Sport
Danny brengt een boek uit over één van Nederlands beste keepers aller tijden

ARNHEM - Kleurrijker bestonden ze haast niet dan Frans de Munck, alias De Zwarte Panter. Over de legendarische doelman is nu een boek verschenen vol smeuïge anekdotes.
Auteur Danny van der Linden legt uit waarom hij De Munck wilde portretteren. "Het was een unieke man, die heel veel betekend heeft voor het voetbal. Tegenwoordig zijn ze niet meer zo kleurrijk en anders zijn er wel media-afdelingen die daar wat aan doen. De quotes van De Munck zouden nu ondenkbaar zijn."
De Munck had een prachtige carrière. "Hij zat onder meer bij Fortuna'54, waar hij één van de pioniers was van de start van het betaald voetbal. Hij is met DOS kampioen geworden in De Goffert, en hij speelde ook nog voor Veendam en Cambuur en sloot af bij Vitesse. Het was een geweldige doelman. Als spelers een penalty op hem moesten nemen, begonnen ze al te bibberen."

De Munck had een enorme uitstraling en kreeg als bijnaam De Zwarte Panter. "Een grote, imposante, knappe verschijning. Vrouwen die ik heb gesproken en mannen die op mannen vallen, geven aan dat hij er wel mocht zijn. Er zijn ook veel verhalen over vrouwen, daar was hij wel mee bezig. Toen hij bij FC Köln speelde, werd hij zelfs filmster. Hij acteerde in de film Das Ideale Brautpaar."
Als je nu Jasper Cillessen ziet, die heeft de uitstraling van een bang stokstaartje. Heel wat anders dan Frans de Munck.
Egocentrisch en gierig
"Hij was heel uitgesproken", vervolgt Van der Linden, "maar er komt ook een beeld naar voren dat hij wel egocentrisch was. Hij dacht vooral aan zijn eigen belangen. En hij was ook wat gierig. Oud-ploeggenoten zeiden over hem: 'Hij gaf zo nu en dan een corner weg, maar voor de rest helemaal niks.' Het beeld van hem is toch vooral dat van een heel goede keeper. Een fenomeen voor het Nederlandse voetbal."

De Zwarte Panter behoort tot de beste Nederlandse keepers aller tijden. "Het is misschien wat lastig keepers van nu te vergelijken met keepers van zestig jaar geleden. Hij was in die tijd één van de besten van de wereld. Als je nu Jasper Cillessen ziet, die heeft de uitstraling van een bang stokstaartje", zegt Van der Linden. "Heel wat anders dan Frans de Munck. Toen hij bij DOS kwam, kon de verdediging wel wat hulp gebruiken. De Munck zette het beter neer en een jaar later waren ze kampioen."
Arnhem
De Munck was al in de veertig toen hij het doel van Vitesse verdedigde. "Een Arnhems fenomeen, ook. Hij is daar blijven wonen, tot aan zijn overlijden toe. Hij heeft daar ook een status die onmiskenbaar groot is. Hij is twee keer trainer geweest van Vitesse en ook bij Club Brugge in België. Later wilde hij lid worden van de oud-Vitessenaren, maar hij wilde geen contributie betalen."
