Sport

Vitesse in Portugal: rust, ruimte en regelmaat

Vitesse traint onder 'perfecte omstandigheden'
Vitesse traint onder 'perfecte omstandigheden' © Omroep Gelderland
ALCANTARILHA - Vitesse verblijft in Portugal. De selectie bereidt zich voor op de tweede seizoenshelft. Omroep Gelderland is erbij en doet verslag.
De sproeiers doen volop hun werk. De dauw zorgt ervoor dat de fraaie grasmat van het Amendoeira Golf Resort in de Algarve al behoorlijk nat is. Maar Thomas Letsch is er vandaag blijkbaar bij gebaat dat de bal extra snel rolt. Ook vandaag werken de spelers van Vitesse zich op een heerlijk veld weer flink in het zweet. Om straks na de winterstop weer goed beslagen ten ijs te komen in Europa, de eredivisie en KNVB-beker.
Marco Guerreiro en Gary Thomas regelen het kamp van Vitesse
Marco Guerreiro en Gary Thomas regelen het kamp van Vitesse © Omroep Gelderland
De golfkarretjes zoeven over het biljartlaken om de sproeiers af en toe te verzetten. Achter het stuur zit Marco Guerreiro, supervisor sport van het resort in de glooiende heuvels net boven het schilderachtige stadje Armencao de Pera. Naast de Portugees de Engelsman, en halve Portugees, Gary Thomas. Een echte ervaringsdeskundige, maar daarover straks meer.
De 'organisatoren' kennen in Portugal geen stress
De 'organisatoren' kennen in Portugal geen stress © Omroep Gelderland
Lois Openda bekijkt het schouwspel van autootjes, spattend water en zelfs een opdoemende regenboog met een guitige blik. De Belgische aanvaller slaat deze week hier en daar een trainingsblokje over vanwege lichte fysieke klachten, maar gezien zijn opperbeste humeur staat de topscorer alweer te popelen om ook in 2022 te schitteren. Het is voor Vitesse nog een half jaartje genieten van de snelheid en energie van de huurling van Club Brugge.
Vitesse werd tijdens de training getrakteerd op een fraaie regenboog
Vitesse werd tijdens de training getrakteerd op een fraaie regenboog © omroep gelderland
Opvallend is dat er verder eigenlijk helemaal geen blessures zijn, in tegenstelling tot bij de grote rivaal NEC dat zich een slordige 400 kilometer verderop verscholen heeft in de Spaanse heuvels. Jos Kortekaas, sinds jaar en dag de vrolijke fysiotherapeut van Vitesse die zelfs bij -10 in korte broek verschijnt, beleeft naar eigen zeggen een rustig trainingskamp. "Ik had beter thuis kunnen blijven", buldert bij over het complex.
Jos Kortekaas heeft een 'rustig trainingskamp'
Jos Kortekaas heeft een 'rustig trainingskamp' © Omroep Gelderland
Thomas Letsch heeft een tactische training uitgedokterd voor deze woensdag. Ruim twee uur onderwerpt hij zijn manschappen aan verschillende manier van druk zetten in verschillende formaties. Tussen de partijen door doceert de Duitser met duidelijke details op een groot bord (zie foto onder) hoe hij het wil hebben. In een kring wordt geconcentreerd geluisterd. Vitesse heeft in 2022 een missie te klaren. "Deze groep is hongerig en wil het hoogst haalbare", zegt aanvoerder Danilho Doekhi over de strijd op drie fronten.

Tientallen clubs

Terug naar de mannetjes in de karretjes. Gary Thomas geeft zijn visitekaartje af aan de verslaggever van Omroep Gelderland. En gaat vertellen. Over de 'vreselijke covidmaanden' waardoor er geen cent te verdienen viel. Thomas organiseert trainingskampen in Zuid-Europa met als speerpunt de Algarve. Hij heeft inmiddels dertig jaar ervaring en verwelkomde tientallen clubs in het gebied waar hij nu ook al zijn halve leven woont.

Marco van Basten

"Marco van Basten was hier twee keer met Heerenveen en één keer als coach van AZ. Een fantastische man, zo gewoon en aardig. Ik had altijd een goed contact met hem. Hij was ook echt gek op deze regio."
Thomas verhaalt over de Portugese exclusiviteit. Hier is nog ruimte en rust zegt hij. In Spanje is het drukker, vaak met meerdere clubs in hetzelfde hotel. Om over de grote resorts in Turkije maar te zwijgen, waar nu overigens nog nauwelijks voetbalclubs overwinteren vanwege de politieke en economische situatie.
Het 'tactisch tekenbord' van Vitesse voor de woensdag training
Het 'tactisch tekenbord' van Vitesse voor de woensdag training © Omroep Gelderland

Korte lijntjes

Vitesse is nu voor het derde jaar in Alcantarilha. "Fijne mensen met wie ik korte lijntjes heb", meent Thomas. "Ze hebben hier huisjes voor zichzelf op het resort. Het is stil en vellig, er zijn in deze periode alleen wat mensen die komen golfen of genieten van hun pensioen. Ajax was hier vier jaar geleden ook en zit nu iets verderop in de Algarve. De Engelse clubs komen vaak in de zomer. De Duitsers bleven steeds vaker weg. Je moet wel alles goed regelen. Voetbalclubs stellen hoge eisen als ze hier zijn."
De rust en de ruimte is wat Vitesse graag zoekt. Na een aantal jaren aan de relatief kalme Spaanse Orihuela Costa is nu Portugal favoriet. Letsch spreekt van 'perfecte omstandigheden'. Hij is een man van Duitse Pünktlichkeit. Wie te laat is, komt direct in het strafbankje terecht, wie het ook is. Lois Openda (te laat voor een bespreking in Londen) en modelprof Eli Dasa (te laat in Rennes) kunnen erover meepraten.
Thomas Letsch legt uit hoe hij het wil hebben
Thomas Letsch legt uit hoe hij het wil hebben © Omroep Gelderland
Elke dag traint Letsch, net als thuis op Papendal, om 10.30 uur. Iedere dag is door de succesvolle trainer minutieus voorbereid en geregeld. Misschien heeft zelfs Letsch vanmiddag even tijd voor iets leuks. De komende uren zijn namelijk voor vrije invulling. Daar weten voetballers altijd wel raad mee.

Golfen en Padel

In deze tijd van het jaar en op dit resort is alle ruimte voor ontspanning. Golfen en padel zijn populair. Gary Thomas knikt. De regelneef heeft genoeg gezien. Vitesse is geen lastige gast met hoge eisen. De golfkarretjes zoeven, ditmaal over de kasseien langs de palmbomen, omhoog naar de receptie van het resort. Thomas wil nog even extra checken of het Vitesse ook op de vrije middag aan niets ontbreekt.