Sport

Wilco Kelderman als één van drie kopmannen naar Giro d'Italia

Wilco Kelderman mede-kopman in Giro d'Italia
Wilco Kelderman mede-kopman in Giro d'Italia © ANP
BARNEVELD - Wilco Kelderman start als een van de kopmannen van wielerploeg Bora-hansgrohe in de Giro d'Italia. Dat bevestigde teambaas Rolf Aldag bij de ploegpresentatie op Mallorca. Opmerkelijk genoeg deelt de Barneveldse wielrenner het kopmanschap onder meer met Jai Hindley, de Australiër die in 2020 nog zijn ploeggenoot was bij Sunweb.
Beiden streden toen om de eindoverwinning in de Ronde van Italië, maar de winst ging naar de Brit Tao Geoghegan Hart van Ineos. Kelderman voelde zich in die ronde onvoldoende gesteund door de ploeg. Het was destijds al duidelijk dat hij bij Team Sunweb (tegenwoordig DSM) zou vertrekken.
In zijn eerste jaar bij Bora eindigde Kelderman afgelopen zomer als vijfde in de Tour de France. Toch ziet de ploeg meer een rol voor hem in Italië, waar ook de Duitser Emanuel Buchmann als mede-kopman geldt. Buchmann was vierde in de Tour in 2019, maar besloot op basis van het geringe aantal tijdritkilometers in de Italiaanse rittenkoers te kiezen voor de Giro.
De Duitse ploeg mikt in de Tour voor het klassement op de Rus Aleksandr Vlasov en gelooft in de kansen op ritzeges voor de Duitser Maximilian Schachmann.