder mijn eigen bond vallen, heb ik nooit ondersteuning gehad van mijn bond. Ik heb alles altijd zelf moeten faciliteren, waardoor ik ook eigenlijk altijd al met 0-1 achterstond ten opzichte van internationale concurrenten, die in de meeste gevallen ook nog eens met veel lagere prestatie-eisen te maken hebben. Door Covid zijn er ook nog eens allerlei extra problemen ontstaan, die ik ook allemaal zelf heb moeten oplossen.”
Skiester Hanssen gaat naar de rechter om op de Olympische Spelen te komen

'De bond neemt mij niet serieus'

Volgens Hanssen werkt de nationale skibond niet alleen mee, maar werkt NSkiV haar ook tegen. De bond zou bijvoorbeeld belangrijke documenten niet naar hebben doorgestuurd. "En in september vergat de bond mij zelfs uit te laten nodigen voor een pre-olympische bijeenkomst met alle wintersporters van TeamNL. Dat doet vermoeden dat de bond mij nooit serieus heeft genomen. Ik denk dat ik het verdien dat dat nu wel eens gaat gebeuren.”
Zie ook: