Sport

Skeletonster Kimberley Bos schrijft geschiedenis op EK

Kimberley poseert met haar beker.
Kimberley poseert met haar beker. © Viesturs Lacis
SANKT MORITZ - Skeletonster Kimberley Bos uit Ede heeft vandaag geschiedenis geschreven, ze werd Europees kampioen in Zwitserland. In Sankt Moritz wist Bos als tweede te eindigen. Met het behalen van de plak sleepte ze ook de wereldbeker binnen.
De Gelderse topsporter eindigde dus niet als eerste, maar achter een Australische concurrente. Omdat Australië niet in Europa ligt gaat uiteindelijk de eerste plek toch naar de Edese. Ze is de eerste Nederlander die de Europese titel binnensleept. "Het is me net al een paar keer vertelt dat het een historische prestatie is", zegt Bos na afloop. "Na de eerste zege ga ik er weer overheen en nu opnieuw."

Wereldbeker

Door haar prestatie heeft Kimberley Bos ook de titel van de wereldbeker binnengesleept. Deze EK-wedstrijd geldt namelijk ook als onderdeel van de wereldbeker. "Waar ik blijer mee ben? Met de eindzege in de wereldbeker. Dat betekent dat ik het hele seizoen constant bent gewest. Maar die titel is ook heel mooi."
Op het EK in 2021 werd Bos nog als zesde. In 2019 vervulde Bos nog een bijrol en eindigde ze als zeventiende.

Olympische Spelen

De Edese atleet heeft zich al geplaatst voor de komende Olympische Spelen. De 28-jarige eindigde in november tweede bij de wereldbeker in Innsbruck, dat was voor haar genoeg om zich te plaatsen. "Ik maak het verschil op de baan. Het sturen gaat dit seizoen gewoon heel erg goed. Dat geeft ook heel veel vertrouwen voor de Spelen."
Het is de tweede keer dat de skeletonster zal uitkomen op de Olympische Spelen. De Spelen worden van 4 tot en met 20 februari gehouden.