Sport

Positieve gevallen Vitesse blijven achter in Portugal

Thomas Letsch: "Je hebt totaal geen garanties wat er gebeurt."
Thomas Letsch: "Je hebt totaal geen garanties wat er gebeurt." © Omroep Gelderland
ALCANTARILHA - Naar verluidt drie spelers van Vitesse blijven voorlopig in isolatie in Portugal. Uit PCR-tests is vanavond gebleken dat een aantal nog steeds positief waren. Van één speler was de test wel negatief.
In principe moeten personen die meerdere malen positief zijn getest op het virus vijf dagen in quarantaine verblijven in Portugal. Vitesse zegt in een reactie te hopen dat de spelers zo snel mogelijk terug kunnen naar Nederland.
Vitesse brak donderdagmiddag het trainingskamp af. Angst binnen de spelersgroep speelde bij dat besluit een rol. Dat valt ook op te maken uit woorden van trainer Thomas Letsch die donderdagmiddag, een uurtje voor het officiële besluit van Vitesse, een uitgebreid interview gaf.
Letsch kon en wilde toen nog niet te veel op de zaken vooruitlopen, maar wist waarschijnlijk al meer en liet dat hier en daar ook doorschemeren. Duidelijk is dat een vertrek van de Arnhemse club uit de Algarve de hele donderdag al in de lucht hing.

Verandering

Op de vraag of er angst in de groep zit na het afbreken van het trainingskamp van Ajax in de Algarve en de grote problemen die ook andere voetbalclubs ondervinden, antwoordde Letsch in het Golf Resort als volgt. "Natuurlijk is een aantal bang. Ze denken er ook veel over na. En praten met elkaar over dit onderwerp. Als we het gevoel hebben vanuit de groep dat we iets moeten veranderen hier, zullen we direct reageren en naar huis gaan."

Verdrietig

Twee uur later gebeurde dat ook. Vitesse vliegt donderdagavond nog terug. De club vreest voor een grotere uitbraak binnen de selectie. "Je hebt totaal geen garanties wat er gebeurt", stelt Letsch. "Het is een verdrietige situatie, maar dat geldt voor iedereen in de maatschappij die hier mee te maken krijgt."
Of het achteraf misschien een onverstandige keuze was van betaaldvoetbalclubs om af te reizen naar zonnige oorden, betwistte Letsch. "Het kan overal gebeuren, ook op Papendal. We zijn hier vooral heel veel buiten. We hebben de ramen continu open als we binnen zijn. We zitten in onze eigen bubbel en kunnen hier verder uitstekend werken."

Wedstrijden onder druk

Letsch denkt dat de omikron-variant veel invloed op de competitie zal hebben. "Dit gaat de komende weken ook de eredivisie beïnvloeden verwacht ik. Clubs zullen spelers gaan missen vanwege positieve besmettingen. Ik denk ook dat het wel of niet doorgaan van wedstrijden een onderwerp van gesprek zal worden. Laten we er het beste van hopen en dat zieke mensen snel herstellen. Het is een hele vervelende situatie."
"We zullen met het virus moeten leren leven", vervolgt Letsch. "We dachten aan het begin van dit seizoen met weer de volle stadions in Nederland dat het voorbij zou zijn. Dat is niet het geval. Het zal onder ons blijven en je moet zo voorzichtig mogelijk zijn. Ik beloof dat we zullen waken over de gezondheid van de spelers. Je ziet trouwens dat het overal gebeurt. Ik had contact met de club Estoril hier in Portugal, daar zijn 28 spelers besmet op dit moment."