Sport

Clubs zien omikron-donderwolk boven competitie hangen: 'Snel iedereen een booster'

Jesse Schuurman van De Graafschap
Jesse Schuurman van De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - Met de hervatting van de competitie houdt het betaald voetbal de adem in. Steeds meer teams worden getroffen door de nieuwe omikronvariant. Onder andere de trainingskampen van NEC en Vitesse werden vroegtijdig afgebroken en door wedstrijden in grotere competities in het buitenland ging een streep. De Gelderse clubs doen er alles aan om de besmettingen buiten de kleedkamerdeur te houden.
Voor De Graafschap begint de competitie dit weekend alweer. Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van de Superboeren, maakt zich zorgen. "We maken ons zorgen dat mensen niet snel ziek worden van die variant, maar dat het aantal besmettingen hoog is. Als een speler positief test, dan mag hij natuurlijk niet meedoen."
Desondanks beschikt De Graafschap volgens Ostendorp over een complete en fitte selectie voor de eerste competitiewedstrijd na de winterstop. "Toch kan dat in deze tijd over vijf minuten weer anders zijn", zegt de directeur. "De afgelopen weken hebben we wat besmettingen gehad, maar die spelers mogen nu weer actief deelnemen aan de groep."

Groot belang doorgaan competitie

In het buitenland zijn er al duels afgelast door corona. Ostendorp geeft aan dat het belang groot is om de competitie door te laten gaan. "Zolang je twaalf spelers en een keeper hebt, dan moet je spelen volgens de KNVB. Daarbij is testen vooraf belangrijk. De bond controleert hier stevig op."

Merendeel gevaccineerd bij De Graafschap

De algemeen directeur benadrukt dat De Graafschap er alles aan doet om besmettingen buiten de deur te houden. "Sinds het begin van deze week hebben we meer maatregelen: zoals spelers die dagelijks testen, alleen op de club komen voor trainingen, niet bij elkaar in de auto zitten en een lunchpakketje meekrijgen."
De medische staf probeert spelers te overtuigen van een booster en vertelt wat de voordelen zijn
Daarnaast stimuleert de club uit Doetinchem, waar het overgrote deel van de hoofdmacht is geprikt met de eerste twee vaccins, spelers om een booster te halen. "Verplichten kan niet, maar de medische staf probeert spelers te overtuigen en vertelt wat de voordelen zijn. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer te testen als je een booster hebt gehad", vertelt Ostendorp, die geen beeld heeft van hoeveel spelers een booster hebben gekregen.

Extra maatregelen bij NEC

NEC doet er ook veel aan om besmettingen te voorkomen. "We testen al iedere dag, dus daar kunnen we niet heel veel meer aan doen, maar uiteraard houden we ook binnen extra maatregelen aan. Mondkapjes op, anderhalve meter afstand houden, we eten verspreid en besprekingen zijn minimaal", vertelt trainer Rogier Meijer, die ook naar de toekomst kijkt. "We proberen iedereen zo snel mogelijk een booster te laten halen en kijken elke dag of er positieve tests zijn, zodat we die er uit kunnen halen."
NEC op trainingskamp in Spanje
NEC op trainingskamp in Spanje © Omroep Gelderland

Vitesse-spelers bang voor virus

Voor Vitesse en NEC start pas volgende week de eredivisie. Vitesse-trainer Thomas Letsch denkt dat omikron de eredivisie de komende weken beïnvloedt. "Normaal gesproken mis je in deze periode ook spelers vanwege schorsingen of blessures, maar veel ploegen zullen ook te maken krijgen met het virus verwacht ik. Misschien zal ook het wel of niet doorgaan van wedstrijden ter sprake komen. Ik hoop op weinig besmettingen en dat zieke spelers snel herstellen. Maar dat geldt voor de hele maatschappij natuurlijk."

'Uitstel competitie niet aan de orde'

De KNVB noemt de situatie rondom corona zorgelijk, maar zegt dat uitstel van de competitiehervatting niet aan de orde is. Meerdere eredivisieclubs ervaren problemen door omikron. Spelers raken besmet en trainingskampen in het buitenland van onder andere Vitesse en NEC werden (vroegtijdig) afgesloten.
Het virus houdt spelers bezig en ze denken er veel over na
Letsch merkt dat een aantal van zijn spelers bang is voor het virus. "Het houdt ze bezig en ze denken er veel over na."