Sport

Vader en zoon trots na succesvolle Dakar Rally: 'Ik had dit niet durven dromen'

Zoon Mitchel en vader Martin van den Brink met de medaille van de Dakar Rally 2022.
Zoon Mitchel en vader Martin van den Brink met de medaille van de Dakar Rally 2022. © Omroep Gelderland
HARSKAMP - Ze zijn pas een dag terug uit de woestijn: vader Martin en zoon Mitchel van den Brink uit Harskamp. Ze reden mee in de Dakar Rally in Saudi-Arabië en behaalden een verdienstelijke zesde en tiende plaats in het eindklassement van de trucks.
"Het was een heel competitief veld met 65 trucks", vertelt vader Martin. "De doelstelling was eigenlijk om top vijf te rijden, maar we zijn heel tevreden."
Voor vader en zoon was deze editie van de Dakar Rally een bijzondere. "Mitchel zou dit jaar eigenlijk bij Team De Rooy rijden en ik zou nog een jaar bij Renault blijven, maar door het overlijden van Ton van Genugten kwam er een plek vrij", legt Van den Brink senior uit. Van Genugten kwam afgelopen augustus na een tragisch bedrijfsongeval met een mestsilo in het Brabantse Best om het leven. "Toch heb ik de kans met beide handen aangegrepen om ook bij Team de Rooy te gaan rijden."
Kijk hoe Martin en Mitchel van den Brink de Dakar Rally beleefden:
Harskampse vader en zoon trots na succesvolle Dakar Rally
Vader een zoon zaten drie weken lang in een bubbel in de woestijn. "Voor we naar Saudi-Arabië gingen, moesten we al testen, daar nog eens testen en ook op de rustdag ontkwamen we niet aan een coronatest", aldus Van den Brink. "Je kunt daarom weinig genieten van de omgeving, want ook tijdens de wedstrijd ben je gefocust." Samen met een monteursteam dat dag en nacht werkt om de truck optimaal te laten presteren waren het dan ook intensieve weken.

'Ik had dit niet durven dromen'

Ook Mitchel kijkt met een voldaan gevoel terug op zijn vierde Dakar Rally, en de tweede waarin hij zelf achter het stuur zat. "Ik had niet durven dromen dat we in de top tien zouden finishen", zegt de 20-jarige Van den Brink. "We doen het echt als team samen. De navigator wijst de weg, maar de monteur kijkt waar het stof opwaait en geeft aan waar we beter links of rechts kunnen."
Dat hij de Dakar Rally samen met zijn vader in één team mocht beleven, voelt speciaal. "Ik start wat later in de wedstrijd, omdat we snelle assistentie verlenen, dan is hij al binnen bij de finish", zegt Van den Brink. "Maar hij staat dan te wenken waar ik de truck kan parkeren. Je ziet dan je vader staan na een zware dag, dat voelt toch wel bijzonder."
Vader Martin en zoon Mitchel van den Brink tijdens Dakar Rally 2022
Vader Martin en zoon Mitchel van den Brink tijdens Dakar Rally 2022 © Mammoet Rallysport/Team De Rooy Iveco

De knop gaat snel weer om

De komende dagen kunnen vader en zoon even bijkomen, maar dan gaat de knop alweer snel om naar de Dakar Rally van volgend jaar en de wedstrijden die nog op het programma staan. "Nu kun je heel even terugkijken op de mooie momenten", zegt Mitchel. "Video's van de race, de berichtjes van vrienden en bekenden. Daar heb je tijdens de rally gewoon weinig tijd voor."
Als de trucks terug keren uit Saudi-Arabië worden ze uit elkaar gehaald en begint het testen voor de nieuwe wedstrijden. "Daarnaast sporten we ook elke week, zoals zwemmen en fitness, om zo in een goede conditie te blijven", zegt Mitchel. "Vooral je nek en rug moet je goed trainen, want die vangen veel klappen op tijdens zo'n wedstrijd."
De truck van Mitchel van den Brink in de woestijn van Saudi Arabië
De truck van Mitchel van den Brink in de woestijn van Saudi Arabië © Mammoet Rallysport/ Team De Rooy Iveco
Volgend jaar mag Mitchel voor zijn eigen klassement gaan tijdens de Dakar Rally. "Ik heb gisteren nog een vergadering gehad met onze teammanager en Mitchel mag komende zomer ook de Silk Way Rally in Rusland gaan rijden", zegt vader Martin. "Daar ben ik super trots op." Ook Mitchel ziet er erg naar uit. "Het is een gave rally met een heel competitief veld. Dat maakt het wel heel uitdagend om daar ook weer te staan en te concurreren met andere teams."